Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut kan je helpen om van verschillende lichamelijke klachten af te komen die worden ervaren tijdens het bewegen of het aannemen van bepaalde houdingen. De oorzaken van deze klachten kunnen uiteenlopen van sportblessures tot neurologische aandoeningen. Maar met welke klachten of aandoeningen ga je naar de huisarts en wanneer naar de fysiotherapeut? Fysiotherapeut Huub Kimman, eigenaar van Fysiotherapie Ilpendam geeft antwoord op deze vraag.

Wanneer fysiotherapie?

Kimman: "Je kunt altijd met klachten naar de fysiotherapeut gaan. Maar dat wil niet zeggen dat we ook daadwerkelijk iets voor je kunnen betekenen. Acute nek- rug- en schouderklachten moeten bijvoorbeeld vanzelf overgaan. We hebben dan vooral een adviserende en geruststellende rol. Als een patiënt zijn nek ineens niet meer kan draaien, dan gaat hij zich toch zorgen maken. Wij kunnen patiënten in zo'n geval geruststellen dat alles goed komt en vertellen dat acute klachten meestal na 2 tot 6 weken vanzelf overgaan."

Gele en rode vlag

Fysiotherapeuten zijn er ook om ervoor te zorgen dat patiënten met hun klachten de juiste zorg krijgen, soms betekent dat doorsturen naar een huisarts, soms betekent dat zelf behandelen. Verder is het belangrijk voor de fysiotherapeut om de ernst van de klachten in te schatten. Kimman: "In de fysiotherapie werken we met een rode en gele vlag. Als een patiënt binnenkomt met pijn in de rug en aanzienlijk gewichtsverlies, is dat typisch een geval van een rode vlag. Zo'n patiënt stuur ik onmiddellijk door naar de huisarts. Soms ligt de oorzaak van lichamelijke klachten in de psychische of sociale hoek. Dat is een gele vlag. Ook in zo'n geval sturen we een patiënt door naar de huisarts die eventueel verder kan doorverwijzen. Wat trouwens niet wil zeggen dat wij patiënten met psychische klachten niet behandelen. Alleen kunnen wij niets aan de onderliggende oorzaak van de klachten doen."

Postoperatieve klachten

Er is echter een breed spectrum aan klachten die een fysiotherapeut zelf behandeld. Een voorbeeld daarvan zijn klachten ontstaan na een gedane operatie.  Kimman: "De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij postoperatieve klachten. Wij helpen patiënten met de revalidatie van bijvoorbeeld een gebroken heup. Zo kan een patiënt onder toezicht werken aan spierkracht, houding en functioneel bewegen."

Overbelastingsklachten

Andere klachten die fysiotherapeuten vaak tegenkomen zijn klachten ontstaan door overbelasting. Door een steeds terugkerende eenzijdige houding, beweging of belasting kun je overbelastingsklachten krijgen. Voorbeelden hiervan zijn een tennisarm, jumpersknee, pols- en onderarmklachten of nek- en schouderklachten. Kimman: "Ledematen kunnen door van alles overbelast raken. Vooral stress, geen pauzes houden of een verkeerde houding zijn bekende oorzaken. Het is zeer onverstandig te lang met dit soort klachten rond te lopen, aangezien ze over kunnen gaan in chronische klachten. Een fysiotherapeut kan je advies en begeleiding geven om de klachten aan te pakken."

Chronische klachten

Wanneer patiënten toch komen te lijden aan chronische klachten kan een fysiotherapeut helpen om de pijn of het ongemak te verzachten. Kimman: "Aandoeningen als artrose of discopathie zijn met geen operatie of therapie te verhelpen. De fysiotherapeut kan je wel helpen de belastbaarheid te versterken en je bijstaan met advies. Regelmatig komen patiënten met chronische klachten terug om opnieuw met de fysiotherapeut te bekijken wat een patiënt nog wel of niet kan. Of oefeningen meegeven waarmee de patiënt nog zo goed mogelijk kan bewegen."

Sportletsels

Voor sporters is vrij en pijnloos kunnen bewegen essentieel, en ze wensen vaak een zo spoedig mogelijk herstel na blessures. Kimman: "Voor sporters is het belangrijk om een blessure onder begeleiding van een fysiotherapeut te laten behandelen. Sporters willen het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen. Maar te snel of onjuist bewegen bij bijvoorbeeld gescheurde enkelbanden kan ernstige consequenties hebben. Een fysiotherapeut houdt het herstelproces in de gaten en helpt je zo spoedig en goed mogelijk van een sportblessure te herstellen."

Neurologische klachten

Parkinson en MS zijn neurologische aandoeningen waardoor de bewegingsmogelijkheden van patiënten flink beperkt raken. Kimman: "De fysiotherapeut probeert in verschillende stadia van neurologische aandoeningen zo lang mogelijk de bewegingsfuncties van de patiënt te behouden. Dit doen we door (in zoverre mogelijk) het voorkomen van contracturen, spierverkorting, gewrichtsbeperking en het onderhouden van mobiliteit van patiënten."

Groepstraining en huisbehandelingen

Als patiënt ga je meestal naar de fysiopraktijk om daar met de fysiotherapeut je oefeningen te doen. Maar er zijn ook alternatieven. Kimman: "Je ziet steeds meer patiënten in groepen trainen. Zo heb je knie-groepen of long-groepen. Het is leuker, want mensen motiveren elkaar. Niets doen zit er bij groepstraining niet in. Daar komt bij dat het een stuk praktischer is voor praktijken. Huisbezoeken van de fysiotherapeut zijn ook mogelijk. Dit gebeurt als een patiënt niet in staat is naar de praktijk te komen, bijvoorbeeld door een neurologische aandoening."

Auteur: Franka van Arendonk
Bron: Huub Kimman, praktijkeigenaar van Fysiotherapie Ilpendam en fysiotherapeut op de afdeling chirurgie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd