Een nuchtere kijk op sapvasten

Het is onzin dat een weekje sap drinken je lichaam reinigt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Het volgen van sapkuur is populair bij mensen die een start willen maken met een gezonde levensstijl. Maar er circuleren nogal wat misverstanden. Diëtiste Elly Kaldenberg (aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten) beantwoordt 4 vragen over sapkuren.

Je lichaam is vervuild met allerlei afval- en gifstoffen. Hierdoor voel je je uitgeput, slap en depressief. Af en toe een sapkuur reinigt je lichaam. Je voelt je als herboren Kaldenberg: Onzin. Het is erg gemakkelijk om het milieu overal de schuld van te geven, maar daar is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor. Mensen voelen zich vaak loom omdat ze een ongezonde levensstijl hebben. Een sapkuur is vaak een begin van een gezonder leven. Als ze dat gezonde patroon volhouden, dan voelen ze zich daarna inderdaad beter. Maar dat heeft niets met de sapkuur te maken.

Een sapkuur is slecht voor je gezondheid Dat is iets te stellig. Een sapkuur van hooguit 3 dagen kan niet zo veel kwaad. Je krijgt niet alle benodigde voedingsstoffen binnen, maar het lichaam heeft ook reserves. Daar kun je wel tegen. Na een paar dagen begint het tekort aan koolhydraten zijn tol te eisen. De hersenen hebben koolhydraten nodig om goed te functioneren. Als ze deze niet krijgen via de voeding, dan gaat ze een beroep doen op de eigen suikervoorraad en spierweefsel afbreken. Spieren heb je nodig om je lekker fit en krachtig te voelen. Je was de sapkuur begonnen om je algehele conditie te verbeteren. Dat doe je niet door je spierweefsel af te breken.

Sapkuren is een goede manier om af te vallen Het is in principe nooit goed om een dieet te volgen waarbij je meer dan 1 kilo per week afvalt. Dan verlies je niet alleen vet, maar ook spieren. Die spieren heb je juist nodig om je stofwisseling op een goed niveau te houden. Bij een lagere stofwisseling heeft het lichaam minder voeding nodig om voldoende energie te krijgen. Als je vervolgens je oude voedingspatroon oppakt, dan heeft het lichaam aan minder voeding al voldoende. De rest wordt opgeslagen, waardoor de kilos er weer even hard aankomen.

Je reinigt je lichaam pas echt goed als je in een kuuroord een sapkuur volgt onder professionele begeleiding, in combinatie met massages, meditaties en lange wandelingen. Als je een gestresst leven leidt, dan is het natuurlijk altijd goed om even tot rust te komen. Maar van een sapkuur onder professionele begeleiding zou ik niet te veel verwachten. Een begeleider kan hooguit ingrijpen als je te lang doorgaat.

Auteur: Maaike Tindemans, in samenwerking met diëtiste Elly Kaldenberg


Bron: GezondGids (Consumentenbond)

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd