Weinig energie? Je genen kunnen de oorzaak zijn

Bewegen 9 januari 2017 4 Reacties
Sporten en afvallen uitstellen? Beter van niet!

Heb jij ook zo weinig energie in vergelijking met de mensen om je heen? Vermoeidheid kan veel oorzaken hebben. Soms is die oorzaak zo ingewikkeld nog niet, het kan namelijk simpelweg aan je genen liggen dat je weinig energie hebt.

‘Ik ben niet lui, het zijn m’n genen’

Canadese onderzoekers hebben het perfecte excuus voor mensen die niet willen bewegen: ‘Ik ben niet lui, het zijn m’n genen.’ Uit hun studie blijkt namelijk dat het in de genen zit waarom sommigen energie hebben om uren te sporten, terwijl anderen nog te lui zijn om de afstandsbediening te pakken.

De onderzoekers geloven dat ze twee belangrijke genen hebben gelokaliseerd. Deze produceren het enzym AMP Kinase (kortweg AMPK genoemd) gedurende beweging. Dit enzym is verantwoordelijk voor de wijze waarop we voeding in energie omzetten.

Weinig energie veroorzaakt door AMPK-productie

Personen die grote hoeveelheden van het enzym AMPK genereren, hebben meer energie. Wie weinig van het enzym AMPK aanmaakt, door het missen van de cruciale genen, heeft weinig energie en wordt veel sneller moe. Na testen met muizen bleken de verschillen zelfs spectaculair.

Het onderzoeksteam manipuleerde twee groepen muizen. Één groep was gefokt zonder de twee vermoede genen achter de AMPK productie, de andere groep had de cruciale genen wel. Alle muizen kregen vervolgens een rad in de kooi. De muizen mét de genen liepen een kilometer in twintig minuten. De andere muizen snelwandelden ongeveer veertig meter en gaven het dan op. De wetenschappers denken dit effect ook voor kan komen bij mensen.

Behandeling obesitas

Het is van groot belang dat er een link wordt gelegd tussen de twee genen en AMPK, en tussen AMPK en de mogelijkheid tot bewegen. Volgens onderzoeksleider Gregory Steinberg kan het onderzoek leiden tot een behandeling voor mensen die het moeilijk vinden om zich aan te zetten tot beweging. Niet alleen mensen met weinig energie, maar ook mensen met obesitas en astma.

Zelf in de hand

Een positieve uitkomst van het onderzoek – of negatief, het is maar net hoe je het bekijkt – is dat mensen tot op zekere hoogte zelf in de hand hebben hoeveel AMPK ze produceren. “Sporten geeft energie”, zo wordt gezegd, nu is ook duidelijk waarom: hoe meer je sport, hoe meer AMPK er wordt geproduceerd in de spieren en hoe hoger je energieniveau wordt. Doorzetten en jezelf forceren is dus de boodschap: het wordt vanzelf gemakkelijker.

Heb jij weinig energie? Mensen met overgewicht of mensen die niet voor de tv zijn weg te slaan, missen niet áltijd de cruciale genen. Soms is hun lichaam gewoon gewend om niets te doen, en dus hebben ze weinig energie om iets te doen. “Mijn boodschap is: laat het niet zover komen. Wie overgewicht heeft of sedentair leeft, heeft het zelf in de hand. Meestal heeft dit niets te maken met een genetisch defect”, aldus Gregory Steinberg.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Daily Mail, Metro, Caton, P. W., Kieswich, J., Yaqoob, M. M., Holness, M. J., & Sugden, M. C. (2011). Metformin opposes impaired AMPK and SIRT1 function and deleterious changes in core clock protein expression in white adipose tissue of genetically‐obese db/db mice. Diabetes, Obesity and Metabolism13(12), 1097-1104

4 Reacties

 • Marcel schreef:

  We kunnen zelf genen activeren en deactiveren heb ik begrepen, door positiever te denken gaan we positiever emotioneel voelen, en wordt er gezondere eiwitten aangemaakt. De geninformatie is dus niet statisch, wat veel mensen altijd dachten!!! Goed nieuws dus!

  We kunnen dus het heft in eigen hand nemen, en gaan voor verbetering richting emotionele perfectie, door positiever te denken en te doen.

 • Merel70 schreef:

  Helemaal mee eens. Ook al ben je als luiwammes geboren, dan kun je hier dus wel degelijk wat aan doen. Dus luiwammesen, opstaan en gewoon gaan sporten. En niet je genen de schuld geven dat je niets uitvoert.

 • Mac schreef:

  Bij muizen is het aangetoond. Maar kun je deze conclusies ook toepassen op mensen?

 • Genetica schreef:

  Marcel, ik weet niet waar je die informatie vandaan hebt, maar het klinkt allemaal wel erg simpel zoals jij het brengt. De expressie van genen is inderdaad dynamisch/beïnvloedbaar, maar dit betekent niet dat simpelweg positief denken een specifiek gen tot expressie brengt of niet! Ook kan het eiwit waar een bepaald gen voor codeert niet veranderen in een gezonder eiwit. Je genetische informatie ligt vast (op mutaties na dan), maar de manier waarop deze tot expressie komt, is beïnvloedbaar.

  Aan de andere kant, positief in het leven staan is natuurlijk altijd goed! :thumbs up:

  Mac: Het systeem met AMP-activated protein kinase (AMPK) werkt hetzelfde bij mensen, dus je mag er eigenlijk wel vanuit gaan dat dit dan ook voor mensen zo kan werken.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *