De voordelen van zuiveringszout (natriumbicarbonaat)

Eten & drinken 17 februari 2016 23 Reacties
zuiveringszout_Natriumbicarbonaat_bicarbonaat_zout

Je gebruikt zuiveringszout waarschijnlijk vooral in de keuken, terwijl het ook goed kan zijn voor je lichaam. Zo zorgt zuiveringszout bijvoorbeeld voor een evenwichtige zuur-base verhouding. De pH-waarde ligt dan rond de zeven. Voor zuiveringszout geldt echter hetzelfde als voor de meeste voedingsmiddelen: gebruik het met mate. Vooral bij bepaalde aandoeningen (oedeem, hoge bloeddruk, leverziekten) moet je oppassen of het helemaal niet gebruiken. Heb je een aandoening? Soms is het verstandig eerst met je huisarts te overleggen of het (extra) innemen van zuiveringszout goed of slecht samengaat met jouw aandoening.

Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout is een bestanddeel van baking soda. Het wordt ook wel bicarbonaat of natriumbicarbonaat genoemd. Het is onder andere belangrijk voor een evenwichtige zuur-baseverhouding, zodat de pH-waarde rond de zeven blijft liggen. Wanneer je het gebruikt voor je lichaam, kun je zuiveringszout drinken (een beetje toevoegen aan water), in je mond spoelen of op je lichaam aanbrengen.

Zuiveringszout voor darmen

Natriumbicarbonaat werkt bij verschillende maag-darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en maagzuur. Je darmen reageren namelijk vaak op een verstoring van de zuur-baseverhouding.

Brandend maagzuur ontstaat onder andere bij een tekort of teveel aan maagzuur. Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor je minder tot geen last meer hebt van brandend maagzuur. Neem bijvoorbeeld maximaal één theelepel zuiveringszout met 250 ml water in. Ook een opgeblazen gevoel kun je op deze manier verminderen. Een nadeel van zuiveringszout kan zijn dat het een ongunstig effect op je bloeddruk heeft.

Zuiveringszout voor adem, mond en keel

Slechte adem

Onzeker over je adem? De oorzaak van slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën makkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszouter en een glas water.

Aften in de mond

Wanneer je weleens een aft hebt gehad, kan deze vaak terugkomen. Breng eventueel zuiveringszout aan op de aft. Zo zal het wondje sneller genezen (en dus ook verdwijnen). Je kunt ook hier het zelfgemaakte mondwater gebruiken.

Gorgelen bij keelpijn

Om zo snel mogelijk van keelpijn af te komen, is gorgelen met zuiveringszout en water een optie. Doe dit ongeveer vier keer per dag. Ook last van een verstopte neus? Lees meer over zoutoplossingen bij een verstopte neus.

Gele tanden

Zuiveringszout zou je tanden witter maken, maar het blijkt ook dat je tandglazuur erdoor sneller wegslijt. Het wegslijten van tandglazuur is onomkeerbaar en leidt uiteindelijk tot tanderosie.

Gezondheidseffecten voor je huid

Natriumbicarbonaat heeft een aantal gezondheidseffecten voor je huid. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als scrub. Zo verwijder je dode huidcellen door zacht met zout (gemengd met bijvoorbeeld olijfolie of water) over je huid te scrubben. Pas wel op voor irritatie bij een gevoelige huid.

Zout gaat ook de groei van bacteriën tegen. Heb je een wondje? Spoel het dan met een mengsel van zuiveringszout en water.

Detoxkuur met zuiveringszout

Zuiveringszout wordt ook wel eens gebruikt als detoxkuur. Je reinigt als het ware je lichaam door een beetje natriumbicarbonaat (maximaal een theelepel) aan 250 ml water toe te voegen. Je kun het ook combineren met groene thee of citroensap.

Jicht is een vorm van artritis en ontstaat doordat het niveau van urinezuur in het bloed boven de standaard waarden ligt. Zuiveringszout bestrijdt jicht of vermindert de symptomen. Het ontzuurt je lichaam (soort detoxkuur), waardoor er geen urinezuurophoping is. Een nadeel van zuiveringszout kan zijn dat het een ongunstig effect op je bloeddruk heeft.

Vieze geurtjes bij je oksel en voeten?

Ruiken je oksels en voeten niet meer fris na een lange dag? Zuiveringszout kan deze onaangename geurtjes neutraliseren, bijvoorbeeld door natriumbicarbonaat op je oksels te masseren. Laat het een paar minuten zitten en spoel het vervolgens af. Voor je voeten kun je een sodabadje nemen en het zout over je voeten wrijven. Een sodabadje maskeert niet alleen je voetgeur, het geeft verlichting voor vermoeide voeten én het maakt je voeten zachter. Ook hier geldt dat zuiveringszout de bacteriën op je oksels en voeten bestrijdt.

Zuiveringszout als ontspanning

Lekker ontspannen in een warm bad? Doe er nog een schepje bovenop en voeg wat zuiveringszout toe. Dit zou (nog meer) rustgevend werken en het maakt je huid lekker zacht.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Womenshealthmag.com, Vriendin.nl, Goedgevoel.be, Demorgen.be, Dokterdokter.nl (Grootmoeders recepten tegen griep), Healthybites.me, natuurgeneeskunde-praktijk.nl, Hettykerssies.nl, Gezondetips.nl, De Tuinen, Jichtinformatie.nl

23 Reacties

 • M. Rompelman schreef:

  Hoe wordt zuiveringszout gebruikt voor medische doeleinden? Oplossen in water? Wat zijn de toegepaste hoeveelheden bij de diverse klachten die in dit artikel zijn genoemd?
  Alvast dank voor uw antwoord.

  • Anoniem schreef:

   M.Rompelman gebruik niet meer dan een halve koffielepel in een glas water . Maximum 2 maal per dag en niet langer dan enkele dagen . Mensen met hoge bloeddruk zou ik het afraden .

 • Maarten manson schreef:

  Hoe moet ik het poeder innemen? Met een toetje??

 • Sijtske schreef:

  De titel van de pagina suggereert dat het een serieuze pagina is van de huisartsen, dit is erg misleidend omdat de tips die gegeven worden nooit door een huisarts aangeraden zouden worden. Detoxen is namelijk echt ontzettend ongezond voor zowel lichaam als geest!

 • Dylano schreef:

  Baking Soda is trouwens iets heeeeel anders dan bakpoeder , nu worden mensen weer op het verkeerde been gezet , aanpassen svp!

  Groet, Dylano

 • frits schreef:

  natriumbicarbonaat gebruik ik nu inplaats van bloedverdunners en mijn ph blijfd 7

 • IKKE schreef:

  Wat is dit voor waanzinnige onzin?! Een beetje onzin kwakken op een serieuze medische site!? WHO WROTE THIS CRAP??

  • Anoniem schreef:

   Ikke is zeker geen onzin . De farmaceutische verdient niets aan maagzout en zullen natrium bicarbonaat zeker niet aanbevelen . De farmaceutische industrie zal ook niet zeggen dat kaneel enorm goed is diabetisch patienten , suiker zoals iedereen weet is katabool product en kaneel is een anabool product .

 • Gert schreef:

  Inderdaad gevaarlijke onzin. Zuiverings zout wordt in de maag om gezet in keukenzout. Een dat kan dus je bloeddruk verhogen!

 • martin schreef:

  Baking soda (NaHCO3) kun je gebruiken als natuurlijk voedingsmiddel, doch in slechts beperkte hoeveelheden (3 x 1/2 theelepel per dag) opgelost in water op nuchtere maag. Zelfs bij behandelingen tegen kanker wordt dit toegevoegd, dus zo vreemd is het niet.

 • Samantha schreef:

  Twee tegenstrijdige zinnen die jullie in verschillende blogs neerzetten.

  Bicarbonaatpoeder en citroensap zijn niet geschikt als bleekmiddel. Je tandglazuur kan er te snel door wegslijten.

  Zuiveringszout en gele tanden zijn een goede combi; poetsen met natriumcarbonaat maakt je tanden witter.

 • Boon schreef:

  Op internet is veel verwarring tussen natrium-BI-carbonaat (NaHCO3, baking soda, “zuiveringszout”) en natrium-carbonaat (Na2CO3, huishoud soda, meer bijtend).
  Het lijkt mij logisch dat je natrium-carbonaat niet gebruikt op je tanden, daar is het veels te bijtend voor, maar natrium-carbonaat wordt wel genoemd voor de behandeling van wondjes. Zelfs de Wikipedia pagina (niet perse een al wetende autoriteit) noemt natrium-carbonaat samen met wondjes. De Wikipedia pagina van natrium-BI-carbonaat spreekt hier niet over. Hoe zit het nou echt? De opties:

  A) Beide zijn te gebruiken voor wondjes, maar natrium-carbonaat werkt het best (alleen voor wondjes!) en is niet schadelijk.
  B) Natrium-BI-carbonaat werkt niet op wondjes, voor wondjes wordt natrium-carbonaat bedoeld.
  C) Natrium-carbonaat werkt “te goed” en is schadelijk. Gebruik natrium-BI-carbonaat.
  D) Andere optie?

  Ik denk dat het goed is om in het artikel het verschil aan te halen wanneer medisch advies wordt gegeven gezien eindgebruikers non-experts zijn en verwisseling voor de hand ligt.

 • John schreef:

  Als het zo goed is zouden de bakkers i.p.v. zout natrium-carbonaat verplicht in het brood moeten mengen.

 • kimberley pex schreef:

  Natriumbicarbonaat is zuiveringszout , kost bijna niks. 2 of 3 euro per pakje, soms nog goedkoper bij de Chinese toko. Nu las ik net bij de beschrijving van Alka druppels; ingrediënten; natriumbicarbonaat ????? zo’n flesje kost 29.95 ! Is dat dan exact hetzelfde ? is mijn groete vraag. Bij voorbaat dank voor Uw antwoord.

  • Anne schreef:

   Kimberley ik heb even gekeken voor je maar het betreft maar 15% natriumbicarbonaat in Alka,de rest zijn andere stoffen zoals kaliumbicarbonaat

 • :john: schreef:

  [quote]Detoxen is namelijk echt ontzettend ongezond voor zowel lichaam als geest![/quote]

  Slaap rustig verder..

 • :john: schreef:

  [quote]Nu las ik net bij de beschrijving van Alka druppels; ingrediënten; natriumbicarbonaat ????? zo’n flesje kost 29.95 ! Is dat dan exact hetzelfde ?[/quote]

  Absoluut niet!
  Gewoon zuiveringszout innemen om je PH in balans te brengen werkt niet. Wordt in de maag (maagzuur) afgebroken en je loopt zelfs de kans dat je bloeddruk hoger wordt.

  Alka druppels bestaan uit: kaliumhydroxide en natriumhydroxide opgelost in water icm zink. Het is sterk basisch en dus nooit puur gebruiken!!
  Gebruikte het zelf een tijdlang tegen jicht. Werkt echt super. Heb er inmiddels al even geen last meer van.

 • Antje schreef:

  Omezaprol is lekker gezond😉. Gebruik nu sinds een week halve theelepel per dag in glas water en geen last meer gehad van brandend maagzuur. Zal de farmaceutische industrie niet blij mee zijn.

 • Marianne schreef:

  Puur natriumbicarbonaat innemen met water is juist heel erg af te raden. Dit is een goede video daarover: https://youtu.be/1-07ZiAMTj8

 • Moortje schreef:

  Ik lees dat in Alka druppels oa. natriumbicarbonaat zit.
  Iets verderop lees ik dat het gebruik van natriumbicarbonaat de bloeddruk kan verhogen.
  Dus,…bij een verhoogde bloeddruk is het beter geen natriumbicarbonaat ( bijv.Alka druppels) gebruiken. Ik wilde Alka druppels gaan gebruiken voor de PH waarde te regelen.

  • Arnold schreef:

   Het innemen van puur natriumbicarbonaat is gevaarlijk. Bij de druppels is dit ‘probleem’ juist opgelost. Dus je kunt de Alka druppels (of andere) met een gerust hart gebruiken.

 • Claire schreef:

  Geen onzin. Ik slik natriumbicarbonaat op recept van internist. Zuurtegraad wordt hiermee geregeld. Dan zijn ze wel in tabletvorm.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *