De voordelen van dagelijks koffie drinken

Eten & drinken 23 februari 2016 28 Reacties
Te veel koffie kan je dingen laten horen die er niet zijn

Is koffie gezond of niet? Op grond van wetenschappelijk onderzoek lijkt het daar wel op! Consumptie van koffie kan namelijk de kans verkleinen op de ziektes Alzheimer, Parkinsondiabetes mellitus en sommige vormen van kanker. Daarbij kan koffie geheugenfuncties verbeteren en levert belangrijke anti-oxydanten, vergelijkbaar met die van pure chocolade en bosbessen.

Tien redenen om dagelijks koffie te drinken

Er lijken dus genoeg redenen te zijn om dagelijks een heerlijk bakje koffie te nemen. Dokterdokter zet ze nog een keer voor je op een rijtje:

1. Koffie remt Alzheimer

Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen het drinken van koffie en een lagere kans op de ziekte van Alzheimer op latere leeftijd. Cafeïne reageert namelijk samen met een ander bestandsdeel van koffie op het stofje in je lichaam dat Alzheimer bestrijdt. Een kopje koffie per dag verkleint dus je kans op Alzheimer. Er zijn speculaties dat koffie zelfs Alzheimer zou kunnen genezen, maar daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Koffie verkleint niet alleen je kans op geheugenverlies (Alzheimer), het vergroot je geheugen zelfs! Bepaalde herinneringen blijven namelijk beter bewaard door koffie, zelfs 24 uur na het drinken van een kopje koffie!

2. Koffie verkleint de kans op de Ziekte van Parkinson

Wie dagelijks koffie drinkt, beperkt de kans op het ontwikkelen van de Ziekte van Parkinson. Dat komt door de grote hoeveelheid cafeïne die je in koffie terugvindt. Onderzoek toont aan dat de kans op Parkinson verder daalt naarmate meer koffie gedronken wordt.

3. Koffie beschermt tegen kanker

Koffie heeft volgens een flink aantal wetenschappelijke studies een (klein) remmend effect op enkele vormen van kanker. Zo werken vier koppen koffie per dag beschermend tegen leverkanker en de vorming van galstenen. Ook zou het de kans op blaaskanker, darmkanker, huidkanker en baarmoederhalskanker verkleinen. De verklaring daarvoor is dat koffie het insulinepeil in je lichaam verlaagt, waardoor tumoren en andere gezwellen minder goed kunnen groeien.

4. Koffie beschermt tegen diabetes

Vergeleken met mensen die nooit of zelden koffie drinken, hebben mensen die dagelijks vier koppen koffie per dag drinken een kleinere kans op het krijgen van diabetes mellitus type 2. Dat gunstige effect geldt zowel voor gewone koffie als voor koffie zonder cafeïne. Onderzoekers denken dat de anti-oxydant chlorogeenzuur in koffie zorgt voor een vertraging in de opname van suiker (glucose) in de darmen. Daardoor hoeft het lichaam minder van het hormoon insuline aan te maken, dat een hoge bloedglucosespiegel tegengaat. Koffie stimuleert bovendien de productie van insuline en maakt lichaamscellen gevoeliger voor insuline. Deze reeks van effecten verkleint de kans op diabetes mellitus type 2.

Opvallend is dat koffie, bij sommige mensen die al diabetes hebben, de bloedglucosewaarden in de war kan sturen. Daarom verdient het voor diabetici aanbeveling advies te vragen aan hun diëtist over het drinken van koffie.

5. Koffie kan hart- en vaatziekten verminderen

Koffiedrinken verhoogt – zoals vaak gedacht – de kans op hart- en vaatziekten niet, maar kan het juist verkleinen! Zo zouden mensen die dagelijks twee tot drie kopjes koffie per dag drinken, een kleinere kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten dan mensen die geen koffie drinken.

6. Koffie en je bloeddruk

In tegenstelling tot wat lange tijd is gedacht, heeft koffie bij gezonde mensen niet of nauwelijks een effect op de bloeddruk. Wel kan de bloeddruk door de cafeïne iets verhoogd raken bij mensen die zelden of geen koffie drinken en dan ineens enkele koppen drinken. Het kan bij hen ook de hartslag versnellen. Als het lichaam gewend is aan koffie, verdwijnt ook de licht bloeddrukverhogende werking.
Bij mensen met hoge bloeddruk kan cafeïnehoudende koffie de bloeddruk wel permanent iets ophogen. Koffie zonder cafeïne is dan misschien een oplossing.

7. Koffie maakt je alert

Cafeïne stimuleert het centraal zenuwstelsel. Het verbetert de concentratie, de geheugenfuncties en het vermogen om logisch te redeneren. Koffie verhoogt de reactiesnelheid en maakt het voor de hersenen makkelijker om te schakelen tussen verschillende taken. Maar neem je in korte tijd een grote dosis cafeïne, dan schiet het zijn doel voorbij. Het wordt dan juist moeilijker om je te concentreren en rustig te blijven. Koffie is ook niet bevorderlijk voor de slaap. Cafeïne blokkeert namelijk de werking van adenosine, een stof in je lichaam die zorgt dat je slaperig wordt.

8. Koffie vergroot je snelheid en uithoudingsvermogen

Hoewel cafeïne in de sportwereld bij kleine hoeveelheden niet wordt gezien als een drug, kan de cafeïne in koffie wel degelijk de snelheid en de contractiesterkte van spieren vergroten. Uit onderzoek blijkt dat spieren dankzij cafeïne minder snel vermoeid raken en een groter uithoudingsvermogen hebben. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de calciumhuishouding in spiercellen. De reactiesnelheid en sterkte van spieren van geoefende sporters verbetert volgens wetenschappers merkbaar door een half uur tot een uur voor het sporten twee tot vier kopjes koffie te drinken.

9. Koffie verkleint de kans op een beroerte

Mensen die dagelijks minimaal één kopje koffie drinken, blijken tot wel twintig procent minder kans te hebben op een beroerte dan mensen die zelden koffie drinken.

10. Koffiedrinkers worden ouder!

Koffiedrinkers worden over het algemeen ouder dan niet-koffiedrinkers. Dit komt niet zozeer door cafeïne, dus dat voordeel geldt ook voor de cafeïnevrije koffieliefhebber!

Auteur: Jan Willem Wensink en Kim van der Vliet
Bronnen: Harvard Medschool, LaTimes, WebMD, Eurekalert, American Heart Association, NIH

28 Reacties

 • Leontine schreef:

  Als ik dit verhaal zo lees, dan moet ik toch aan mijn vader denken.
  Hij dronk per dag toch ongeveer de beschreven 5 kopjes koffie, maar leed al geruime tijd aan Alzheimer, had de ziekte van Parkinson, had suikerziekte en is afgelopen mei overleden aan longkanker.
  Dat zijn toch al 4 redenen waarom je koffie zou moeten drinken de kop ingedrukt. Zekerheid heb je nergens over, maar toch vreemd om dit zo te lezen.

 • hewlett1234 schreef:

  Als je dit zo leest, dan lijkt het bijna een medisch wondermiddel.

  Valt me op dat er nog geen uitspraken worden gedaan over hersenbloeding of herseninfarct, hartaanval of hartinfarct.

  De vele onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gedaan en al zo vaak breed zijn uitgemeten met al de verschillende resultaten en daarbij dan nog een keer dit leest, dan vraag ik me toch zelf:
  Weten we het nou eigenlijk allemaal wel of is het gewoon statistiek?

  Vraag nu maar niet hoe groot de capaciteit is van onze hersenen, want dat weet volgens mij ook nog niemand ter wereld.

  In ieder geval leuk om te lezen maar mag geen valse hoop wekken en moet naar mijn mening ook niet mensen aanmoedigen om nu maar lukraak 5 bakken koffie per dag te gaan drinken!!

 • Anoniem schreef:

  Het is een 100 procent lul verhaal, geen koffie drinken is veel beter dan wel koffie drinken natuurlijk wordt je wat aktiever van cafeiene maar drink dan maar 2 blikjes red Bull dat staat gelijk aan 10 kopjes koffie maar ook dat is niet goed

 • koffieweetjes schreef:

  Koffie is juist ook goed voor heel veel kwaaltjes!!

 • mandy schreef:

  maar als je naast het koffie drinken ongezond leeft,zal het zeker geen nut hebben,anders denk ik misschien wel.

 • Dennis schreef:

  Koffie is volgens mij slecht voor je, ik wordt er in elk geval ziek van kan me slecht concentreren ga tollen in mijn hoofd en trillen op mijn benen.
  Dat koffie effect heeft op het menselijk lichaam is voor mij een feit, aleen dan wel negatief!

 • Corrie schreef:

  Geld dit ook voor Senseo?
  Ik bedoel eigenlijk : kan je senseopads en automatenkoffie ook gelijk aan de koffie zetten waarover in het onderzoek gepraat wordt?

  • Anoniem schreef:

   Mijn vriend en ik drinken alleen senseo 2kopjes koffie elke avond .
   Ik werk alleen s’nacht en drink dan vee8l koffie .Ik merk wel dat als ik koffie neem me werk veel beter gaat .
   Een nadeel is wel als ik te veel koffie drink ,dat ik misselijk van word. Als ik s’morgens thuis kom om 08.00u naar bed gaat niet meer kan slapen .

  • Angelo schreef:

   Mijn vriend en ik drinken alleen senseo 2kopjes koffie elke avond .
   Ik werk alleen s’nacht en drink dan vee8l koffie .Ik merk wel dat als ik koffie neem me werk veel beter gaat .
   Een nadeel is wel als ik te veel koffie drink ,dat ik misselijk van word. Als ik s’morgens thuis kom om 08.00u naar bed gaat niet meer kan slapen .

 • irishdance schreef:

  Aantal jaren is altijd gezegd dat eieren slecht zijn voor de cholesterolgehalte en nu blijkt het niet zo te zijn. Nu weer met de koffie, ik geloof de wetenschap niet meer.

 • lonki-donki schreef:

  Je moet wel verantwoord koffie drinken. Koffie is eigenlijk een luxeproduct zoals thee en wijn etc. Moet allemaal wel beheerst worden genuttigd. Relatief is het ook duur en veel mensen die je niet kent en die jou niet kennen, hebben hun stuk land, onderkomen en zelfs hun kinderen in hun reilen en zeilen betrokken, om jou te voorzien van een kopje koffie.
  Wanneer je op een lege maag koffie drinkt, krijg je idd te maken met trillen, ongecontroleerde bewegingen, soms een vaag beeld voor je ogen en sommigen zoals hier beschreven worden er ziek van.
  Bij of voor koffie is het aan te raden om iets te eten, want dat versoepelt juist de spijsvertering, anders is het vergelijkbaar met een wijntje achteroverslaan op een lege maag (verschil zit ‘m in o.a. alcohol en cafeïne, maar dat terzijde).
  Koffie zou je eigenlijk ook moeten willen proeven en ervan genieten. Dat hoeft niet met 6 kopjes per dag, het kunnen er ook 2 of zelfs 1 zijn, zolang je maar rustig en bewust geniet.
  Er bestaan ook mensen die koffie niet lekker vinden, zelfs vies. Ik houd er toevallig van, maar er bestaan ook mensen die er van houden, maar vanwege hun medische toestand absoluut geen koffie of thee mogen nuttigen, zelfs geen chocolade, koek of gebak.
  Koffie is geen medisch wondermiddel, het is een van de voedingsmiddellen waar mineralen en andere stoffen inzitten die we dagelijks nodig hebben om te kunnen functioneren. Mensen die koffie om welke redenen dan ook niet consumeren, zorgen er wel voor dat ze hun voedingstoffen op een andere manier binnenkrijgen: als je bijv. melk drinkt en witbrood met boter en chocoladepasta erbij eet, kun je net zo goed een ijsje met een cakelaag en chocoladeglazuur eten als alternatief.

  • Albert schreef:

   Lonki-Donki:
   Ik ga toch liever in zee met de wetenschappelijke beweringen dan met jouw negatieve kijk op de onderzoeken. Ik drink al sinds m’n 30e jaar +/- 8 mokken koffie per dag en ondervind eigenlijk alleen maar positieve effecten.
   Albert

 • Rampage schreef:

  Hoe durf je mensen zo voor te liegen en met hun levens te spelen? zeker wat geld van de koffieproducenten gehad? schaam je en vrees god want hij zal je straffen, en snel

 • Zoek het uit en je zult zien dat het onz schreef:

  Voor mij is het in twee woorden beschreven:onzin en ongeloofwaardig. Vele studies bewijzen het tegendeel.

 • dspaul schreef:

  Referenties?

 • prof schreef:

  mensen mensen… is het echt zo moeilijk om je reactie eens in een knap stukje nederlandse tekst te verwoorden? Lees je eigen tekst eens terug voor je iets plaatst, of is dit de kwaliteit van onze mooie taal vandaag de dag?

 • […] dokterdokter.nl helpt het drinken van koffie een aantal ziektes te voorkomen. Onderzoekers hebben gevonden dat er […]

 • […] valse energie. Ondanks alle gezonde effecten van cafeïne, is en blijft het een stimulant, wat wil zeggen dat je na de piek de effecten zult zien weggaan, en […]

 • henk schreef:

  Beste mensen, iedereen zou zelf na moeten denken waar hij of zij zich goed bij voelt de een wordt misselijk van twee kopjes en de ander drinkt er acht per dag zoals ik en voel me daar prima bij en heb geen hoge bloeddruk of hartkloppingen we hebben toch niet voor alles wat we eten of drinken een onderzoek nodig ?

 • ANONYMOUS schreef:

  Henk een man naar mijn woord.
  Ik drink al jaren koffie. Ze moeten niet zeiken, waarom willen ze dat ook nog van ons ontnemen? Typisch Nederlands, dat gunnen we elkaar niet. En nu die prijzen omlaag, want we betalen al JAREN te veel voor de koffie. Amerikaanse koffie uit Miami vond ik trouwens veel lekkerder dan die prut hier in Nederland. Ben ik nu een zuurpruim?

 • Pascal schreef:

  Weet iemand iets over de combi koffie bij MS ?

 • Decafe schreef:

  Wat een slecht artikel ! Zo praat je mensen aan dat koffie goed voor je is. Integendeel…..het is geen onschuldig goedje. Lees aub de goede artikelen. Je organen en je hormoonhuishouding gaan eraan door koffie ! Gevolg uitputting, stress, burnout, en daardoor grotere kans op allerlei andere ziektes.
  Voor wie in dit artikel wel graag wil geloven: proost op je bakkie cafeïne !!!

 • Stan schreef:

  Ik geloof wel dat koffie een paar goede eigenschappen heeft, maar ook nadelige. Misschien dat de cafeïne in koffie niet goed is, maar bijvoorbeeld andere weer wel. Wat ik mijzelf wel afvraag is of dat dit artikel geschreven is vanuit bepaalde belangen? Zo beweerde men vroeger ook dat alcohol gezonde eigenschappen heeft, maar dat niet zo was, evenals roken, mobiel bellen etc. daar ging het ook over belangenverstrengeling om een product te laten consumeren.

 • Anoniem schreef:

  Van koffie krijg je angstaanvallen,chronische hoodfpijn bij lang gebruik.Zenuwachtige gevoelens kunnen ook komen.

 • Juniorsatan schreef:

  Klopt het trouwens dat koffie drinken, ook goed voor het haar is? 😋😂

 • louis schreef:

  ja het klopt dat koffie goed is voor het haar , mijn haar is ervan uitgevallen en ben ook nog semi impotent erdoor geworden

 • japan schreef:

  ik dronk eerst veel koffie 6 a 7 koppen per dag , nu 2 koppen en 6 koppen groene thee en witte thee, alleen blaadjes drink ik , Ik denk dat thee beter is en blaadjes thee heeft beter kwaliteit minder troep in.

 • René schreef:

  Ik ben 42 jaar oud en heb onlangs een hartinfarct gehad. Ik drink sinds mijn 30ste elke dag ongeveer 7/8 bakjes koffie. Ik vindt het heerlijk maar mijn gevoel dus ook mijn lichaam zegt dat dit deels door het jarenlange te veel koffie drinken is gekomen…

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *