De voordelen van zuiveringszout (natriumbicarbonaat)

Je gebruikt zuiveringszout waarschijnlijk vooral in de keuken, terwijl het ook goed kan zijn voor je lichaam. Zo zorgt zuiveringszout bijvoorbeeld voor een evenwichtige zuur-base verhouding. De pH-waarde ligt dan rond de zeven. Voor zuiveringszout geldt echter hetzelfde als voor de meeste voedingsmiddelen: gebruik het met mate. Vooral bij bepaalde aandoeningen (oedeem, hoge bloeddruk, leverziekten) moet je oppassen of het helemaal niet gebruiken. Heb je een aandoening? Soms is het verstandig eerst met je huisarts te overleggen of het (extra) innemen van zuiveringszout goed of slecht samengaat met jouw aandoening.

Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout is een bestanddeel van baking soda. Het wordt ook wel bicarbonaat of natriumbicarbonaat genoemd. Het is onder andere belangrijk voor een evenwichtige zuur-baseverhouding, zodat de pH-waarde rond de zeven blijft liggen. Wanneer je het gebruikt voor je lichaam, kun je zuiveringszout drinken (een beetje toevoegen aan water), in je mond spoelen of op je lichaam aanbrengen.

Zuiveringszout voor darmen

Natriumbicarbonaat werkt bij verschillende maag-darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en maagzuur. Je darmen reageren namelijk vaak op een verstoring van de zuur-baseverhouding.

Brandend maagzuur ontstaat onder andere bij een tekort of teveel aan maagzuur. Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor je minder tot geen last meer hebt van brandend maagzuur. Neem bijvoorbeeld maximaal één theelepel zuiveringszout met 250 ml water in. Ook een opgeblazen gevoel kun je op deze manier verminderen. Een nadeel van zuiveringszout kan zijn dat het een ongunstig effect op je bloeddruk heeft.

Zuiveringszout voor adem, mond en keel

Slechte adem

Onzeker over je adem? De oorzaak van slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën makkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszouter en een glas water.

Aften in de mond

Wanneer je weleens een aft hebt gehad, kan deze vaak terugkomen. Breng eventueel zuiveringszout aan op de aft. Zo zal het wondje sneller genezen (en dus ook verdwijnen). Je kunt ook hier het zelfgemaakte mondwater gebruiken.

Gorgelen bij keelpijn

Om zo snel mogelijk van keelpijn af te komen, is gorgelen met zuiveringszout en water een optie. Doe dit ongeveer vier keer per dag. Ook last van een verstopte neus? Lees meer over zoutoplossingen bij een verstopte neus.

Gele tanden

Zuiveringszout zou je tanden witter maken, maar het blijkt ook dat je tandglazuur erdoor sneller wegslijt. Het wegslijten van tandglazuur is onomkeerbaar en leidt uiteindelijk tot tanderosie.

Gezondheidseffecten voor je huid

Natriumbicarbonaat heeft een aantal gezondheidseffecten voor je huid. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als scrub. Zo verwijder je dode huidcellen door zacht met zout (gemengd met bijvoorbeeld olijfolie of water) over je huid te scrubben. Pas wel op voor irritatie bij een gevoelige huid.

Zout gaat ook de groei van bacteriën tegen. Heb je een wondje? Spoel het dan met een mengsel van zuiveringszout en water.

Detoxkuur met zuiveringszout

Zuiveringszout wordt ook wel eens gebruikt als detoxkuur. Je reinigt als het ware je lichaam door een beetje natriumbicarbonaat (maximaal een theelepel) aan 250 ml water toe te voegen. Je kun het ook combineren met groene thee of citroensap.

Jicht is een vorm van artritis en ontstaat doordat het niveau van urinezuur in het bloed boven de standaard waarden ligt. Zuiveringszout bestrijdt jicht of vermindert de symptomen. Het ontzuurt je lichaam (soort detoxkuur), waardoor er geen urinezuurophoping is. Een nadeel van zuiveringszout kan zijn dat het een ongunstig effect op je bloeddruk heeft.

Vieze geurtjes bij je oksel en voeten?

Ruiken je oksels en voeten niet meer fris na een lange dag? Zuiveringszout kan deze onaangename geurtjes neutraliseren, bijvoorbeeld door natriumbicarbonaat op je oksels te masseren. Laat het een paar minuten zitten en spoel het vervolgens af. Voor je voeten kun je een sodabadje nemen en het zout over je voeten wrijven. Een sodabadje maskeert niet alleen je voetgeur, het geeft verlichting voor vermoeide voeten én het maakt je voeten zachter. Ook hier geldt dat zuiveringszout de bacteriën op je oksels en voeten bestrijdt.

Zuiveringszout als ontspanning

Lekker ontspannen in een warm bad? Doe er nog een schepje bovenop en voeg wat zuiveringszout toe. Dit zou (nog meer) rustgevend werken en het maakt je huid lekker zacht.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Womenshealthmag.com, Vriendin.nl, Goedgevoel.be, Demorgen.be, Dokterdokter.nl (Grootmoeders recepten tegen griep), Healthybites.me, natuurgeneeskunde-praktijk.nl, Hettykerssies.nl, Gezondetips.nl, De Tuinen, Jichtinformatie.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd