Cranberry’s tegen blaasontsteking

cranberry

Vrouwen hebben vaker last van blaasontsteking dan mannen. Veel water drinken helpt, maar hoe zit het met cranberry’s en vitamine C?

Als vrouw heb je een kortere urinebuis die ook nog eens dicht bij je anus zit. Daardoor krijg je gemakkelijker bacteriën in je blaas dan een man. Het slijmvlies van je blaas kan dan gaan ontsteken en soms doet de urinebuis ook mee. Je herkent een blaasontsteking vaak door een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen. Je moet vaak naar het toilet, maar er komt steeds maar een klein beetje urine uit. Je kunt ook een drukkend of pijnlijk gevoel hebben in de onderbuik.

Water

Heb je veel klachten, ga dan naar je huisarts. Die zal waarschijnlijk antibiotica voorschrijven. Vallen de klachten mee, drink dan in ieder geval veel water om je blaas schoon te spoelen. Artsen raden minimaal twee liter per dag aan, ook ter voorkoming van blaasontsteking. Je kunt bovendien cranberrysap of vitamine C proberen.

Cranberry’s

De cranberry bevat behalve vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen en bestrijden van blaasontsteking.

Nierstenen

Overdrijf niet met het drinken van cranberrysap, want meer dan een liter per dag lijkt de kans op nierstenen te vergroten. Het drinken van vijftig tot honderd milliliter per dag heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Wie cranberrysap niet lekker vindt, kan ook verse of gedroogde cranberry’s eten, of capsules nemen.

Vitamine C

Het zou ook preventief en genezend werken om elke dag vijfhonderd tot duizend milligram vitamine C in te nemen. Dit zou de zuurgraad in de blaas op peil houden, waardoor de blaas minder gevoelig wordt voor ontstekingen. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen, maar tot tweeduizend milligram per dag kun je dit volgens het Vitamine Informatie Bureau veilig proberen. Gebruik dan wel tabletten, want met een extra sinaasappeltje per dag kom je er niet: voor duizend milligram vitamine C, moet je ongeveer achttien sinaasappels eten.

Onderzoek over cranberry’s

Uit een onderzoek in juni 2016, uitgegeven door de American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat het drinken van 240 ml cranberrysap per dag het aantal symptomatische urineweginfecties bij vrouwen vermindert. Bijna met veertig procent. Het gevolg is minder last van urineweginfecties en minder gebruik van antibiotica waarmee terugkerende infecties worden behandeld.

Momenteel is het chronisch gebruik van antibiotica de meest voorkomende aanpak voor het behandelen van urineweginfecties. Het antibioticagebruik kan bijwerkingen en antibioticaresistentie als gevolg hebben. ‘Zo kan het chronisch gebruik van antibiotica worden vermeden,’ vertelt een hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Boston.

Cranberry’s bevatten een combinatie van werkzame stoffen zoals proanthocyanidinen. Deze stoffen voorkomen dat de bacterie in het lichaam blijft en een infectie veroorzaakt. In dit onderzoek is er een nieuwe groep stoffen ontdekt met antibacteriële eigenschappen tegen E-colibacteriën. Dit betekent dat cranberry’s meerdere unieke stoffen bevatten die de gezondheid ondersteunen.

Auteur: Maaike Zweers en Fatima Zandi
Bron: o.a. Reformatorisch Dagblad, Cranberries van Terschelling

26 Reacties

 • wim naastepad schreef:

  goed artikel over cranberry

  • Maria schreef:

   Binnen een week van mijn blaasontsteking af, door het slikken van 100% natuurlijke
   cranberrydragees (Flinndal, rond 8 euro en online te bestellen).
   Deze dragees bevatten ook guldenroede dat net als cranberry al eeuwenlang een natuurlijk kruid/fruit is tegen o.a. blaasontstekingen. Van harte aanbevolen!

  • Chantal schreef:

   Op advies van mijn huisarts begonnen met cranberry tabletten, meerdere merken geprobeerd, de cranberry tabletten van Vitalize bevallen mij en mijn moeder prima. Sindsdien geen blaasontsteking meer

 • doktertje schreef:

  vaak komt blaasontseking voor als jonge vrouwen seksueel contact hebben gehad, daarom wordt vaak aanbevolen om na het contact meteen te gaan plassen. daamee worden eventuele bacterien die de urinebuis ingaan weggespoeld. dit steekt meestal de kop weer op met een nieuwe partner, die weer andere bacterien met zich meebrengt waar de vrouw nog niet tegen bestand is.

 • Anoniem schreef:

  Ik heb voor een beginnende urineweg infectie Tarivid 200 mg voorgeschreven gekregen. De kuur is voor 5 dagen voorgeschreven. Nu ben ik gisteren op verzoek van de dokter weer langs geweest op het spreekuur. Ze heeft alleen gevraagd hoe ik me voelde en of de pijn minder was. Ik voel me stukken beter en de pijn is eigenlijk ook weg. Alleen ben ik enorm moe en suf. Als reactie kreeg ik nog een kuur voor 5 dagen voorgeschreven en moet ik na die 5 dagen terug komen en de urine laten testen.
  Nu wil ik graag weten of het nodig/normaal is om nog een kuur van 5 dagen in te nemen. Ze zijn hier namelijk altijd erg scheutig met antibiotica.

  • Anoniem schreef:

   niet doen!
   moe en suf wordt je waarschijnlijk van de antibiotica die je darmen ruineert. probiotica gebruiken om je darmen te herstellen

 • Daniel Dresden - arts - expert drdr schreef:

  @Anoniem
  Hoe lang moet voor een ongecompliceerde (beginnende) urineweginfectie antibiotica voorgeschreven worden?
  Volgens de behandelstandaard van de Nederlandse huisartsen (http://nhg.artsennet.nl/static/images/nhg/upload/104/standaarden/M05/std.htm)is behandeling met een antibioticum niet altijd nodig.
  Daarnaast geldt: “Ongecompliceerde urineweginfecties worden in eerste instantie blind behandeld, dat wil zeggen zonder dat de verwekker bekend is. Afhankelijk van het gekozen middel duurt de behandeling maximaal 5 dagen. De behandeling van een gecompliceerde urineweginfectie wordt eveneens blind ingezet, terwijl gelijktijdig urine wordt verzameld voor resistentiebepaling, zodat de behandeling indien nodig gericht kan worden aangepast. Afhankelijk van de exacte indicatie wordt gedurende 7 tot 10 dagen behandeld.”
  Nederlandse artsen beginnen overigens niet met ofloxacine (Tarivid). Dat is een reservemiddel dat uitsluitend op grond van de uitslag van een kweek met resistentiebepaling dient te worden voorgeschreven. I.v.m. een risico op antibioticaresistentie is bij ongecompliceerde urineweginfecties in het algemeen geen plaats voor ofloxacine. Bij gecompliceerde urineweginfecties wordt de keuze bepaald op geleide van microbiologisch onderzoek.

  Eerste keus is volgens de huisartsenstandaard een vijfdaagse kuur nitrofurantoine met gereguleerde afgifte (tweemaal daags 100 mg). Bij overgevoeligheid wordt in plaats daarvan een driedaagse kuur trimethoprim (eenmaal daags 300 mg) voorgeschreven. Indien het gebruik van beide middelen op bezwaren stuit, komt een eenmalige gift fosfomycine (3 gram) in aanmerking.

 • maakthetuit schreef:

  Mijn uroloog waarnaar ik (na -tig keer blaasontsteking binnen 1 jaar) ben doorverwezen adviseert preventief cranberry capsules want de werking zou wel wetenschappelijk bewezen zijn. Van vit. C niet zegt hij.

  VRAAG:
  * Waarom wordt bij het advies om veel te drinken specifiek water gezegd? Het is (daardoor) onduidelijk of je geadviseerd wordt 2 liter water te drinken náást wat je gewoonlijk al drinkt, of in plaats van, of in totaal….
  * Is water beter dan koffie, thee, vruchtensappen, verdunlimonades, frisdranken? (Waarom?)
  * Als het om 2 liter per dag in totaal gaat, mag je dan ook een bakje appelmoes of yoghurt als vocht meetellen?

  (Een familielid die nogal klein van stuk is, tenger gebouwd en licht als een veertje, dacht 2 liter water te moeten drinken naast wat ze al dronk en dat was niet te weinig leek mij. Maar het zou toch gerelateerd moeten zijn aan bv. lichaamsgewicht, hoeveel jichamelijke inspanning je verricht, of je in een uitdrogende omgeving bent?)

  Vr gr maakthetuit

 • Anoniem schreef:

  Ik woon in het buitenland en ben de taal nog niet helemaal machtig.
  vandaar een vraag aan u…wat is ph waarde???
  Ik heb een urine test gekregen en deze dokter had het over de ph waarden, deze waren namelijk gevaarlijk laag
  Hoe kan dat en wat doe ik daar tegen.

 • Wim van Donselaar - arts - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem,
  De pH is een maat voor de zuurgraad. Hoe lager hoe zuurder de urine. Een reden voor een lage Ph Is verbranding van vetten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij diarree, streng lijnen of suikerziekte. Wat de betekenis is bij u van een lage pH van de urine is afhankelijk van het verder klachtenpatroon.
  Ik raad u aan met de dokter te bespreken of het nodig is verder onderzoek te doen.

  Wim van Donselaar – arts – expert drdr

 • Wonder schreef:

  Hallo,
  Waarom lees ik tussen alle reacties geen commentaar van een ‘arts-expert’ over de toepassing van D-mannose in de strijd tegen blaasontsteking ? Als het werkelijk zo’n wondermiddel is…..
  Groetjes,
  Wonder

 • mariko-chan schreef:

  Ik heb jarenlang een paar keer per jaar last gehad van blaasontsteking. Telkens kreeg ik toen een antibiotica-kuur van een week waarvan ik een aantal dagen flink misselijk was.
  Via familie in België heb ik enkel jaren geleden het medicijn Monuril gekregen. Het is slechts 1 zakje poeder dat je moet oplossen in een half glas water. Het smaakt helemaal niet vies en ik word er ook niet misselijk van. Als je het ’s morgens inneemt ben je ’s avonds van je blaasontsteking af. Het is helemaal niet duur (€ 7,61) en je hoeft niet een hele week medicijnen in te nemen waarvan je misselijk bent.
  Ik begrijp niet waarom dit niet in Nederland verkrijgbaar is.

  • Anoniem schreef:

   is nu wel verkrijgbaar, alleen wordt allen mar toegepast als andere niet bevalt. ik ben er ook zeer over te spreken. vernietigt je darmen ook minder.

 • sue ellen schreef:

  jaarlijks juist deze tijd terug kerende blaasontsteking, maanden durend, de ene kuur na de ander omdat het niet aanslaat. Sinds afgelopen jaar chronisch slikken, dwz preventief slikken de antibiotica voor zo lang nodig of altijd??? Slik ook Vit C en crnaberry en die peoder vorm. Drink koffie bij het leven naast allerhande. Pech wel ik heb diabetes, nierstenen vorming en de rest. Leeftijd gebonden zegt men, al had ik het mijn leven lang. Wat is waar en niet waar? Wat werkt wel en niet?? Per individu verschillend ..toch???

 • anoniem schreef:

  Sinds kort heb ik polyneuropathie. De oorzaak is onbekend, nu heb ik in het verleden vaak nitrofurantoine gebruikt. Mogelijke bijwerking van dit middel:polyneuropathie. Is bij mij niet bewezen dat mijn klachten daarvan komen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 • onbekend schreef:

  Monuril wordt ook in nederland voorgeschreven ik heb het al meerdere keren gekregen met niet altijd goed resultaat

 • mammie schreef:

  ik zou graag wiilen weten of je ook een blaas ontsteking kan hebben als je normaal naar de wc kan wel brand het erg.

 • Suus schreef:

  Trouwens nog even iets over zuurgraad in de blaas en cranberry. de werkzame stof in cranberry is d-mannose. dit is een suiker die niet door het lichaam wordt opgenomen en waar e-coli bacterieën zich aan hechten. Het is inmiddels ook op kleine schaal onderzocht. Je blast de bacterieën dus letterlijk uit. Een hoge zuurgraad in de blaas kan bacterieën weliswaar afremmen maar vergis je niet. Bacterieën muteren voortdurend. Denk maar aan de laatste EHEC-crisis. Veel cranberrysap drinken en veel vitamine C nemen kan misschien soms afdoende zijn, maar lang niet altijd.

 • Sara PractiComfort Scootmobiel schreef:

  Dit wist ik echt niet en ik moet eerlijk toegeven dat ik wel vaak last heb van blaasonsteking (paar keer per jaar). Dit is wel grappig om te lezen dan! (*Rent naar de supermarkt voor cranberry’s!*)

 • Jeanne schreef:

  Ik gebruik de laatste weken Blase-Care. Een middel tegen blaasontsteking. Cranberrty in capsulevorm met d manose.
  Mijn vraag:
  Kunnen deze capsules verhoogde bloeddruk veroorzaken???

  wie weet hierop een antwoord.

 • Anoniem schreef:

  Aangezien deze site dokterdokter is genoemd heb ik deze opmerking; veel vragen zie ik hier niet beantwoord, m.n. door een deskundige (arts)

 • elke schreef:

  Ik ga vaak naar wc kan niet plassen al van gisteren ik plas 2drupels max en heb super veel pijn kann amper bewegen ik kan aleen slapen maar is ook moeilijk vandaag is het nog erger dan gisteren de PIJN
  meisje van15
  kan iemand me helpen AUB

 • Carole schreef:

  Hallo,
  Je dokter bezoeken, krijg je goede raad, niet mee door blijven lopen hoor kan je nierbekken ontsteking krijgen, is gevaarlijk dus zo snel mogelijk naar de dokter.

  Sterkte

 • Illy schreef:

  Ik gebruikt nu al zo’n 2 jaar ’s morgens 1000 mg en ook ’s Avonds 1000 mg.
  Nooit meer blaasontsteking!!

 • Elly van barneveld schreef:

  Ik gebruik bloedverdunners en metformine. Nu heb ik nitrofurantoine, na monuril wat niet voldoende heeft geholpen.
  Mag ik wel D mannose en cranberrytqbletten gebruiken?

  Elly

 • Anoniem schreef:

  Had volgens de dokter een beginnende blaasontsteking. Heel veel aandrang om naar de wc te gaan en als ik dan ging waren het 2 druppels. Cranbarry supplementen gekregen en naar 2 dagen nergens geen last meer van.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *