Voorhoofdsholteontsteking of bijholteontsteking (sinusitis)

Bewegen 23 december 2016 21 Reacties
Voorhoofdsholteontsteking of bijholteontsteking (sinusitis)

Een voorhoofdsholteontsteking (sinusitis) kan flink pijn doen. Eigenlijk moet je bijholteontsteking zeggen. Want hoewel je de term voorhoofdsholteontsteking het meest tegenkomt, zijn in werkelijkheid meestal de kaakholten of meerdere bijholten ontstoken. Wat zijn de symptomen en wat is de beste behandeling?

Ontsteking

Meestal gaat aan een bijholteontsteking een gewone verkoudheid vooraf. Omdat het neusslijmvlies in verbinding staat met de bijholten kunnen bacteriën en virussen zich gemakkelijk naar de bijholten verspreiden. Het gezwollen slijmvlies kan bij een verkoudheid de opening van een bijholte blokkeren. Pus kan niet meer weg en komt onder druk komt te staan, wat de pijn veroorzaakt.

Klachten

Kenmerkend voor een bijholteontsteking zijn een verstopte neus en pijn in de bijholten van de bovenkaak, rondom ogen, neus en wangen of het voorhoofd (voorhoofdsholteontsteking). De pijn is goed te voelen. Je voelt het als je op de plekken drukt en het verergert bij bukken. Soms komt er ook lichte koorts bij kijken. Meestal zit de ontsteking maar aan één kant, soms met een zwelling van de wang.

Behandeling

Bijholteontsteking gaat in de regel vanzelf over. Na twee tot vier weken is het gros van de patiënten klachtenvrij. Antibiotica hebben alleen zin voor risicogroepen. Voor de doorsnee patiënt verloopt de genezing er niet sneller door en complicaties voorkom je er niet mee. Neusdruppels kunnen het slijmvlies laten slinken, maar die mag je in verband met gewenning maar tijdelijk gebruiken. Verlichting kan ook komen van stomen of een spray met fysiologisch zout. Ook daar word je echter niet sneller beter van. Tegen de pijn kun je eventueel een paracetamol innemen. Ervaar je na een week nog steeds klachten, neem dan contact op met je huisarts.

Chronische sinusitis

Chronische sinusitis kan ontstaan als gevolg van astma, chronische luchtwegaandoeningen (COPD), neuspoliepen of een scheef neustussenschot. Vroeger werd dan wel een kaakspoeling gedaan, die door patiënten als zeer belastend werd ervaren. Door verbeterde operatietechnieken komt de kaakspoeling nog maar zelden voor. Wanneer bijholteontsteking wordt veroorzaakt door een allergie schrijft de huisarts soms ook een neusspray met corticosteroïden voor.

Huisarts

Ga naar de huisarts bij ernstige ziekte, wanneer koorts binnen dezelfde klachtenperiode opnieuw terugkomt en wanneer de klachten in twee weken niet afnemen. Als de klachten vaak terugkomen of langer dan een half jaar aanhouden, zal de huisarts je doorverwijzen naar de KNO-arts.

Auteur: Annet Maseland
Bronnen: huisartsenrichtlijn Rhinosinusitis

21 Reacties

 • Puck schreef:

  Hallo!
  Ik heb een voorhoofdsholte ontsteking, tenminste mijn symptomen sluiten perfect aan bij dat wat hierboven geschreven staat…
  Ik heb alleen een vraag;
  kan het ook zijn dat door die voorhoofdsholte ontsteking de ene pupil iets wijder is dan de andere?
  Ik heb ook het gevoel dat mijn zicht niet is wat het normaal gesproken is… zouden dit gevolgen kunnen zijn van een voorhoofdsholte ontsteking?
  Beetje warriger ofzo… Kan dit van de ontsteking komen??
  Alvast bedankt voor antwoord…

 • wil-m schreef:

  ik heb zojuist Nasodren aangeschaft …schijnt nieuw te zijn en bij de drogist te verkrijgen.
  Daar hadden ze er ook alleen nog maar positieve reacties op gehad
  Heb et 3 uur geleden gebruikt en inderdaad voel al een heel heftige werking, niezen ..neusloop
  dus ben benieuwd

 • Sinus schreef:

  Wie kan mij vertellen wat de klachten van een ontstoken sinus ethmoidlis zijn?

  Zit de sinus ethmoidalis vooral naast de oogkassen, oftewel bij je slaap?

  Loopt deze sinus af naar de buis van Eustagius? Is de buis van Eustagius het afvoerkanaal vd sinus ethmoidalis?

  Eindigt de buis van Eustagius achterin de neus, vrijwl bij de keel?

 • Jan schreef:

  Het klopt dat je met stomen of een neusspraytje met zoutwater niet sneller van je bijholteontsteking af bent. Dat geldt wel als je je neus spoelt met een neusdouche. Dan spoel je elke keer alle viezigheid (slijm, virussen, bacterien) uit je neus. Met een neusdouche (vaak een speciaal vormgegeven plastic knijpfles) spoel je elke keer 150 – 250 ml door je neus. Dat is wel wat anders dan 1 of 2 ml via een neusspray. Dat zet toch geen zoden aan de dijk. Wedden dat je met een neusdouche wel eerder van je klachten af bent? Dat is mijn eigen ervaring. Ik heb de mijne, samen met nasaal spoelzout,gekocht (op advies van mijn KNO arts) bij kno-winkel.nl Een uitkomst! Zeker weten. Jan

 • Ayoub schreef:

  Bestaat er ook een operatie tegen bijholteontsteking? Dat las ik namelijk op deze site

 • Marit schreef:

  Ik heb al vanaf mijn tienerjaren last van chronische sinusitis en er voor mijn gevoel werkelijk alles aan gedaan om er vanaf te komen of in ieder geval de ontstekingen te beperken (treffen inmiddels ook mijn longen en gewrichten). Operatie, spoelingen, neussprays, goed eet- en slaappatroon, etc., antibiotica in combinatie met prednison heeft inmiddels vaak geen effect meer en de ontstekingen komen terug zo gauw ik een kuur heb afgrond. Inmiddels ben ik alweer vanaf juni aan het kwakkelen met diverse ontstekingen en ik ben zo aan het eind van mijn latijn dat ik overweeg om medicinale cannabis te gaan gebruiken. Ik kan vrijwel niets vinden over het gebruik van medicinale cannabis voor chronische sinusitis op het internet. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Jenny schreef:

   Ja heb ook al vanaf mijn vijftiende last van bijholten veel penicilline gehad slik nu elke dag paracetamol en kom zo de winter hopelijk door en heb vandaag sinus Formule gekocht in de gezondheids winkel moet goed helpen hoorde ik ik hoop het. Gr. JENNY

  • Ilona schreef:

   Candida of lactose intolerantie ?

 • Johan schreef:

  Ik heb heel veel last van hoesten heeft iemand hier ervaring mee en zo ja een oplossing voor?

 • Desiree schreef:

  Ik had lange tijd last van bijholte- en voorhoofdsholte-ontstekingen, zo erg dat ik erg moe werd en nauwelijks kon functioneren. Ook drukten de ontstekingen op een kieswortel. Ik was hopeloos en ik heb werkelijk alles geprobeerd om genoemde ontstekingen weg te krijgen. Ik ging naar een biologische tandarts, die ook de rest van mijn gezondheid mee kan nemen in het plaatje en die raadde me op basis van onderzoek aan om melkprodukten in zijn geheel te laten staan. Zo gezegd, zo gedaan en de ontstekingen zijn weg en ik heb mijn gezondheid weer terug!

 • Daan schreef:

  Ik heb veel gelezen over de Haloclinic.
  Ik zou graag willen horen of iemand ervaring heeft met de zoutkamers in Zaandam of Heemstede?

  • Lotte schreef:

   Ik weet niet of er al iemand heeft gereageerd aangezien dit een oud bericht is maar goed. Ik ken iemand in Limmen, zij doet aan Halotherapie. Mw. Zandbergen.

   Groetjes Lotte

 • M popijus schreef:

  Eerste ervaring met nasodren gehad gisteren.
  Ik had mijn holtes helemaal dicht zitten en dit zorgt ervoor dat alles gaat “lopen”.
  Ik merk de andere dag al een behoorlijke druk vermindering.
  Wat wel is dat het je slijmvliezen prikkelt tot activiteit, dus je voelt je slijmvliezen.
  Daar moet je wel tegen kunnen maar ik vind het tot nu toe een zucht van verlichting!

 • toos kemperman schreef:

  toos vraag ik heb steeds last van pijn tussen de ogen en voor hoofd heb al 3 keer pliepen weg gehaald dus waren weg wat kan ik nog doen

 • toos kemperman schreef:

  toos zeg heb steedslas van pijn tussen de ogen en voor hoofd wie weet er meer van

 • Ochtendzon schreef:

  Het frappante van het verhaal van dokter.nl is, dat ik niets lees over heftige hoofdpijn, zoals ik dat vaak heb, door voorhoofdholteontsteking. Ik heb erg veel last van verstopte neus en daardoor krijg ik een migraineachtige hoofdpijn die soms twee dagen kan duren. Het is heel heftig, ik kan dan ook niets meer. Ik heb al een scan van mijn neus laten maken, de arts heeft gezegd dat de ingang erg nouw is, operatie is mogelijk maar zij bieden geen garantie. Ik heb niets laten doen, en neem ook niets meer tegen de hoofdpijn, omdat alleen de zware pillen, zoals ubuprofen e.d. verlicht, maar ik ben bang voor gewenning. Het enige wat ik nu doe is stomen. dat verlicht een beetje, ik zal ’t de zoutoplossingdruppels proberen, want de menthol neusspray doet niets meer.

 • Gezond Verstand schreef:

  GEZOCHT GEZOCHT GEZOCHT GEZOCHT!

  Kandidaten voor Gezond Verstand gezocht (Omroep MAX)!
  MAX is hard bezig met de voorbereidingen voor de wintereditie van Gezond Verstand, hét televisieprogramma waarin originele huis-, tuin- en keukenremedies worden getest. Hiervoor zijn we op korte termijn op zoek naar enthousiaste kandidaten die een remedie willen testen!

  Wij zijn op zoek naar proefpersonen die last hebben van sinusitis (holte-ontstekingen). Heeft u last van deze kwaal en bent u geïnteresseerd om mee te doen aan dit mooie project, mail dan naar gezondverstand@warnerbros.com of bel naar de redactie op 020 6661823!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *