Constipatie? Oorzaken die voor verstopping zorgen

Je spreekt van constipatie of obstipatie wanneer iemand minder dan drie keer per week ontlasting kan produceren. Eén op de drie Nederlanders heeft weleens last van constipatie. Hier kunnen logische maar ook minder voor de hand liggende oorzaken aan ten grondslag liggen.

Een ontlastingspatroon is voor iedereen anders, de één brengt een paar keer per dag een bezoek aan het toilet voor een grote boodschap, de ander hoeft maar om de dag. Vrouwen hebben gemiddeld twee maal vaker last van verstopping dan mannen en het vóórkomen van de klacht neemt toe met de leeftijd.

Verstopping herken je aan de volgende signalen:

  • de ontlasting is hard en moeilijk te produceren
  • minder dan drie keer per week ontlasting produceren
  • nadat je ontlasting hebt gehad, kan het gevoel bestaan dat je niet alles kwijt bent
  • vaak een opgezet gevoel in de buik
  • vaak last van winderigheid
  • vaak last van buikpijn
  • aambeien (als er regelmatig sprake is van verstopping en hard persen, kunnen er aambeien ontstaan)

Oorzaken constipatie

In het merendeel van de gevallen kan constipatie verholpen worden door een aanpassing van leefgewoonten. In enkele gevallen is er meer aan de hand.

Zuivelproducten

Overmatige consumptie van zuivel kan voor sommigen constipatie veroorzaken of verergeren. Maar wat is dan te veel zuivel? Aan drie glazen melk per dag heb je genoeg. Eet en drink jij veel zuivel, probeer dan eens om te minderen en te kijken of de problemen dan minder erg worden. Praat eens met je huisarts als kleine hoeveelheden zuivel al tot constipatie leiden.

Toiletbezoek uitstellen

Op kantoor vind je het wellicht gênant om een grote boodschap te doen, dus wacht je tot je thuis bent. Of je houdt het op omdat je te druk bent. Maar het negeren van de druk die je voelt, zorgt niet alleen voor lichamelijk ongemak, maar verergert bovendien constipatie. Ieder mens moet poepen, van de directeur tot de secretaresse. Dus geef voortaan gehoor aan de druk om te ontlasten.

Te weinig drinken

Dehydratatie kan constipatie veroorzaken. Vocht zorgt er namelijk voor dat de feces zacht blijft, waardoor constipatie vermeden wordt. Let op, overmatige consumptie van alcoholische of cafeïne-houdende dranken kan ook dehydratatie in de hand werken.

Stress

Emotionele stress kan constipatie veroorzaken of verergeren. Het masseren van je buik en onderbuik helpt de spieren rond je ingewanden te ontspannen, waardoor de stoelgang op gang gebracht kan worden. Andere methodes zoals meditatie, yoga of bepaalde ademhalingstechnieken zijn tevens goede ontstress-methodes.

Vezelarme voeding

Te weinig vezels is een veel voorkomende oorzaak van constipatie. Want de gemiddelde Nederlander krijgt minder vezels binnen dan de aanbevolen hoeveelheid. Het gemiddelde ligt tussen de twintig en 25 gram. Gevolg: trage stoelgang, aambeien en zo meer. Eet ten minste twee ons groente, twee stuks fruit, circa zes sneetjes volkorenbrood en twee ons aardappelen/volkoren pasta of rijst/peulvruchten per dag. Variatie is daarbij belangrijk.

Te weinig beweging

Gebrek aan lichamelijke beweging kan bijdragen aan constipatie. Bovendien zorgt beweging voor een regelmatige stoelgang en een vermindering van stress. Wacht na het nuttigen van een maaltijd minstens een uur, voordat je aan de slag gaat. Je lichaam heeft tijd nodig om voedsel te verwerken. Probeer een paar keer per dag zo'n tien tot vijftien minuten te wandelen. Stretchen en yoga werken ook goed tegen verstopping.

Vakantie

In een vliegtuig of auto zit je constant stil, langs de weg eet je snel een snack en vliegtuigmaaltijden zijn gemiddeld ook niet om over naar huis te schrijven. Samengevat verandert reizen je dagelijkse routine en eetpatroon met soms constipatie op vakantie als gevolg. Zorg dat je voldoende blijft bewegen, dus loop af en toe heen en weer in het gangpad van het vliegtuig of stop langs de weg voor een kleine wandeling. Neem voor onderweg bakjes groente en fruit mee zodat je genoeg vezels binnenkrijgt en drink veel water.

Bepaalde medicijnen

Medicatie tegen pijn, kanker, misselijkheid, depressie, psychoses, hoge bloeddruk en de ziekte van Parkinson kan obstipatie veroorzaken. Plasmedicatie heeft ook als bijwerking constipatie. Ook een overmatige inname van vitamine D en ijzer kan leiden tot verstopping. Calciumsupplementen in combinatie met andere supplementen of medicijnen die de feces binden, kunnen ook problemen veroorzaken. Neem contact op met je arts als je vermoedt dat de verstopping een bijwerking is van je medicijn.

Ziekte

Soms ligt er een ziekte of stoornis ten grondslag aan constipatie, zoals een beroerte, diabetes, een trage schildklier, dikke darmpoliepen, coeliakie, prikkelbare darm syndroom, ziekte van Crohn, Ileus, colitis ulcerosa, dolichocolon, malabsorptie of de ziekte van Parkinson. In zeldzame gevallen kan constipatie samenhangen met darmkanker of auto-immuunziekten. Neem contact op met je huisarts als de verstopping langer dan twee weken aanhoudt, er bloed en/of slijm bij de ontlasting zit, er sprake is van onbedoelde vermagering of last van hevige pijn bij het poepen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen:
Medisch A-Z, WebMD, Obstipatie.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd