Waarom krijg je spierpijn van griep?

Bewegen 5 januari 2017 6 Reacties
griep spierpijn

Het griepvirus infecteert alleen de luchtwegen. Het lijkt daarom niet zo logisch dat griep spierpijn veroorzaakt.

Spierpijn behoort tot een van de eerste verschijnselen van griep. Het kan optreden in bijvoorbeeld armen, benen en de rug. Naast dat spierpijn heel vervelend is, is het ook raar dat het ontstaat. Waarom zou een luchtweginfectie spierpijn veroorzaken?

Boodschapperstoffen

Spierpijn van griep hebben we, net als koorts en hoofdpijn, te danken aan ons eigen afweersysteem. Onze witte bloedcellen gaan signaalstoffen door het lichaam sturen om andere witte bloedcellen voor de indringer te waarschuwen. Van deze boodschapperstoffen, interleukinen genaamd, zijn een paar dagen na de infectie grote hoeveelheden aanwezig. Deze stoffen kunnen zich ophopen in spiercellen, activeren hierin de pijnreceptoren en zorgen zo voor een vage, niet duidelijk lokaliseerbare spierpijn.

Sporten

Eigenlijk gebeurt er bij griep precies hetzelfde als bij spierpijn na het sporten. Alleen de stofjes zijn anders. Is het bij sporten melkzuur wat zich opslaat in de spieren, bij griep zijn het de signaalstoffen van ons eigen afweersysteem.

Geen functie

Zoals gezegd zijn de interleukinen ook verantwoordelijk voor de koorts bij griep. Zij zetten de hypothalamus, het regelcentrum van het brein, aan het werk om de lichaamstemperatuur op te voeren. Dit helpt bij het bestrijden van de ziekte. De enzymen die het virus gebruikt om zich te vermenigvuldigen, hebben namelijk een hekel aan hoge temperaturen. Voor zover bekend heeft het activeren van pijnreceptoren in je spieren geen enkele functie.

Auteur: Rachel van de Pol
Bron: De grote griepmeting, Quest

6 Reacties

 • Vlinder schreef:

  Als ik koorts heb neem ik paracetamol om deze te onderdrukken. Daardoor daalt mijin lichaamstemp. maar hoe zit dit dan met het vermenigvuldigen van het virus?

 • Virusje schreef:

  De spierpijn heeft voor mij wel een functie. Het is vor mij een signaal dat het serieus is, dat ik tijd en rust moet nemen om te herstellen. Maar goed, dat is koorts, keelpijn, hoofdpijn en oorpijn ook al. Maar toch, de spierpijn is misschien dat toch een xtra indicatie dat we te maken hebben met een ziekte die het lichaam moet afweren, dus de geest moet daar ook op voorbereid zijn en in medenkende stand staan.

 • Chiel schreef:

  Ik heb al jaren regelmatig spierpijn en griep-gevoel, zonder dat ik daadwerkelijk griep heb.
  Het kan getriggered worden door stress, door (iets) teveel te sporten of andere lichamelijke inspanning. Het lijkt wel of mijn lijf overgevoelig is voor prikkels en meteen in de ziek-stand schiet. Wordt dit ook veroorzaakt door interleukinen en zo ja, is daar iets tegen te doen?

 • Anoniem schreef:

  Ik vind het wel nuttig dat door de pijn het lichaam vraagt om rustig aan te doen, zodat het makkelijker herstelt. Zo bezien herken ik er wel een functie in.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *