De gevaren van te weinig eten

De gevaren van te weinig eten

Lekker snel afvallen met een crashdieet? Helaas, het effect hiervan is nooit blijvend. En daarnaast kleven er veel gezondheidsrisico’s aan te weinig eten.

Als je last hebt van overgewicht is het slim om wat kilo’s af te vallen. Maar het is niet zo slim om dit te snel te willen, bijvoorbeeld met behulp van een crashdieet. Te weinig eten is namelijk een gevaar voor je gezondheid. Maar wat zijn dan precies de risico’s van te weinig eten?

Te weinig eten: gevolgen voor je gewicht

Een crashdieet lijkt dan wel ideaal als je wilt afvallen, het tegenovergestelde is waar. In het begin val je erg veel af, dit komt omdat je vooral veel vocht verliest. Maar je lichaam zal dit weer willen herstellen, waardoor dit gewicht er snel weer aan zit. Een crashdieet is meestal ook maar tijdelijk, als je na afloop weer normaal gaat eten, zitten de verloren kilo’s er zo weer aan. Daarnaast kun je een dergelijk dieet nooit de rest van je leven vol houden. Je zult altijd weer iets meer gaan eten met extra kilo’s als gevolg. Met andere woorden, een crashdieet heeft vrijwel nooit blijvend effect.

Gezondheidsrisico’s crashdieet

Te weinig eten kan zorgen voor veel gezondheidsproblemen. Dit kunnen vervelende kwaaltjes zijn zoals moe, lusteloos, chagrijnig en concentratiestoornissen. Maar het kan ook tot ernstigere problemen leiden. Hier een aantal oorzaken en gevolgen op een rij.

 • Je lichaam gaat spieren afbreken voor energie. Dit leidt tot verlies van spiermassa, verlies van kracht en je voelt je hierdoor sneller moe.
 • Je gehele metabolisme vertraagt met ongeveer 20-30%. Je lichaam gaat dus veel minder verbruiken. Hierdoor gaat het afvallen na een tijdje minder snel waardoor je telkens minder moet gaan eten voor hetzelfde effect.
 • Er blijven te veel afvalstoffen in je lichaam achter door de afbraak van onder andere spiermassa. Je kunt daar hoofdpijn van krijgen en misselijk van worden.
 • Je schildklier gaat ook in een spaarstand werken waardoor je metabolisme nog meer vertraagt.
 • Door te weinig eten krijg je ook minder vocht binnen waardoor je kunt uitdrogen, dit kan nierfalen tot gevolg hebben.
 • IJzertekort kan leiden tot bloedarmoede.
 • Je kunt last krijgen van vochtophopingen door te veel afvalstoffen en te weinig vocht.
 • Tekort aan vezels en vocht kan leiden tot darmproblemen en een slechte stoelgang.
 • Tekort aan vitamines en mineralen kan leiden tot droog haar, breekbare nagels en haaruitval.
 • Tekort aan calcium en vitamine D kan leiden tot botafbraak.
 • Een te lage bloeddruk met als gevolg hartritmestoornissen of een hartinfarct. Je merkt dit ook als je opstaat doordat je duizelig wordt.
 • Op de lange termijn kun je last krijgen van minder goed functionerende organen vanwege tekorten.

Risico’s van te weinig vet

Er zijn ook mensen die geen crashdieet volgen maar vet volledig uitbannen. Vet heeft namelijk nog steeds de naam ‘dikmaker’. Het is waar dat vet veel calorieën levert, maar te weinig vet is ook niet gezond. Als je te weinig vet eet kun je de volgende problemen krijgen:

 • Tekort aan de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Deze zijn belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam.
 • Depressie. Met name de omega-vetzuren spelen een grote rol bij je humeur en gedrag. Eet je te weinig vet dan worden er te weinig hormonen aangemaakt die je blij maken.
 • Hart- en vaatziekten door een te hoog cholesterol. Dit klinkt vreemd maar als je nauwelijks nog vet eet wordt de hoeveelheid HDL (goed) cholesterol te laag waardoor LDL (slecht) cholesterol in verhouding te hoog wordt. Dit zorgt voor bloedklontering en het dichtslibben van je aderen.
 • Voedingsstoffen raken uit balans. Als je te weinig vet eet krijg je in verhouding te veel koolhydraten binnen. Veel te veel koolhydraten kan leiden tot meer trek omdat je bloedsuikerspiegel hoger is, dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes. Te veel eiwit is een belasting voor je lever en nieren en kan ook leiden tot botontkalking.
 • Meer trek. Vet is een belangrijke smaakmaker en geeft je een vol gevoel. Als je alleen nog maar kiest voor vetarme producten zul je meer trek krijgen. Ook omdat dit soort producten vaak op smaak gebracht worden met veel suiker. Te veel suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt maar ook heel snel weer diep daalt, met als gevolg: honger.

Auteur: Willemijn Wissekerke (voedingsdeskundige)

23 Reacties

 • Mirann schreef:

  i wil graag wat dikker worden maar het lukt me niet ik kan eten wat ik wil maar mijn lichaam houd geen vet vast ik blijf maar op de 51 kg en ik wil graag 60 kg wegen wat moet ik doen want ik eet goed vind ik zelf,

  mvg mirann

 • aggie schreef:

  hoi mirann

  ik was ook altijd te licht woog maar 46 kilo, ben nu eindelijk naar 3 jaar 10 kilo aangekomen. ik ben begonnen met overal jus op te doen met het eten, en op toetjes slagroom.
  probeer ook 1 aardappel meer te eten dan wat je gewend bent.
  ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  succes groetejs

 • Renske schreef:

  Het lijkt me nu niet zo verstandig om de hoeveelheid verzadigde vetten op te schroeven. Dan kom je misschien wat aan, maar heb je grote kans dat er vetten rond je organen gaan zitten, wat erg gevaarlijk is. Ook als je slank ben, kun je dik van binnen zijn, met alle gezondheidsrisico’s van dien (diabetes, hart- en vaatziekten) Een aardappel meer eten, lijkt me beter dan jus en slagroom. Probeer ook volle yoghurt, roggebrood en noten te eten. Deze producten zijn calorierijk, maar nog steeds gezond. Veel succes ermee!

 • Mark Broeckx België schreef:

  Te veel eten is véél ongezonder, kijk maar naar Auswitch overlevenden, ze zijn allen zéér oud geworden!!! De Westerse mens eet véél te veel, eet gewoon niet totdat je honger krijgt…!

 • Jochie schreef:

  Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. 20 kilo afgevallen in 100 dagen!!!!! Glutenvry biertje x3 per dag. No problem. Vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten en veel groenten. Beetje fietsen en klaar is kees. 200 gram per dag!!! Weg bierbuik, oftewel broodbuik. Geen brood, geen pasta, zeer weinig tarwe en dus weinig gluten en gliadinen, zeer weinig rijst, weinig aardappels, minder toegevoegde suikers. LAAG G.I. VOEDSEL!!! Voedingcentrum heeft een zwaar dubbele agenda dus NIET naar luisteren, spijtig genoeg. Leest allen het broodbuik boek van William Davis. My hero. Tevens had ik 33 jaar lang last van brandend maagzuur dat- thank God- binnen 24 verdwenen was. Nooit meer teruggekomen! Dankzij alleen stoppen met tarwe, de grootste misdadiger in de geschiedenis vd mensheid. Biggest hoax on this planet, EVER!!! Ik herhaal 100 dagen 20 kilo foetsie. Nooit meer het zuur en ik leef nog lang en gelukkig. 2 ons per dag. Niet stoppen met mn biertje en naar hartelust veel recepten uit William Davis’ boeken proberen. Wow, wat laten we ons massaal neppen. Voedingcentrum: shame on you

 • BFF schreef:

  Mijn beste vriendin eet alleen maar een hele kleine po rtie avondeten en verder bijna niks op een dag en ze is nu wel al 3 kilo afgevallen maar ik zeg dat dat slecht is maar ze luistert niet!
  Want kan ik doen hier tegen??
  ze is nu 14 en 160 en ze wilt 45kg wegen!

  Ze zegt wel dat ze geen anerexia wilt maar daar gaat ze nu wel naar toe want ze is 14 en is 160 lang

 • sylvia vonk schreef:

  ik was ook over de 150 kilo.en 1.61m ik at 1x per dag en ook maar een klein beetje ik was 46 jaar en werkte als schoonmaakster dus hard werken ik ben op advies meer gaan eten omdat je lichaam zegt je bent aan het uithongeren dus alles wat je binnen krijgt slaat het op als maar ga niet ineens 3 x eten op een dag maar bouw het langzaam op liever een paar keer een klein beetje eten dan 3x een maaltijd bij mij ging het veel te snel en dan krijg je klachten lichamelijk

 • eyow schreef:

  ik wil dun worden maar dat lukt mij niet
  iemand een tip?

 • Anoniem schreef:

  om mensen die werkelijk honger hebben geleden te noemen bij dit gesprekken vind ik niet echt slim. heb zelf honger geleden en kamp nu met zwakke botten slecht hart reuma en overgewicht omdat mijn lichaam werkelijk elke beetje energie opslaat. ben snel moe en heb altijd pijn…. dus dat ouder worden na extreme honger is niet door de honger maar door je eigenlijke gestel en geluk.
  eet gewoon normaal en denk een beetje aan je gezondheid een kilo meer of minder is geen ramp we zijn allemaal anders… en gelukkig maar denk ik.

 • Anna schreef:

  Mijn buik rommelt heel vaak en dan heb ik ook honger, maar als ik eten pak dan word ik ineens heel erg misselijk en heb ik geen honger meer. Brood kan ik al helemaal niet wegkrijgen. Heeft u tips of zoiets? Want ik wil niet dat mijn borsten en billen heel erg plat worden en dit is natuurlijk niet gezond. Ik ben 15 jaar

  • Roflmaocopter schreef:

   Hallo Anna, mijn advies is om misschien eens wat brood te vervangen voor wat lichter verteerbaar voedsel, vooral in de ochtend om je spijsvertering wat meer rust te geven maar toch voedingsstoffen binnenkrijgt. Hoeveel water denk je ongeveer per dag te drinken? Groeten, Ik.

 • Roflmaocopter schreef:

  Hallo allemaal. Niet dat ik af hoeft/ wil vallen maar ben een man van 27, 1.89 lang en woog een tijd terug nog maar 68 kilo. Hier kwam ik achter toen ik met een klaplong in het ziekenhuis terecht kwam. In het ziekenhuis aan mijn long geopereerd en al maar wat er ook speelde was dat ik voedingsdeskundige bij me kreeg die mijn dieet opvoerde naar meer en ietwat vetter eten aangezien ik voor mijn lengte toen nog maar 68 kilo woog.
  Toen ik het ziekenhuis uitkwam na 3 weken had ik er ook nog even 6 kilo bij gekregen in die korte tijd wat een totaal van 74 kilo gaf. Dit gewicht is veel gezonder dan de 68 kilo bij 1.89 lang. Nu ben ik alweer een tijd aan het werk, flexible en zwaar werk. Nu eet ik dus weer veelste weinig en heb ik inderdaad last van vele symptomen die in dit artikel opgesomd zijn. Nu heb ik ook gehoord dat ondervoeding en b.v. uitdroging de organen in je lichaam zwaar kan belasten doordat ze minder beschermd worden van slijtage door het gebrek aan vocht, vetten e.d.. Nu is er weinig te verklaren over klaplongen maar waarschijnlijk is het te verbinden met de extra last op de organen in je lichaam. Nu ik dit artikel gelezen heb ben ik weer van plan beter voor mijzelf te zorgen want volgens mij weeg ik weer onder de 70 kilo en voel ik me over algemeen gewoon best ongezond ook al doe ik het goed op het werk en school. Dus mensen die wat in mijn verhaal herkennen, ga aan de slag met een goed, lekker en gebalanceerd dieet waarmee je in de ochtend al mee begin, sla geen ontbijt over, vooral niet als je veel buiten werkt in allerlei omstandigheden. Probeer het en je merkt dat vele symptomen na lange tijd kunnen verdwijnen. Bij deze mijn ervaringen. En nu moet ik eten maken! 😉 Veel sterkte iedereen.

 • Pater schreef:

  oor de jaren heen lees ik wat je wel en niet moet of mag eten en wat daar de nadelen en voordelen en gevaren van zijn.
  Als je dit allemaal hanteert, kan je werkelijk niks meer eten en de ene theorie spreekt de ander tegen.
  Zolang je maar weet dat je wat binnen moet krijgen en je niet bang leest aan dit soort teksten gaat het prima.
  Werkelijk overal lees je dat je “dit” moet eten, en een ander zegt weer “dat over dit”.
  Een doolhof van theoriën en complexe visies.
  Als sporter heb je eiwitten nodig en nog een aantal dingen. Zover tot zouten uitplassen en spierafbraak. Dan neem je dat advies en op een andere website lees je weer dat dat gevaarlijk is, want diep in de theorie geldt weer’dat’. Echt het gaat nergens meer over.

 • Femke schreef:

  Ik ben zo stom geweest om extreem veel crashdieten te volgen in combinatie met extreem veel sporten. Wat ik nu ook doe aan sport en gezond eten het mag niet meer baten. Ik kom alleen nog maar aan. Ik heb tot nu toe niemand kunnen vinden die me kan vertellen of het nog op te lossen is en zo ja, hoe?! Iedereen roept dan dat ik maar zijn/haar methode moet proberen. Ondertussen ben ik al tig methodes verder met het zet geen zoden aan de dijk. Het verhaal van mijn huisarts dat ik het moet accepteren weiger ik te geloven!

 • […] Bron: De gevaren van te weinig eten – Dokterdokter.nl […]

 • Tio schreef:

  Vroeger sloeg ik wel eens een maaltijd over en had geen zin in eten. Het zat je dan tot aan de keel. Sommigen hebben mij aangeraden meer te gaan sporten, en meer te bewegen maar ook dat hielp niet en de ander zei weer van meer rust. Geen zorgen aan je hoofd hebben en geen stress. Als je dan ook nog met een moeilijke omgeving zit dan werkt dat ook niet bevorderend om optimaal te functioneren. Ik leef heel geisoleerd en heb meestal met profiteurs en vampiers te doen die beter van je willen worden. Ze hebben geen oprechte interesse dan dat het hun om macht en zich zelf gaat. Ze doen alsof ze interesse hebben maar dat hebben ze niet. Ze staan je met schijnvriendelijkheid te woord maar menen er niets van. Ze maken grappen met ernstige situaties en hier mak ik mij druk om en doen gemene dingen terwijl zij eerst beloofden goed te zijn maar daarna blijken ze net zo slecht te zijn dan hun collega van wie zij zeiden dat die slecht was. Boosaardige pranks met mensen uithalen waar zij nog wel jaren mee zitten. Als je zegt nadat wat zij misdaan hebben beginnen ze te dreigen en te schelden en bezigen grof taalgebruik. Ze zeggen ook nog van mij dat ik plat en ordinair zou zijn en ze zijn zeer arrogant hol en leeg. Anderen heel laatdunkend en zonder respect behandelen en verwachten dat anderen wel respect voor hun opbrengen, maar niet andersom. .Als je zegt wat waar en misdaan is nadat wat zij gedaan hebben dan dreigen ze je voor de rechter te slepen en gebruiken het woord slepen wat ik zeer grof vind en zelfs nadat wat zij anderen hebben aangedaan. Die mensen of klanten hebben zij naar de afgrond gebracht, en zaten aan de grond. Ze willen de mooie dingen alleen zoals bewondering en bewierookt willen worden maar de consequenties van hun gedrag willen ze niet onder ogen zien en als je dat zegt en er je terecht over beklaagt wat zo is dan hangen zij de telefoonhoorn op de haak. Ze brengen je in nood en laten je in nood stikken terwijl men er ook nog geld voor uitgegeven heeft. Van een collega dingen zeggen die zij ook doen en doen alsof zij beter zijn terwijl zij niet beter zijn dan dat zij er zelfs het brein waren die er achter zat. het zijn misdadige mensen die zich aan overtredingen schuldig maken en ook nog durven te zeggen dat je ordinair en plat bent terwijl je zegt waar het op staat en wat waar en misdaan is in een underdogpositie. Ze staan ook nergens bij ingeschreven zoals bij een vakvereniging die de ethische code voorstaat kortom zij wanen zich god over de mensen en de wereld en willen nergens verantwoording voor afleggen voor wat zij anderen hebben aangedaan. Mensen die daar een horoscoop hebben laten trekken kwamen direct in geldproblemen en zorgen en een crisis en dingen aangedaan worden die niemand wil. Al snel na hun bezoek kun je de rekeningen niet meer betalen terwijl dit anders vlekkeloos verliep. Als je op zoek bent naar een baan verloopt dit stroef en het is alsof je telkens negatieve mensen tegen komt die je niet willen kennen en je aan je lot overlaten. Soms is het zo dat je na een bezoek aan hun problemen met een werkgever krijgt en geldproblemen krijgt en zorgen waardoor de vaste lasten er bijna niet meer van af gaan terwijl dat vroeger vlekkeloos ging. Kortom ze willen zich beter voelen door macht die zij over anderen menen mogen te hebben. Na het aangedane nadeel willen zij er niets meer van weten en jagen alleen leuke dingen en genot na zonder over die slachtoffers na te denken die zij in de problemen hebben gebracht. . Ze veroordelen je persoon smaak en levensstijl. Hun interieur ziet er deplorabel en miserabel uit zonder smaak noch kraak. Stoffig en oubollig is hun smaak. het zijn nare en vervelende mensen als je hun de waarheid aanzegt. dan zeggen ze van ik wil wel geloven dat je geen kennissen of vrienden hebt of dat je niemand hebt. Profiteurs en parasieten kun je overal wel krijgen en zo lang het goed gaat en zo lang ze van je kunnen profiteren maar als je iets van dienst of iets terug verlangt is men niet aanwezig als jij ze nodig hebt. dan laten ze je vallen en gaan met je om als het goed gaat om er zelf van mee te profiteren maar diegene iemand nodig hebben dan zijn ze er niet en dan is de vogel gevlogen terwijl zij zich mooi voordeden met gemaakte vriendelijkheid en gespeelde charme. Hol en leeg dan alleen de vorm alleen maar maar niet de inhoud. Ze laten je trauma”s meemaken zonder besef wat het met mensen doet. Het is alleen maar macht en controle uitoefenen en zeggen dat ze het ook nog goed met je voor hebben en dat dit geven.

 • Tio schreef:

  Ze zeggen dat eerlijk het langst duurt, maar daar geloof ik niet meer in. Er zijn mensen die ijskoud kunnen liegen en bedriegen. Waarschijnlijk kunnen sommigen zelfs een leugendetector verslaan. Hier heb ik me zeer druk om gemaakt zodat ik moeilijk kon eten. Ze weten de politie en de rechter nog van hun gelijk te overreden door overtuiging en zich quasi netjes voordoen maar dat in werkelijkheid niet zijn. Het zijn moordenaars die alleen lol en genot willen en dan ook nog ten koste van mensen. Het doet hun niet veel als er iemand lijdt. het lijden van anderen nog bespottelijk maken. Anderen met opzet zin in de problemen brengen en daar niet mee zitten. Het op kwetsbare mensen gemunt hebben die zich in een afhankelijkheidspositie bevinden omdat die zich toch niet kunnen verdedigen. Wat een ander is aangedaan willen zij ook niet en ook niet bij hun kinderen en waarom dan wel kinderen van die ander. Het is recht maken wat krom is. Soms kun je denken je kunt het verwachten. Het zijn oppervlakkige mensen die macht controle aandacht roem en aanzien willen. Ze maken dat je overal mee in de problemen komt terwijl dat voorheen minder of niet speelde. Ik heb nog nooit geldzorgen gekend en kon toen kleding kopen en nadat ik daar ben geweest niet meer. Ik kon zelfs de energierekeningen niet meer betalen en de huur en het eten. mensen die daar naar toe zijn gegaan hebben hun relatie verloren en zijn suicidaal geworden en zijn in de put geraakt. Van die mismoedige toestanden dat als zij daar niet naar toegegaan waren dat dit zich nooit zou hebben afgespeeld en willen niet de verantwoording nemen wat het met mensen gedaan heeft in een afhankelijkheidspositie. Verder houden zij er een zeer lakse houding op na als het gaat om andermans rechten. Die worden dan met voeten getreden en je krijgt alleen maar tegenwerking en met negatieve mensen van doen die je doelen tegenwerken. Waar je eerst matig last van hebt wordt dan nogmaals versterkt met huiselijk geweld en dat je autoriteit afneemt en dat je je lievelingsspullen afgenomen worden. Het is alleen maar foulplay en de gedupeerde krijgt de straf die zij verdienen en het levert je ook nog eens een negatieve reputatie op. Wat u niet wil wat u geschied doe dat ook een ander niet. Het zijn excessen wat ze met mensen doen en geven nergens om dan dat ze je als materie gebruiken om beter van je te worden. .

 • Anoniem♥ schreef:

  Um ik ben 13 jaar, ik weeg 75 kg ofs ikno is zwaar😂😂 ik ben 167 m lang en ik drink kapot veel water nu hopelijk werkt dat om af te vallen. IK WIL GRAAGG SPORTEN maar niet alleen lmao al mn vrienden zijn dun dusja ik heb niemand om mee te sporten. Mn zus die is te lui en mn vader heeft het te druk met werk. Wat moet ik doen om gezond af te vallen?

  • Kaan schreef:

   Eet eiwit rijk voedsel
   Probeer eens brood te vervangen. Voor crackers of pap
   Eet ook iets minder per portie
   En probeer meer te bewegen
   Ga lekker fietsen maak lange wandelingen ! Rennen

 • Erwin schreef:

  Ik ben 16 jaar en 2 meter ik eet slecht geen brood of avond eten
  Snel moe en als ik snel opstaan wordt ik duizelig en heb vaak hoofdpijn. Weinig energie / kracht
  ik maak me zorgen!!

  Wat moet ik doen??

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *