Touwtjespringen als fantastische work-out

Bewegen 4 april 2014
touwtje springen

Touwtjespringen biedt ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt het uitstekend inzetten om je conditie te verbeteren en je spieren te verstevigen. Kinderen doen het. Boksers doen het. Acrobatische sporters hebben het ontdekt. Zelfs fysiotherapeuten gebruiken touwtjespringen.

Knieën

Touwtjespringen kan erg intensief zijn. Je kunt in dezelfde tijd meer calorieën verbranden dan met joggen. Een voordeel is ook dat de schokken op je knieën, enkels en heupen minder hard aankomen dan bij joggen. Als work-out kun je het gebruiken voor:

Wat heb je nodig

  • Sportschoenen met demping in de voorvoet (bijvoorbeeld basketbal-, volleybal-, aerobics- of loopschoenen)
  • Springtouw (uit de speelgoedwinkel, of bijvoorbeeld een speciale met calorieënteller)
  • Een ondergrond die een beetje veert (hout, gymzaalvloer)

Lengte van het touw

Ga met beide voeten op het midden van het touw staan. De uiteinden van het touw moeten ongeveer tot je oksels komen.

Rustig tempo

Om gewicht te verliezen, spring je een lange periode in een rustig tempo. Let op: je bent niet Rocky Balboa die morgen een bokswedstrijd moet winnen. Om vet te verbranden, spring je in een lekker rustig tempo. Maak daarvoor een klein hupje na elke sprong.

Sprongen tellen

Het beste programma om vet te verbranden, verschilt per persoon. Vraag daarom een (sport)arts of fysiotherapeut hoeveel sprongen voor jou geschikt zijn. Volgens de Europese Rope Skipping Organization (ERSO) is drie sets van 150 sprongen een stevige work-out. Maar wanneer je overgewicht hebt of ongetraind bent, kan dit veel te veel zijn. Vooral bij overgewicht moet je op de belasting van je knieën letten.

Voor strakke spieren

Om je spieren te verstevigen, spring je korte periodes intensief. De ERSO adviseert bijvoorbeeld deze oefening met wisselende voet: maak dertig seconden een rennende beweging op de plaats, zo snel als je kunt. Pauzeer dertig seconden. Doe dit in totaal drie keer (dus negentig “stappen” in totaal). Let op: het vergt wel oefening om dit foutloos te kunnen doen.

Doe het helemaal goed

Niet doen

Skills en tricks

Springtouwen als sport heet rope skipping. Je vindt een set basis “skills en tricks” op De Nederlandse Rope Skipping webportal. De site adviseert ook de cd-rom Rope Skipping on CD met video’s over rope skipping als sport en de verschillende trucks die je kunt doen. Het vervolg heet Skills-on-CD.

Bronnen: NRSO, ERSO, ropeskipping.nl, in samenwerking met Eric Herber (Nederlandse Rope Skipping Organisatie)

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *