Fruit is gezond, behalve als…

fruit

Veel fruit eten is gezond. Maar stop niet alles zomaar in je mond.

Fruit eten kan geen kwaad, maar doe het met verstand. Net zoals het slim is om groenten te wassen, moet je met een paar dingen rekening houden.

Schillen heeft weinig zin
In fruit kunnen soms resten van bestrijdingsmiddelen voorkomen. Het risico daarvan voor de gezondheid is erg klein. Te weinig fruit eten is ongezonder. De meeste resten van bestrijdingsmiddelen zitten in het fruit, niet alleen maar in de schil. Om die reden hoef je fruit dus niet te schillen. Goed wassen is wel verstandig; net als op groente kunnen op fruit bacteriën, parasieten en virussen voorkomen.

Citroenrasp
Citrusvruchten zijn behandeld met schimmelwerende middelen. Resten daarvan kunnen nog  op de schil voorkomen. Als je de schil van een citroen of sinaasappel wilt raspen moet je de schil eerst goed wassen.

Schimmel? Weggooien!
Fruitsoorten kun je het beste gescheiden van elkaar bewaren om voortijdig bederf te voorkomen. Beschimmeld fruit kun je maar beter weggooien, al is er maar één schimmelplekje te zien. Schimmel kan zich makkelijk verspreiden en is niet altijd zichtbaar. Rotte plekken kun je wegsnijden. De rest van het fruit kun je dan nog eten.

Bosvruchten
Heel verleidelijk, zo’n struik met rijpe bramen. Maar als je wilde, ongewassen bramen, frambozen of bosbessen eet, loop je een klein risico om besmet te worden met de vossenlintworm. Zwangere vrouwen moeten opletten zich niet te besmetten met toxoplasma die ook kan voorkomen op dit fruit. Wassen neemt niet alle risico’s weg. Koken (bijvoorbeeld om jam te maken) vernielt wél alle ziekmakers.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: Voedingscentrum, Bacteriewijzer Rivm

3 Reacties

 • appeleter schreef:

  Wat is goed wassen in dit verband?
  Koud water, warm water, zeep?
  Hoe lang?
  Borstelen?
  Afdrogen?

 • Redactie Dokterdokter schreef:

  De natuurlijke of door telers aangebrachte waslaag op appels, peren en citrusfruit kan niet met koud water worden weggewassen. Het gaat beter met warm water en een beetje zeep en goed naspoelen. Appels en peren kun je ook schoonwrijven met een droge doek.

 • Wesley schreef:

  Help ik heb net chocola gegeten, toen ik de reep omdraaide zag ik allemaal zwarte/groene stipjes en ik weet niet of dit de oreo was van de milka of schimmel, kan deze schimmel ernstige gevolgen hebben? ik heb ongeveer 50 gram op

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *