Acht glazen water per dag drinken gezond, blijkt mythe

water drinken

De gemiddelde vrouw gaat niet meer zonder flesje water de deur uit. Begrijpelijk, want de gezondheidsvoordelen van zes tot acht glazen water per dag drinken, liegen er niet om. Zo zouden je nieren er beter van werken, het reinigt je lichaam, verhoogt de concentratie en als klap op de vuurpijl zou je er ook van afvallen. Volgens experts is er echter geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor deze beweringen en zou veel water drinken zelfs schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

De bron van de ‘acht glazen water per dag mythe’, is een artikel uit 1945 van het Amerikaanse National Research Council, waarin geconstateerd wordt dat 2,5 liter per dag een passende hoeveelheid water voor volwassenen is: één milliliter voor elke geconsumeerde calorie. Dit advies is de afgelopen tien jaar gehyped, alleen het belangrijkste deel van de aanbeveling werd meestal genegeerd: dat een groot gedeelte van de aanbevolen hoeveelheid water al in je voeding zit.

Commercie

Officiële instanties en overheden beweren al jaren dat het drinken van zes tot acht glazen water per dag gezond is. Deze claim wordt ook nog eens herhaald en gepromoot door waterfabrikanten. Zo bestaat er in Engeland een initiatief genaamd ‘Hydratation for Health’ dat als doel heeft huisartsen het drinken van water te laten promoten, omdat veel mensen en kinderen niet genoeg water zouden drinken. Het initiatief is opgezet en gesponsord door Danone, de Franse producent van de watermerken Evian, Volvic en Badoit.

Concentratie

Onderzoekers doen het advies af als ‘complete nonsens’. Er is namelijk geen bewijs dat het drinken van water helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen, zo berichten verschillende Britse kranten.

In het British Medical Journal schrijft huisarts Margaret McCartney uit Glasgow dat water drinken terwijl je eigenlijk geen dorst hebt, je concentratie kan beïnvloeden. Op een negatieve manier, want je krijgt er geen boost door, maar zakt juist in.

Slapeloosheid

Het drinken van grote hoeveelheden water kan ook leiden tot slapeloosheid, want je moet ’s nachts vaker opstaan om naar het toilet te gaan. Andere onderzoeken laten zien dat het zelfs schade kan toebrengen aan de nieren, in plaats van het te voorkomen.

Opgezwollen hersenen

McCartney noemt het ‘verontrustend’ dat het drinken van water zo wordt aangeprezen terwijl het kan leiden tot de zeldzame aandoening hyponatriëmie. Het lichaamszout daalt dan en de hersenen zwellen op. Om hyponatriëmie te krijgen moet je echter extreem veel drinken. De nieren kunnen per uur 0.7 tot 1 liter water verwerken.

Eetlust

Professor Stanley Goldfarb, expert op het gebied van stofwisseling aan de universiteit van Pennsylvania zegt in de Medical Journal dat er geen bewijzen zijn dat het drinken van water helpt om gewicht te verliezen of je eetlust te verminderen. ‘Het huidige bewijs is eigenlijk dat er geen bewijs is’.

Advies

‘Je kunt niet veronderstellen dat een beetje water goed is, dus meer water is beter. Zo werkt het niet’ aldus McCartney. Hoeveel moet je dan drinken? Volgens McCartney zoveel als je lichaam natuurlijk verlangt.

Het Voedingscentrum stelt dat een volwassene gemiddeld anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig heeft. De exacte behoefte aan vocht is echter afhankelijk van hoeveel vocht je verliest. Dit verschilt per persoon en hangt af van de omstandigheden waarin je je bevindt. Met warm weer of tijdens het sporten verlies je meer vocht dan wanneer je stil zit in een koele ruimte.

Auteur: Rachel van de Pol & Dominique Hamelink

Bronnen: The Independent, Trouw, The Gazette, Voedingscentrum, McCartney, M. (2011). Waterlogged?. BMJ: British Medical Journal (Online), 343.

19 Reacties

 • jollypierre schreef:

  wie moet je nu nog geloven de wetenschapper of de arts???of de manager??ik denk dat het een mode verschijnsel is. de fabrikant vaart er wel bij ?of niet soms?

 • Oom Ad schreef:

  Dit is net zo ongeloofwaardig als het bericht dat veel water altijd goed zou zijn. Jarenlang geloofde iedereen dat en nu krijgen we plotseling opsommingen van kwalen die moeten aantonen dat veel water drinken nogal slecht is? Dan wil ik graag betrouwbare statistieken zien van zieken en overledenen na overbodig watergebruik: en mensen die verdronken zijn tellen niet mee!

 • Salome schreef:

  Tja men ziet, wij mensen zijn kuddedieren! Mijn filisofie is, hét lichaam vraagt én daar moet men naar luisteren. Hebben wij honger, dan eet men totdat de honger over is en dan is het niet raadzaam om door te eten. Doet men dit tóch, krijgen wij overgewicht en dit is ongezond. Hebben wij dorst, dan is het raadzaam om deze te lessen én niet door te drinken tot men er misselijk van wordt, dit alléén omdat “men” zegt, 7a8 glazen water drinken is gezond!Idem sporten, idd gezond, maar ook hier overdrijving schaadt. Bovendien met dit alles werkt men verslaving in de hand én dat is wél ongezond!!!!!

 • Sjaan schreef:

  hierbij heb ik toch wel mijn vraagtekens aangezien ik vroeger vanwege een nierziekte juist veel water moest drinken. Nu vanwege een andere ziekte waarvoor ik een halve chemokar aan medicijnen slik, lijkt het mijn erg onverantwoord om juist weinig water te drinken. Want als je dit zou nalaten veronderstel ik dat het niet ten goede komt van de andere organen in je lichaam, maar misschien zie ik het verkeerd.

 • Pien schreef:

  Wat een superslecht artikel!!! Tendetieus, niks onderbouwd en geen relevante achtergrond gegevens.
  Een of andere huisarts uit Glasgow wordt geciteerd maar waar baseert zij haar mening op? Onderzoek? En zo ja, hoe is er dan onderzocht, op hoeveel personen, hoe lang?
  Zo kan iedereen wel wat roepen.
  Het enige waar ze wel gelijk in heeft is het risico op hyponatriëmie…..maar dan moet je in heel korte tijd (minder dan een uur) meer dan 3 liter water drinken.
  De rest van het artikel is te slecht voor woorden. OOk hier geldt: wwat voor onderzoeken, welke onderzoeksmethoden etc etc etc.
  Ik begrijp werkelijk niet dat uw website dit plaatst.

  • Makkie schreef:

   Lees het nog eens zou ik zeggen.
   Let dan op de volgende punten
   Er zit ook al water in voeding en andere drankjes zoals koffie.
   Er zijn verder geen bewijzen dat met er van afvalt.
   En er wordt gesteld de water inname te laten afhangen van de dorst.
   Dus niet drinken als je geen dorst hebt.

 • joop schreef:

  dit artikel is waarschijnlijk niet serieus bedoeld.

 • Sobbedeüs schreef:

  Ik denk dat boven de “kop” broodje aap verhaal, er niet voor niets staat?????

 • Anoniem schreef:

  Tja, laat maar het gezond verstand spreken. Drinken als je dorst hebt, dus luisteren naar je lichaam, dat lijkt me eigenlijk het meest logisch, of niet soms? “De wetenschap” heeft reeds meermaals in de geschiedenis een aantal zaken gesteld en gepromoot, waarvan ze achteraf -soms decennia later- moest toegeven dat het eigenlijk niet klopte wat ze verkondigde. 1,5 liter water (of iets anders) per dag drinken, dat doe ik eigenlijk alléén maar als ik echt ferm gezweet heb…

 • misslapasssion schreef:

  goedemorgen ,het meest belangrijke is dat je jezelf in acht houdt lijkt mij,en betwijfel het of artsen enz wetenschappers het wel weten.tegenwoordig wordt je steeds vaker voor proefkonijn gebruikt dan dat ze weten wat er met je is.
  je meeste organen zitten volgens vele artsen tussen je oren!!!!!!
  ik vraag me af wie er nu gek zijn…..

 • H2O schreef:

  In het artikel over de waterdrinkhype vind ik niet terug hoeveel vocht per dag een mens ongeveer nodig heeft. Volgens mij is dit zo’n zo’n 1,5 à maximaal 2 liter per dag, ongeacht of dit water is of een andere drank (thee, koffie, melk, frisdrank, enz.) Voedingscentrum.nl geeft hierover wetenschappelijk onderbouwde informatie.

 • tiny0190 schreef:

  hyponatriëmie wordt niet veroorzaakt door veel water drinken,deze ziekte is een heel zeldzame hersenziektedie ook wel word aangetroffen bij mensen met een hersenbloeding of tumor
  Dit artikel is echt waardeloos te noemen,
  veel water drinken is gewoon heel goed!…
  Er van uit gaande dat men niet 20 liter water achter elkaar nuttigd kan de consumptie van water geen enkel kwaad maar eerder goed.

  Daarintegen dit artikel du

 • babouska schreef:

  Het lijkt er vaak wel op dat de zg. gezondheidsadviezen voortkomen uit commerciele belangen. Neem nou het drinken van melk. Dat hebben gezonde volwassen mensen écht niet nodig. Prima, als je een glaasje melk lekker vind natuurlijk, niks mis mee, maar maak mij niet wijs dat het gezond voor mij zou zijn!
  Hetzelfde met water drinken. Bedenk maar eens hoe rijk de producenten, supermarkten distrubiteurs e.d zijn geworden van die enorme hoeveelheid flesjes die wij zo nodig nodig denken te hebben, terwijl ons drinkwater van fantastische kwaliteite is: ga aan de kraan hangen en vervuil deze wereld niet met die gigantsiche plasticberg. Mijn advies: drink water (uit de kraan)als je dorst hebt en ik weet uit ervaring dat dat zéker geen 2 liter water per dag betekent!

 • nick schreef:

  Waarom is dit artikel nu weer onzin. Omdat het wat tegengewicht geeft aan de algemene consensus dat een mens twee liter water per dag moet drinken? Het zegt toch ook niet dat water ongezond is. Maar dat je veel water ook al binnenkrijgt via voeding. Dus dat je niet per se daarnaast nog 2 liter water moet drinken, omdat er geen bewijs van bestaat dat het gezond is. Wetenschappers zeggen gewoon: hey, dat je 2 liter water moet drinken, is een advies dat grotendeels door waterfabrikanten wordt gepushed. Maar dat het goed voor je is, daar is helemaal geen bewijs voor.
  Niets onzin dus! Gewoon een nuchtere kanttekening bij onze obsessie met flesjes water.

 • es schreef:

  Water is wel gezond!! lees het boek: water maar eens van Dr. Fereydoon Batmanghelidj. Hij heeft vele onderzoeken gedaan naar water en is erachter gekomen dat ziektes als astma, allergieën, hartfalen, hersenbloedingen en kanker te vermijden zijn door simpelweg water te drinken!~

 • Carrie schreef:

  Ik zie nergens in het artikel staan dat water niet gezond is. Dus waarom de verontwaardiging? Er staat simpelweg dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat de norm 8 glazen water per dag het meest gezond is. Ik zie dit zo vaak in reacties op het internet, mensen lezen alleen maar wat ze willen lezen en gaan daar heftig op reageren. Lees eens goed wat er staat en geef dan reactie.

 • Tortelvink schreef:

  8 glazen water per dag hoe doen zij dat in Afrika waar men soms kilometers moet lopen om water te halen.Ik zelf drink alleen als ik daar behoefte aan heb water drink ik eigenlijk nooit.
  ’s Morgens een 1/2 liter koffie dan een kwart liter melk en aan fruit eet ik 1 sinaasappel – 1 appel – 1 peer regelmatig een cup soep ’s avonds 1/2 liter koffie en later een paar biertjes dus ik krijg vocht genoeg binnen.Ik ben 68 jaar en heb nergens last van.

 • appeleter schreef:

  Werd er in het oorspronkelijke, naar nu blijkt ‘foute’ advies gesproken over 8 glazen water per dag in totaal aan vochtinname? Of is bedoeld 8 glazen water naast andere, gewone, dagelijkse vochtinname?

  Moet het perse water zijn, of is 8 glazen thee, koffie, melk etc. ook goed?

  Kortom, wat is nu eigenlijk de essentie van het advies pro of contra water drinken?

  Welke omstandigheden maken het meer of minder nodig een X hoeveelheid vocht tot je te nemen? Droge kantooromgeving als werkplek? Sporten? Zout of ‘fout’ eten?

  Kortom, zoals zoveel artikelen hier, opnieuw een raadselachtig verhaal waar je als leek niets mee kan.

 • Wolf schreef:

  Is ook wel een beetje dubbel…
  Je kan wel zeggen dat water de eetlust niet verminderd. Alhoewel als je honger hebt en een paar glazen water drinkt je toch echt vol zit.
  Natuurlijk is dit snel uitgewerkt sinds water veel makkelijker weg te werken is dan eten voor ons lichaam.
  Daarnaast zeggen dat 2 liter per dag geen voordelen heeft is ook dubbel. Als je in plaats van water, cola of anderen dranken drinkt, ben je wel zeker beter af met de 2 liter water.
  Ding is gewoon dat de andere dingen die mensen doen nog veel gevaarlijker zijn…

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *