De voordelen van lijnzaadolie

Eten & drinken 13 februari 2018
De voordelen van lijnzaadolie

Lijnzaadolie (ook wel vlaszaadolie genoemd) is een olie met een zeer hoog omega 3-gehalte. Lijnzaadolie komt van – de naam zegt het al – lijnzaad, het zaad van vlas. Dit zijn kleine, bruine, ovaalvormige zaadjes, die erg voedzaam zijn en bekend staan om het feit dat ze helpen diverse ziekten te voorkomen. Maar wat zijn de voordelen van lijnzaadolie precies?

Omega 3

Omega 3-vetzuren worden gelinkt aan gezonde hersenen, een gezond hart, een beter humeur, minder ontstekingen, een stralende huid en een volle bos haar. Lijnzaadolie bevat vijftig tot zestig procent omega 3-vetzuren in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA). Hoewel in visolie ook veel omega 3-vetzuren zitten, kiezen veel mensen voor lijnzaadolie in plaats van visolie. Het is een ideale keuze als je liever geen vlees of vis eet, maar liever voor plantaardig gaat. Een tekort aan omega 3 in het lichaam wordt geassocieerd met onder meer depressie, hartproblemen en kanker. Lijnzaadolie kan dus bijdragen aan de gezondheid van je lichaam. Maar wat zijn de specifieke gezondheidsvoordelen van lijnzaadolie?

#1 Stimuleert het gewichtsverlies

Ben jij bezig met afvallen? Dan kan lijnzaadolie een goede aanvulling zijn op je gezonde eetpatroon. Lijnzaadolie ‘smeert’ als het ware de dikke darm en werkt als een soort natuurlijk laxeermiddel, waardoor het je stoelgang en spijsvertering gezond en in beweging houdt. En dat is precies wat je nodig hebt wanneer je afvalt. Op deze manier kan je lichaam voedsel snel verwerken en afvalstoffen afvoeren.

#2 Verlicht verstopping en diarree

Over stoelgang gesproken: lijnzaadolie doet ook zijn werk als het aankomt op stoelgangproblemen, zoals constipatie (verstopping). Zoals gezegd ‘smeert’ lijnzaadolie de dikke darm, zodat je geen problemen krijgt met je ontlasting. Maar wat nu als je last hebt van het tegenovergestelde van constipatie, namelijk diarree? Ook dan kan lijnzaadolie ondersteuning bieden. Het mooie van lijnzaadolie is dat het­­­ beide kanten op werkt. Het verlicht verstopping, maar remt ook diarree. Zo helpt lijnzaadolie het spijsverteringssysteem op diverse manieren.

#3 Helpt mogelijk bij kanker

Lijnzaad(olie) zou bijdragen aan het verlagen van het risico op borstkanker en het remmen van de groei van borstkanker. Toch is er tot nu toe te weinig onderzoek verricht om dit met zekerheid vast te stellen. Heb je borstkanker en wil je lijnzaad(olie) naast de reguliere behandeling gebruiken? Overleg dit altijd met de behandelend arts. Lees meer over de connectie tussen lijnzaad en borstkanker op de website van American Institute for Cancer Research.

#4 Stimuleert de gezondheid van het hart

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog alfa-linoleenzuur, zoals lijnzaadolie, helpt hartziekten te voorkomen of te behandelen. Zo blijkt uit meerdere studies dat – naarmate mensen meer voedsel eten met alfa-linoleenzuur – de sterfgevallen bij hartaandoeningen afnemen.

Lijnzaadolie is geen wondermiddel. Je kunt het eventueel gebruiken als aanvulling op een behandeling. Overleg dit altijd met de behandelend arts. Naast het gebruik van lijnzaadolie is een gezonde leefstijl – met een gezond voedingspatroon, regelmatig bewegen, weinig stress en voldoende slaap – belangrijk.

Zo gebruik je lijnzaadolie

Lijnzaadolie kun je op verschillende manieren toevoegen aan je eetpatroon. Omdat het snel oxideert is het niet geschikt om in te bakken. Bij oxidatie komen er tijdens verhitting schadelijke stoffen vrij. Je kunt het wel gebruiken als dressing over bijvoorbeeld je salade, een scheutje door de yoghurt of door je groene smoothie.

Kies het liefst voor een eerste koude persing, deze vorm behoudt de meeste smaak. Bewaar de olie donker en koel. Aangezien lijnzaadolie snel oxideert, is het handig om een klein flesje te kopen en het na openen binnen een paar weken op te maken.

Let op met medicatie

Lijnzaadolie heeft invloed op de volgende medicatie:

  • Bloeddrukverlagende medicijnen
  • Medicijnen die de bloedglucose reguleren
  • Bloedverdunners

Wil je lijnzaadolie aan je voedingspatroon toevoegen bij het gebruik van medicatie? Overleg dan eerst met je arts.

Auteur: Anita Mulderij, voedingsdeskundige en schrijver voor Jasperalblas.nl

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *