Etiketten-etiquette: gemodificeerd zetmeel

Eten & drinken 22 november 2015 11 Reacties
supermarkt lezen etiquetten

De informatie op etiketten van voedingsmiddelen is niet altijd te begrijpen. Wat is bijvoorbeeld “gemodificeerd zetmeel”? Dit ingrediënt kun je tegenkomen in onder andere instant soep, snoep en suikerwaren, koekjes, kruiden en specerijen, vegetarische producten, producten die vlees bevatten en deegwaren. Maar je hebt het misschien ook in je keukenkastje staan, want een pakje maizena bevat puur maïszetmeel.

Wat is gemodificeerd zetmeel?

Het is een poeder met een witachtige kleur (denk aan maizena). Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.

Hoe wordt gemodificeerd zetmeel gemaakt?

Planten als tarwe, maïs, soja en aardappel bevatten zetmeelkorrels. Fabrieken malen deze planten en halen de celwandjes eruit. Je houdt dan zetmeel over.

Gemodificeerd?

Gemodificeerd betekent letterlijk “veranderd”. Zetmeel is niet voor alle voedingsmiddelen geschikt. Het wordt bijvoorbeeld niet dik in koude producten. Daarom passen fabrikanten een bewerking toe. Ze behandelen het bijvoorbeeld met zuren, basen of ammoniak, zodat het daarna wel in de gewenste omstandigheden gebruikt kan worden. Aan het E-nummer kun je zien om welke bewerking het gaat.

Heeft het iets te maken met genetische manipulatie?

Dat kán zijn dat de plant die het zetmeel produceerde, genetisch gemanipuleerd was. Maar dan moet het wel op je etiket staan. Er staat dan bijvoorbeeld Geproduceerd met genetisch gemodificeerde soja. In Nederland zijn genetisch gemanipuleerde aardappelen sowieso niet toegestaan.

Is het ongezond?

Je lichaam ziet het als een natuurlijke stof en kan het gewoon verwerken. Oud brood en witte rijst bijvoorbeeld bevatten dezelfde soort stoffen. Er is dus niets ongezonds aan.

Auteur: Corine de Goede, in samenwerking met Ralf Hartemink, levensmiddelentechnoloog en auteur van het boekje Inhoud: Een praktische handleiding voor het lezen van een etiket

11 Reacties

 • anneke schreef:

  Geachte mevr. de Goede,graag zou ik van u willen weten,hoe het mogelijk is, dat u schrijft op de pagina, dat gemodificeerd zetmeel gezien wordt als een natuurlijke stof. Ik kan u vertellen, dat als ik iets eet waar gemodificeerd zetmeel in is verwerkt, ik me wel zo verschrikkelijk beroerd (hartkloppingen, hogere bloeddruk,nerveus angstig duf enz…) voel,dat ik me afvraag,hoe het mogelijk is, dat dit als veilig wordt gezien? Er zijn lijsten op internet te vinden waar melding wordt gedaan van etenswaren waarin dit gemodificeerd zetmeel in zit , om mensen zoals ik zelf te helpen voorkomen dat ze het eten en ziek worden.Hartelijk dank alvast anneke Bante.

 • Ralf Hartemink - auteur Inhoud schreef:

  @Anneke
  Er zijn geen echte bijwerkingen van de gemodificeerde zetmelen beschreven. Voor het lichaam is het gewoon zetmeel en bijvoorbeeld azijnzuur oid. Het zou kunnen zijn dat iemand een enzym mist om de esters in de modificatie af te breken, maar dan krijg je darmproblemen (het wordt dan namelijk niet opgenomen), en niet de problemen die hier geschetst worden. Dat zijn neurologische problemen en hebben niets met zetmeel te maken… Ook kan je algemeen intolerantie-achtige verschijnslelen krijgen, zoals diarrhee en darmkrampen, maar ook dat is dus iets geheel anders.

  • Anneke Bante schreef:

   Geachte Heer Hartemink,
   Na de TV uitzending van 18 mei afgelopen donderdag was ik zeer verheugd om U te horen zeggen dat mensen met een afwijking aan de stofwisseling (enzymen), inderdaad problemen kunnen krijgen wanneer ze bepaalde E nummers in de voeding binnen krijgen.
   Voor alle duidelijkheid, de allergoloog heeft bij mij een probleem geconstateerd met de histamineafbraak, en wat ik me nu nog steeds (na uw antwoord van jaren geleden) afvraag, dat is, of U nu op dit moment nog altijd van mening bent dat een te hoog histamine gehalte alle bovenstaande klachten op neurologisch gebied niet zouden kunnen veroorzaken? De door U ( in bovenstaand antwoord) aangehaalde darmproblemen zijn daar inderdaad ook een onderdeel van, máár….. wél naast alle andere soorten klachten zoals ik die destijds al heb opgesomd.
   Hetgeen hierboven beschreven staat, is weldegelijk een gevolg van de verhoogde histamine, want wanneer ik me zeer strikt aan het histamine-dieet houdt, dan heb ik nergens last van.
   Alvast hartelijk dank!

 • Flipse schreef:

  OP wikipedia lees ik dat er verschillende manieren zijn waarop zetmeel gemodificeerd wordt. Daronder vallen methoden waarbij zetmeel deels tot fructose wordt omgezet. Zelf ben ik door (serieuze wetenschappelijke )uitzendingen op de Duitse TV geattendeerd op fructoseintolerantie/-malabsorptie. Toen ik herhaaldelijk nogal druk reageerde op het drinken van Icetea en daar invertsuiker op het etiket zag staan, zocht ik uit wat dat dan wel niet was. Zo kwam ik op het spoor van de praktijk steeds meer fructose in voedingmiddelen te stoppen (goedkoper én zoeter). Nu verdraagt niet iedereen even veel fructose, een m.i. onderbelicht verschijnsel. Is de melding ‘gemodificeerd zetmeel’ dan niet veel te vaag, want eigenlijk weet je dan nog niks.

 • GMO schreef:

  Dus wel…. Let GOED op wat je eet!!! Monsanto heeft voeten in onze aarde gekregen en dat is verschrikkelijk voor ons voedsel!!! Zie ook op Youtube filmpjes en greenpeace over genetische manipulatie!!!!

 • Riem schreef:

  Is waxy zetmeel ook gemodificeerd zetmeel? En moet het ook als waxy zetemeel op het etiket?

 • anna schreef:

  als het bewerkt is met amoniak?

 • Regina schreef:

  als je wilt afvallen is het verantwoord om instant rijstmeel te gebruiken?

 • Johan schreef:

  Duidelijk artikel.

 • Ans schreef:

  Mag je gemodificeerd zetmeel gebruiken met een gluten vrij dieet?

 • dokterdokterfan schreef:

  Dit spul zit in blue band 😛

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *