De voordelen van zuiveringszout (natriumbicarbonaat)

Eten & drinken 17 februari 2016 11 Reacties
zuiveringszout_Natriumbicarbonaat_bicarbonaat_zout

Je gebruikt zuiveringszout waarschijnlijk vooral in de keuken, terwijl het ook goed kan zijn voor je lichaam. Zo zorgt zuiveringszout bijvoorbeeld voor een evenwichtige zuur-base verhouding. De pH-waarde ligt dan rond de zeven. Voor zuiveringszout geldt echter hetzelfde als voor de meeste voedingsmiddelen: gebruik het met mate. Vooral bij bepaalde aandoeningen (oedeem, hoge bloeddruk, leverziekten) moet je oppassen of het helemaal niet gebruiken. Heb je een aandoening? Soms is het verstandig eerst met je huisarts te overleggen of het (extra) innemen van zuiveringszout goed of slecht samengaat met jouw aandoening.

Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout is een bestanddeel van baking soda. Het wordt ook wel bicarbonaat of natriumbicarbonaat genoemd. Het is onder andere belangrijk voor een evenwichtige zuur-baseverhouding, zodat de pH-waarde rond de zeven blijft liggen. Wanneer je het gebruikt voor je lichaam, kun je zuiveringszout drinken (een beetje toevoegen aan water), in je mond spoelen of op je lichaam aanbrengen.

Zuiveringszout voor darmen

Natriumbicarbonaat werkt bij verschillende maag-darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en maagzuur. Je darmen reageren namelijk vaak op een verstoring van de zuur-baseverhouding.

Brandend maagzuur ontstaat onder andere bij een tekort of teveel aan maagzuur. Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor je minder tot geen last meer hebt van brandend maagzuur. Neem bijvoorbeeld maximaal één theelepel zuiveringszout met 250 ml water in. Ook een opgeblazen gevoel kun je op deze manier verminderen. Een nadeel van zuiveringszout kan zijn dat het een ongunstig effect op je bloeddruk heeft.

Zuiveringszout voor adem, mond en keel

Slechte adem

Onzeker over je adem? De oorzaak van slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën makkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszouter en een glas water.

Aften in de mond

Wanneer je weleens een aft hebt gehad, kan deze vaak terugkomen. Breng eventueel zuiveringszout aan op de aft. Zo zal het wondje sneller genezen (en dus ook verdwijnen). Je kunt ook hier het zelfgemaakte mondwater gebruiken.

Gorgelen bij keelpijn

Om zo snel mogelijk van keelpijn af te komen, is gorgelen met zuiveringszout en water een optie. Doe dit ongeveer vier keer per dag. Ook last van een verstopte neus? Lees meer over zoutoplossingen bij een verstopte neus.

Gele tanden

Zuiveringszout zou je tanden witter maken, maar het blijkt ook dat je tandglazuur erdoor sneller wegslijt. Het wegslijten van tandglazuur is onomkeerbaar en leidt uiteindelijk tot tanderosie.

Gezondheidseffecten voor je huid

Natriumbicarbonaat heeft een aantal gezondheidseffecten voor je huid. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als scrub. Zo verwijder je dode huidcellen door zacht met zout (gemengd met bijvoorbeeld olijfolie of water) over je huid te scrubben. Pas wel op voor irritatie bij een gevoelige huid.

Zout gaat ook de groei van bacteriën tegen. Heb je een wondje? Spoel het dan met een mengsel van zuiveringszout en water.

Detoxkuur met zuiveringszout

Zuiveringszout wordt ook wel eens gebruikt als detoxkuur. Je reinigt als het ware je lichaam door een beetje natriumbicarbonaat (maximaal een theelepel) aan 250 ml water toe te voegen. Je kun het ook combineren met groene thee of citroensap.

Jicht is een vorm van artritis en ontstaat doordat het niveau van urinezuur in het bloed boven de standaard waarden ligt. Zuiveringszout bestrijdt jicht of vermindert de symptomen. Het ontzuurt je lichaam (soort detoxkuur), waardoor er geen urinezuurophoping is. Een nadeel van zuiveringszout kan zijn dat het een ongunstig effect op je bloeddruk heeft.

Vieze geurtjes bij je oksel en voeten?

Ruiken je oksels en voeten niet meer fris na een lange dag? Zuiveringszout kan deze onaangename geurtjes neutraliseren, bijvoorbeeld door natriumbicarbonaat op je oksels te masseren. Laat het een paar minuten zitten en spoel het vervolgens af. Voor je voeten kun je een sodabadje nemen en het zout over je voeten wrijven. Een sodabadje maskeert niet alleen je voetgeur, het geeft verlichting voor vermoeide voeten én het maakt je voeten zachter. Ook hier geldt dat zuiveringszout de bacteriën op je oksels en voeten bestrijdt.

Zuiveringszout als ontspanning

Lekker ontspannen in een warm bad? Doe er nog een schepje bovenop en voeg wat zuiveringszout toe. Dit zou (nog meer) rustgevend werken en het maakt je huid lekker zacht.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Womenshealthmag.com, Vriendin.nl, Goedgevoel.be, Demorgen.be, Dokterdokter.nl (Grootmoeders recepten tegen griep), Healthybites.me, natuurgeneeskunde-praktijk.nl, Hettykerssies.nl, Gezondetips.nl, De Tuinen, Jichtinformatie.nl

11 Reacties

 • M. Rompelman zegt:

  Hoe wordt zuiveringszout gebruikt voor medische doeleinden? Oplossen in water? Wat zijn de toegepaste hoeveelheden bij de diverse klachten die in dit artikel zijn genoemd?
  Alvast dank voor uw antwoord.

  • Anoniem zegt:

   M.Rompelman gebruik niet meer dan een halve koffielepel in een glas water . Maximum 2 maal per dag en niet langer dan enkele dagen . Mensen met hoge bloeddruk zou ik het afraden .

 • Maarten manson zegt:

  Hoe moet ik het poeder innemen? Met een toetje??

 • Sijtske zegt:

  De titel van de pagina suggereert dat het een serieuze pagina is van de huisartsen, dit is erg misleidend omdat de tips die gegeven worden nooit door een huisarts aangeraden zouden worden. Detoxen is namelijk echt ontzettend ongezond voor zowel lichaam als geest!

 • Dylano zegt:

  Baking Soda is trouwens iets heeeeel anders dan bakpoeder , nu worden mensen weer op het verkeerde been gezet , aanpassen svp!

  Groet, Dylano

 • frits zegt:

  natriumbicarbonaat gebruik ik nu inplaats van bloedverdunners en mijn ph blijfd 7

 • IKKE zegt:

  Wat is dit voor waanzinnige onzin?! Een beetje onzin kwakken op een serieuze medische site!? WHO WROTE THIS CRAP??

  • Anoniem zegt:

   Ikke is zeker geen onzin . De farmaceutische verdient niets aan maagzout en zullen natrium bicarbonaat zeker niet aanbevelen . De farmaceutische industrie zal ook niet zeggen dat kaneel enorm goed is diabetisch patienten , suiker zoals iedereen weet is katabool product en kaneel is een anabool product .

 • Gert zegt:

  Inderdaad gevaarlijke onzin. Zuiverings zout wordt in de maag om gezet in keukenzout. Een dat kan dus je bloeddruk verhogen!

 • martin zegt:

  Baking soda (NaHCO3) kun je gebruiken als natuurlijk voedingsmiddel, doch in slechts beperkte hoeveelheden (3 x 1/2 theelepel per dag) opgelost in water op nuchtere maag. Zelfs bij behandelingen tegen kanker wordt dit toegevoegd, dus zo vreemd is het niet.

 • Samantha zegt:

  Twee tegenstrijdige zinnen die jullie in verschillende blogs neerzetten.

  Bicarbonaatpoeder en citroensap zijn niet geschikt als bleekmiddel. Je tandglazuur kan er te snel door wegslijten.

  Zuiveringszout en gele tanden zijn een goede combi; poetsen met natriumcarbonaat maakt je tanden witter.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *