Symptomen reuma verminderen met beweging

Bewegen 29 juli 2015
Symptomen reuma verminderen met beweging

Hoewel klachten als pijn en stijfheid in gewrichten en het omliggende weefsels bewegen bemoeilijken, is het om symptomen bij reuma te verminderen toch belangrijk om in beweging te blijven.

Mensen met reuma zullen beamen dat bewegen met reuma niet vanzelfsprekend is. Toch biedt het wel degelijk voordelen in het bestrijden van symptomen. Reumaklachten bestaan bijvoorbeeld uit vermoeidheid en pijn in botten, spieren, gewrichten en pezen.

Voordelen van bewegen bij reuma

De voordelen van bewegen zijn bekend:

  • Het verbetert de conditie
  • Versterkt de spieren
  • Versterkt en houdt gewrichten soepel

Door ondanks reumatische klachten toch voldoende te blijven bewegen, krijg je niet alleen een betere conditie en meer spiermassa, je vermindert ook stijfheid van gewrichten en de wervelkolom. Vind je het moeilijk om zelf in beweging te blijven dan kun je eventueel de hulp inschakelen van een fysiotherapeut en samen oefeningen doen.

Sportieve evenementen voor reumapatiënten

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma en worden daardoor beperkt in het dagelijks leven. Om het belang van bewegen bij reuma te benadrukken en onder de aandacht te brengen, is het Reumafonds partner van twee grote sportieve evenementen: de Singelloop tegen reuma in Utrecht en de Egmond Wandelmarathon. Het Reumafonds ondersteunt mensen met reuma en hun omgeving en besteedt het grootste gedeelte van de inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek.

Sponsorloop voor reumaonderzoek

De singelloop in Utrecht is de grootste sponsorloop voor onderzoek naar reuma. Van iedere inschrijving gaat er €2,50 naar het Reumafonds. De Egmond Wandelmarathon is uitgegroeid tot de belangrijkste wandelklassieker. Zowel recreatieve wandelaars als Nordic Walkers kunnen kiezen uit twee routes door het Noordhollands Duinreservaat. Ook hier gaat een gedeelte van het inschrijfgeld naar de reumabestrijding. Net als spontane giften en opbrengst van de sponsorlopers.

Donaties voor het Reumafonds

Naast donaties uit sportieve evenement wordt onderzoek van het Reumafonds ook mogelijk gemaakt door donaties van andere organisaties. Zo doneert bijvoorbeeld de Vriendenloterij jaarlijks een vast bedrag aan het Reumafonds. Dit is mogelijk dankzij de Vriendenloterij deelnemers die maandelijks de helft van hun lot doneren aan het goede doel.

Auteur: Danja Raven
Bron: Reumafonds

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *