2 vuistregels voor een gezonde barbecue

Eten & drinken 30 juni 2014 2 Reacties
vlees op barbecue

De perfecte barbecue draait om 2 vuistregels: beheerst roosteren en bacteriën zoals salmonella klein houden. En natuurlijk vermijd je kruisbesmetting.

Als de temperaturen stijgen is het zichtbaar in vele tuinen: de magie van vuur en vlees heeft een grote aantrekkingskracht op mannen. Barbecues waren altijd al het domein van kerels, zegt de Amerikaanse marktleider in barbecues, Weber. Tot dat domein behoren inmiddels ook de trendy buitenkeukens. Als de smulpaap achter het vuur zich niet laat verrassen door bacteriën en PAK’s, stelt het Voedingscentrum, dan kun je veilig eten van de barbecue. Een man kent daarom de 2 hoofdregels van iedere barbecue-master: 1) Roosteren doe je zonder te haasten en 2) Neem de juiste maatregelen om bacteriën kansloos te laten.

Vuistregel 1: Roosteren doe je beheerst

De perfecte, gezonde barbecue vraagt om een zorgvuldige garing. En dus moet je geduld hebben. In de VS verschenen onlangs nog zorgwekkende resultaten van een onderzoek naar het eten van gegrild vlees. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota meldden na een jarenlange studie dat het geregeld eten van snel dichtgeschroeid rood vlees de kans op kanker aan de alvleesklier (pancreas) met 60 % verhoogt. Hoe meer rund- en varkensvlees van grill of barbecue doorbakken is, zegt onderzoeksleider Kristin Anderson, hoe meer carcinogene (kankerverwekkende) stoffen er in het vlees zitten. Vlees kun je het beste rustig garen, zegt Anderson.

Wanneer vlees en vis onder hoge temperaturen worden dichtgeschroeid, ontstaan onder meer benzopyrenen. Stoffen die behoren tot de PAK’s, kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Ook in houtskool zitten trouwens PAK’s. Schadelijke stoffen ontstaan ook als vet uit het vlees in vuur of kolen druipt en verbrandt.

De belangrijkste barbecue-tips op een rijtje:

 • Heb geduld, neem de tijd
 • Zet het vuur van de gasbarbecue niet te hoog
 • Bij het gebruik van houtskool of houtskoolbriketten: wacht tot de kolen niet meer vlammen en bedekt zijn met een laagje witte as
 • Gebruik bruine eco-aanmaakblokjes in plaats van witte. Deze zijn niet giftig, reukloos en veilig.
 • Het klinkt misschien gek, maar leg aanmaakblokjes óp het houtskool in plaats van eronder. De brandstof is dan sneller op temperatuur en je voorkomt rookvorming.
 • Gebruik bij voorkeur “gezuiverde” houtskool. Daarin zitten minder PAK’s.
 • Smeer het rooster voor het barbecuen licht in met zonnebloemolie of olijfolie: het vlees plakt dan niet vast
 • Leg het vlees op een afstand van 25 tot 40 cm van de hittebron
 • Is de barbecue voorzien van een deksel of kap, gebruik hem dan. Het vlees wordt dan namelijk gelijkmatiger gaar.
 • Zet de ventilatiegaatjes in het deksel open
 • Dep gemarineerd vlees voor het roosteren eerst droog
 • Rooster je grote stukken vlees, schuif het houtskool dan naar de randen en plaats een aluminium lekbakje onder het vlees.
 • Worden delen van geroosterd vlees toch zwart, snij die er dan af
 • Rooster niet alleen vlees, ook brood, aardappelen en veel groenten zijn geschikt voor de barbecue

Vuistregel 2: Je geeft bacteriën geen kans

Bacteriën in en op rauw vlees vermeerderen zich al razendsnel bij temperaturen vanaf 10 graden celcius. Het Voedingscentrum adviseert daarom niet meteen al het vlees of vis uit de koelkast te halen, maar dat in fasen te doen. Je kunt ook een koelbox gebruiken waarin je de spullen bewaart tot vlak voor het roosteren. Een klassieke barbecue-fout is de kruisbesmetting, waarbij gegaard eten in aanraking komt met bestek of borden voor rauw vlees of vis. De echte buitenkok gebruikt verschillend gekleurd serviesgoed en bestek voor rauw eten.

Als de vlammen te hoog zijn of het vlees te dicht bij de kolen ligt, bestaat bovendien de kans dat de buitenkant verbrandt, terwijl het binnenste van het vlees niet heet genoeg wordt. Bacteriën in varkensvlees en vlees van gevogelte worden daardoor niet gedood. Dan liggen er nare dingen op de loer, zoals een lintworminfectie of een salmonellabesmetting. Een avondje barbecuen kan zo onbedoeld een etentje worden dat je niet snel meer vergeet.

De belangrijkste barbecue-tips op een rijtje:

 • Houd rauw voedsel tot het laatst afgedekt en koel
 • Kook kippenpoten eerst even in kokend water of gaar het barbecuevlees voor in de magnetron
 • Houd rauw voedsel en gaar eten zorgvuldig gescheiden, ook op het rooster. Leg bijvoorbeeld alles links van de barbecue het rauwe vlees, alles wat rechts ligt, is (bijna) gaar
 • Gebruik apart gekleurde borden en bestek voor rauw voedsel
 • Gebruik een aparte griltang voor het opleggen en draaien van rauw vlees
 • Vis is heel geschikt voor de barbecue, maar valt snel uit elkaar. Gebruik een visklem of wikkel de vis met kruiden en wat olie niet al te strak in aluminiumfolie.

 

Redactie: Ine Mulder
Bronnen: Voedingscentrum, BBQWijzer, Universiteit van Minnesota

2 Reacties

 • Petra schreef:

  Overal lees ik dat je zilverfolie gerust op de barbecue kunt doen voor heerlijk gezond eten.
  toen las ik dit.

  De gevaren van aluminium. Het lichaam kan zelfstandig slechts beperkte hoeveelheden zwaar metalen elimineren. Als het teveel wordt dan stapelt het zich in het lichaam op, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Aluminiumzouten zouden een rol kunnen spelen in het ontstaan van borstkanker. Daar aluminium zich in de hersenen kan opstapelen komt deze zware metaal steeds vaker in beeld in alle onderzoeken over de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Algemene vermoeidheidsklachten, geheugenproblemen op vrij jonge leeftijd,concentratieproblemen en ADHD bij kinderen vinden ook vaak hun oorzaken in een te hoog concentratie aan aluminium in het lichaam. Mensen met nierfalen zijn zelfs niet in staat om hun lichaam van aluminium te reinigen, waardoor extra risico’s. Advies
  o Vermijd het gebruik van aluminiumfolie bij zuurgerechten- en rauw voedsel vooral als het gesneden is.
  o Gebruik nooit aluminiumfolie in de oven en op de barbecue.
  o Als je aluminium pannen gebruikt, kook hier geen zuur gerechten in.
  o Neem de moeite om je deodorant c/q schoonheidsproducten te bekijken en als je aluminium bij de samenstelling aantreft, koop een andere. Nogmaals: check alle schoonheidsproducten en vermijd die waar aluminium inzit. Kijk bijvoorbeeld bij2-b natural voor mooie producten.
  o Wees voorzichtig met maagzuurremmers. Vele van hen bevatten aluminium.
  o Ga af en toe detoxen om je lichaam te reinigen van allerlei gifstoffen.
  Aluminium, wat nu? Voordat klachten ontstaan, stapelt aluminium zich heel langzaam in het lichaam op, jaar op jaar. Aluminium is een zwaar metaal en verdwijnt niet vanzelf.

  en nu?
  nog steeds barbecueen met zilverfolie?

 • Henk Kuipers schreef:

  Net als met roken vormt ook regelmatig barbecueën een gevaar voor de gezondheid. De regels om het veilig te doen worden hierboven duidelijk omschreven, maar geven geen garantie. De schroeifeestjes waarbij ik zelf aanwezig was staan lijnrecht tegenover “veilig barbecueën”. Ik verloor in de zomer van 2015 mijn zuster aan maag-alvleesklier kanker. Zij en haar man verbleven elk weekend op de camping en de eerste activiteit na het arriveren van de campinggasten op vrijdagavond was het aansteken van de BBQ en het aanslepen van de kratten bier….. De roosters van de BBQ bevatten nog de hard geworden teeraanslag van vorige vleesfeestjes. En daar werden simpelweg gewoon de nieuwe stukken kip en varken weer opgelegd, waarna de verbrande stukken vlees inclusief roet met een glas bier werden weggespoeld. Roet, want dat is het, is kankerverwekkend en je moet echt heel veel kennis van het barbecueën hebben om dat te voorkomen. Het is maar een simpele mening van mij hoor, maar ik denk dat vele soorten kanker in ons spijsverteringskanaal mede ontstaan door de BBQ. Ik bedank dus nu ook meestal voor het bijwonen van dit soort feestjes. Doe er verder mee wat je wilt.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *