‘Goed’ cholesterol toch niet altijd goed voor de mens

Eten & drinken 5 maart 2018 3 Reacties
Goed en slecht cholesterol

Jarenlang ging de medische wetenschap er vanuit dat het kunstmatig verhogen van cholesterol in HDL, vaak het ‘goede cholesterol’ genoemd, de kans op hartziekten verlaagt. In hun zoektocht naar nieuwe cholesterolmedicijnen lag de focus dan ook op HDL. Nu blijkt dat het verhogen van HDL-cholesterol mogelijk negatieve bijwerkingen kan hebben.

Het hoog aangeschreven tijdschrift The New England Journal of Medicine (NEJM) verwierp in een commentaar de hoog-HDL-is-goed-voor-je-hypothese. Dat commentaar verscheen samen met twee publicaties over de werking van HDL die nieuwe twijfel over de hypothese zaaiden. Één was er van een onderzoeksgroep van het AMC en de Rijksuniversiteit Leiden. In 2016 is een nieuw artikel gepubliceerd in Science (magazine van American Association for the Advancement of Science) dat met nieuw bewijs de hoog-HDL-is-goed-voor-je-hypothese steunt.

Een uitleg over de werking van cholesterol en waarom het kunstmatig verhogen van HDL-cholesterol mogelijk geen oplossing biedt voor cholesterolpatiënten.

HDL versus LDL

‘Goed’ en ‘slecht’ cholesterol zijn nogal verwarrende termen. Het gaat namelijk om exact dezelfde stof die in twee verschillende soorten transportdeeltjes in ons bloed zitten. Zit cholesterol in het zogenaamde LDL, dan wordt het ‘slecht’ genoemd. Zit het in het kleinere HDL, dan wordt het ‘goed’ genoemd.

LDL kruipt als het ware onder de huid van een bloedvat en blijft hier zitten. Hierdoor worden de bloedvaten nauwer. Daarom wordt LDL-cholesterol ook wel “slecht cholesterol” genoemd. De tegenhanger van LDL is HDL. HDL zou in staat zijn om dit cholesterol weer op te halen uit het bloedvat.

De vettige stof cholesterol krijg je binnen via je voeding, maar je lichaam zelf maakt het ook aan. Je lichaam heeft cholesterol nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Zonder cholesterol kun je niet leven, maar een teveel is ook niet goed. Hoe meer vet en cholesterol een mens eet, hoe meer LDL er in de bloedbaan komt, hoe meer kans op hart- en vaatziekten.

Medicijnen

Statinen (cholesterolverlagende medicijnen, geslikt door bijna 1,5 miljoen Nederlanders) verlagen het LDL. Door statinen daalt het risico op hartziekte en sterfte met maximaal een derde. “Er is dus nog veel ruimte om andere medicijnen te ontwikkelen”, zegt Jan Albert Kuivenhoven van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG), ook medeauteur van de verschenen studie, tegen NRC Handelsblad. Onderzoekers bij universiteiten en in de industrie waren de afgelopen decennia dan ook druk op zoek naar nieuwe cholesterolmedicijnen. De blik was, zonder succes, veelal gericht op het verhogen van HDL, met de gedachte dat dit net zo makkelijk is, en net zo goed, als het verlagen van LDL.

Onhoudbaar

Theo van Berkel is cholesterolonderzoeker van het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research en medeauteur van de Nederlandse NEJM-publicatie. Hij legt uit waarom het medicinaal verhogen van HDL niet de oplossing is voor een hoog cholesterol: “Vergelijk HDL met een vrachtwagen die afval (slecht cholesterol) afvoert. Als het laden niet lukt, als de vrachtwagen te langzaam rijdt, of als het lossen steeds mislukt, dan kun je veel vrachtwagens op de weg hebben en toch weinig vervoeren. Er kan veel HDL in het bloed zitten, maar als die deeltjes niet goed werken, dan daalt je kans op een hartziekte niet. Het kan zelfs gebeuren dat een regelsysteem in het lichaam ervoor zorgt dat er steeds méér HDL komt, om het gebrek op te heffen. Achteraf gezien is het heel logisch dat de hoog-HDL-is-goed-voor-je-hypothese onhoudbaar was.”

Complex

Volgens Kuivenhoven onderschatten mensen die vasthouden aan de oude hypothese, de complexiteit van de HDL-stofwisseling. Die is namelijk zeer ingewikkeld en nog lang niet in detail bekend. De tot nog toe uitgevoerde onderzoeken met HDL-cholesterol verhogende medicijnen zijn teleurstellend. Het laatst geteste medicijn, anacetrapib, was veilig, verhoogde het HDL-cholesterol zeer goed en verkleinde het risico op hart- en vaatziekten. Echter, deze bemoedigende resultaten werden toegeschreven aan een daling van LDL-cholesterol die tegelijkertijd werd waargenomen. Het laatste nieuws is dat dit medicijn niet op de markt zal komen. Er zijn intussen namelijk effectievere medicijnen om LDL-cholesterol te laten dalen (bijvoorbeeld door een bepaald enzym, PCSK9, te remmen).

Ontbrekend bewijs

De twijfel over de hoog-HDL-hypothese bestond al langer. Kuivenhovens promovendus Menno Vergeer (eerste auteur van het Nederlandse NEJM-artikel) publiceerde vorig jaar een review met de onontkoombare conclusie dat de epidemiologie van hart- en vaatziekten weliswaar heeft aangetoond dat mensen met een hoog HDL-gehalte gemiddeld minder vaak hartziekten hebben, maar dat het harde bewijs voor een verklarend moleculair mechanisme ontbreekt. Het kan heel goed zo zijn dat bijvoorbeeld iets anders (vet eten, suikerziekte, overgewicht, lichamelijke inactiviteit, stress) het HDL-cholesterol verlaagt en daarmee de kans op hartziekte verhoogt.

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met prof. dr. J.A. (Jan Albert) Kuivenhoven, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Science Magazine (2016). NRC Handelsblad Wetenschap (2011)

3 Reacties

 • Jort schreef:

  Onvoorstelbaar, dat bij een aandoening die miljoenen mensen treft, er jarenlang zo’n misvatting is geweest over het kunstmatig verhogen van het HDL cholesterol door medicijnen.

  Zo zie je maar weer wat voor macht de farmaceutische industrie uitoefent op het wel of niet ontdekken van geschikte medicijnen.

  De HDL cholesterol verhogen hypothese kan dus definitief in de prullenmand in! Lekker voor de medicijnenindustrie, die dit tegen hebben proberen te houden.

 • farma schreef:

  Nou, de farmaceutische industrie heeft er anders aardig onder te lijden gehad. Dit stond in het nrc:

  ‘De belangen rond nieuwe hdl-medicijnen kwamen
  eind 2006 groot in de publiciteit toen
  farmaceutisch fabrikant Pfizer in één
  nacht 21 miljard dollar minder waard
  werd op de beurs. Dat was direct na-
  dat het bedrijf stopte met de intro-
  ductie van de hdl-verhoger torcetra-
  pib.’

 • Adriaan Keij schreef:

  Absurd dat deze rabiate onzin nog steeds online staat zonder dat er DIT IS ACHTERHAALDE LULKOEK bij is gezet. Statines verlagen idd het LDL, maar NIET het risico op hartziekte en sterfte. Weet Jan Albert Kuivenhoven van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) nog steeds niet dat het hele “cholesterolverhaal” een grote leugen is? Kijk op http://www.thennt.com, zoek naar “statins” en oordeel zelf. Troep is het, een moneymaker voor de BigPharma gangsters, meer niet. Kuivenhoven schaam je, en diep!!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *