Verschillende soorten reuma en bijbehorende verschijnselen

Bewegen 16 maart 2016 5 Reacties
reuma handen

Ongeveer een op de tien – ruim anderhalf miljoen – Nederlanders heeft langdurige reumatische klachten. Als men over reuma praat, denken wij vaak aan reumatoide atritis of artrose, maar er zijn verschillende soorten reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd reumatische aandoeningen. 

Alle soorten reuma hebben gemeen dat de pijn wordt ervaren in delen van het bewegingsapparaat zoals botten, spieren, gewrichten en pezen. De pijn is niet het gevolg van een ongeval of blessure, maar wordt vaak gekenmerkt door een ontsteking. De ontsteking uit zich onder andere in het dik en warm worden van gewrichten en in stijfheid van de gewrichten en omliggend weefsels. De exacte oorzaak van reuma is nog niet bekend.

Welke vormen van reuma bestaan er?

Er bestaan meer dan tweehonderd soorten reuma, maar over het algemeen delen artsen de vormen van chronische reuma in vier verschillende categorieën in:

Categorie 1. Ontstekingsreuma

Kenmerkend voor deze categorie zijn de chronische gewrichtsontstekingen die door het hele lichaam, of plaatselijk, kunnen voorkomen. Bijna 420.000 Nederlanders lijden aan deze vorm van reuma:

 • Reumatoïde artritis (RA)
  Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Het afweersysteem van het lichaam is ontregeld, waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het verloop van RA kan erg wisselend zijn: patiënten rapporteren periodes van ernstige klachten, maar ook bijna pijnloze periodes. Deze reumatische aandoening komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.
 • Ziekte van Bechterew
  De ziekte van Bechterew is een aandoening die zich kenmerkt door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. De ontstekingen die bij de ziekte van Bechterew ontstaan, kunnen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug en zelfs tot verkromming van de wervelkolom. Deze aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
 • Systeemziekten
  Bij de aandoening systeemziekten komen de ontstekingen niet alleen voor in de gewrichten, maar ook in organen. Hierbij valt te denken aan de nieren, de huid en de slijmvliezen, de longen en het hart. Er zijn systeemziekten die levensbedreigend zijn. Voorbeelden van systeemziekten zijn: systemische lupus erythematosus (SLE), het syndroom van Sjogren en Sclerodermi.

Categorie 2. Slijtagereuma (Artrose)

Artrose is een van de reumatische aandoeningen waarbij het gewrichtskraakbeen achteruit gaat in kwaliteit. Kraakbeen functioneert normaal gesproken als een beschermend laagje tussen verschillende boteinden, ze zorgen ervoor dat de botten niet over elkaar schuren. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen geleidelijk achteruit, waardoor de botten met elkaar in aanraking kunnen komen. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Deze vorm van reuma komt voornamelijk voor in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen. In Nederland zijn er ongeveer 1,1 miljoen mensen met artrose.

Categorie 3: Weke-delen reuma

De term zegt het al. Bij deze vorm van reuma heeft men last van weke delen, zoals de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Voorbeelden zijn een slijmbeursontsteking (bursitis) of peesontsteking (tendinitis). Een ander voorbeeld van weke-delen reuma is fibromyalgie, waarbij men vooral last heeft van pijnklachten in de spieren en pezen. In Nederland zijn er ongeveer 240.000 mensen met weke-delen reuma.

Categorie 4. Acuut reuma

Acuut reuma ontstaat altijd als gevolg van infectie met een streptokok bacterie. De reuma aanval gaat vaak gepaard met koorts en pijnlijke gewrichten. Door verbeterde hygiene, voeding en antibiotica komt acuut reuma in Nederland bijna niet meer voor.

Wat zijn de behandelmethoden?

Iedereen kan reuma krijgen, onafhankelijk van leeftijd, geslacht of manier van leven. Er is dan ook weinig dat je kunt doen om reuma te voorkomen. De beste behandeling of therapie is verschillend per persoon en per vorm van reuma. Overleg met je reumatoloog is noodzakelijk. Ondanks het feit dat een chronische reumatische aandoening niet kan worden genezen, zijn er veel mogelijkheden om de klachten en gevolgen te beperken.

Er is een breed aanbod van medicijnen, oefentherapieën en kuren. De meest gebruikelijke behandeling is de inname van (ontstekingsremmende) pijnstillers om verdere schade te voorkomen en de pijn te reduceren. Verder is het aan te raden om te blijven bewegen – binnen je pijngrenzen – om de gewrichten soepel te houden. Stoppen met roken en het reduceren van alcoholconsumptie heeft ook een gunstig effect op het reduceren van de klachten.

Beweging

Beweging is van groot belang. Door voldoende beweging blijft de conditie van spieren en gewrichten zoveel mogelijk behouden. Hierdoor kunnen de klachten beperkt blijven. Stijfheid van gewrichten en de wervelkolom bij reumatische patiënten kan zo voorkomen worden. Door gerichte oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen veel klachten verminderd worden.

Auteur: Franka van Arendonk
In samenwerking met: Ayla Versteegh

Bronnen: Reumapatiëntenbond, Gezondheidsplein, ScienceDaily

5 Reacties

 • Frankieboy schreef:

  Waarom krijg ik allemaal verschillende informatie van verschillende sites wij heeft er nou gelijk?

  Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten aan het bewegingsapparaat: de gewrichten en omliggende weefsels. Als je reuma hebt dan heb je vaak veel pijn en last van stijfheid, veroorzaakt door ontstekingen of overbelasting van de gewrichten. Reumapatienten zijn hierdoor vaak ook beperkt in hun dagelijks handelingen.

  Ruim anderhalf miljoen Nederlanders (ongeveer 1 op de 10) hebben langdurige reumatische klachten. Van de meeste vormen van reuma is de oorzaak nog niet bekend. De aandoening is (nog) niet te genezen, maar vaak wel te behandelen met therapieen of medicijnen, of met beide. Iedereen kan reuma krijgen – leeftijd, levenswijze of geslacht speelt daarbij geen rol.

  Als een van de volgende klachten zich aanhoudend of bij herhaling voordoen, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen:

  – zwelling van een of meerdere gewrichten
  – pijn in spieren en gewrichten
  – pijn en stijfheid bij het in beweging komen

  De huisarts kan in eerste instantie het beste je vragen beantwoorden, of kan je doorverwijzen naar een andere hulpverlener. Belangrijke behandelaars op het gebied van reuma zijn: reumatologen, orthopeden, reumaconsulenten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

  Vormen van reuma

  Er zijn veel verschillende vormen van reuma, die zijn in te delen in grofweg drie groepen:

  1. Ontstekingsreuma
  Hiertoe rekenen we reumatische aandoeningen die zich kenmerken door langdurige gewrichtsontstekingen. Bijna 400.000 Nederlanders hebben een dergelijke chronische vorm van ontstekingsreuma.

  Reumatoide artritis (RA)
  Reumatoide artritis (RA) is een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld – hierdoor ontstaan er ontstekingen in de gewrichten. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

  Ziekte van Bechterew
  De ziekte van Bechterew is een andere vorm van ontstekingsreuma. Deze aandoening kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Uiteindelijk kunnen deze ontstekingen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

  Systeemziekten
  Ook de zogeheten systeemziekten vallen onder ontstekingsreuma. De ontstekingen komen dan niet alleen voor in gewrichten, maar onder meer ook in de volgende organen: nieren, huid en slijmvliezen, longen en hart. Sommige vormen van systeemziekten kunnen levensbedreigend zijn. Voorbeelden van systeemziekten zijn: systemische lupus erythematosus (SLE), het syndroom van Sjogren en sclerodermie.

  2. Artrose
  Artrose is een reumatische aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs kan verdwijnen. De aandoening komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieen en heupen. In Nederland zijn er zo’n 650.000 mensen met artrose.

  3. Weke-delenreuma
  Bij deze vorm van reuma zijn niet de gewrichten aangedaan, maar de omliggende weefsels. Hierbij moet je denken aan: kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen, tussenwervelschijven en pezen.

 • Klazien Verbeek schreef:

  Ik heb een vraag kan je op latere leeftijd reuma krijgen als je als opgroeiend kind te veel gewerkt hebt best wel zwaar werk voor een kind

  • Peter Ekkerman schreef:

   Ja, de mogelijkheid dat je Artrose zult krijgen ligt vrij hoog- dus van slijtage
   en overbelasting.
   Andere vormen van reuma zijn afhankelijk van andere faktoren en zijn niet
   noodzakelijk het gevolg van zwaar werk.

  • Anoniem schreef:

   Ja, je kan altijd reuma krijgen. Ongeacht leeftijd

 • els schreef:

  is het normaal dat de reumatoloog een pet scan laat maken wegens ontstekingswaarden die verhoogd zijn in het bloed? ik dacht dat het alleen bij het vermoeden van kanker was en ben nu erg ongerust.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *