Spierscheuring: genezen en voorkomen

Bewegen 24 december 2014 5 Reacties
hardlopen winter

Intensief sporten brengt allerlei risico’s met zich mee. Vooral tijdens de koude wintermaanden is het belangrijk dat je een goede warming-up doet om de kans op sportblessures te voorkomen. Gebrek aan een goede warming-up kan leiden tot verrekte of zelfs gescheurde spier. Meestal treedt een spierscheuring op in één of meerdere spiervezels, maar in de meest extreme gevallen scheurt de spier in zijn geheel. Berucht is de scheuring van de kuitspier, ook wel ‘zweepslag’ genoemd. Maar ook de spieren aan de voor- en achterzijde van het bovenbeen en de biceps zijn kandidaten voor een scheuring.

Diagnose

Een spierscheur treedt meestal op tijdens een plotselinge krachtige beweging. Het is meteen duidelijk dat er iets mis is want de pijn die volgt is scherp en intens. Je krijgt het gevoel alsof er iets hards tegen je spier aankomt of dat er tegen je spier word getrapt. Soms gaat dit gevoel zelfs gepaard met een hoorbaar knapje. Er kan een zwelling of bloeduitstorting ontstaan op de plek waar de spier gescheurd is. Door de intensiteit van de pijn is direct bewegen bijna onmogelijk, maar binnen een paar uur zwakt de pijn al wat af. Om weer echt een beetje te kunnen lopen is echter zeker een week rust nodig.

Behandeling

Fysiotherapeut Anton Luzier vertelt hoe je een gescheurde spier het beste kan behandelen. “Direct na het trauma is het belangrijk de spier niet te belasten en het ontstekingsproces zijn gang te laten gaan. De pijn kun je wat dempen door kort (maximaal 20 minuten) te koelen met een coldpack. Wikkel een theedoek om het coldpack om bevriezing van de huid te voorkomen. Na het trauma moet je drie tot vijf dagen rust houden. De pijn die je voelt is functioneel: bewegen doe je binnen de pijngrens.””

Herstel

“Bepalen wanneer en hoeveel je weer gaat laat lopen kan je het beste laten afhangen van de hoeveelheid pijn die je ervaart. “Na die eerste dagen van het ontstekingsproces zal je spier nieuw bindweefsel aanmaken. Door de spier rustig en onder begeleiding van een fysiotherapeut te belasten, worden de vezels in de goede richting met elkaar verbonden. Deze herstelfase duurt ongeveer drie weken. Hierna kun je de spier weer gaan belasten, maar nog steeds binnen de pijngrens of tegen de pijngrens aan.””

Fysiotherapie?

Je herstelt sneller als je de blessure adequaat behandelt. Een arts of (sport)fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Anton Luzier: “Luister naar je lichaam en ga pas na een week of drie heel rustig je sport hervatten. Bouw het langzaam op; doe, eerst eens bij de training mee met de warming-up en kijkt hoe je lichaam reageert. Gaat dit goed, dan kun je stapje voor stapje opbouwen tot de hele training weer goed gaat. Pas dan kun je weer aan wedstrijden gaan denken.”

Spierscheuring voorkomen

Je kunt de kans op een spierscheuring verkleinen door een goede warming-up te doen. Luzier: “Een goede warming-up is essentieel. Zo zorg je voor een hogere hartslag waardoor de doorbloeding goed op gang komt. Daarnaast is aandacht voor je trainingsopbouw belangrijk. Bouw rustig op en doe niet ineens te veel. Op die manier kunnen je spieren langzaam wennen aan de belasting.” Tot slot is het dragen van de juiste kleding essentieel. Zeker bij koud weer geldt: draag de juiste kleding voor je sport. Zo blijven je spieren warm en soepel. Na het sporten voorkom je stijve spieren door een cooling-down te doen. Het beste resultaat bereik je als de cooling-down minimaal tien minuten duurt.

Auteur: Franka van Arendonk

In samenwerking met: Nike Martens – redacteur shesports

Overige bronnen: Medisch A-Z

5 Reacties

 • Hans schreef:

  Tijdens een ruzie heeft een kerel vrij lang (paar minuten) echt vreselijk hard in mijn arm geknepen ter hoogte van mijn biceps brachii.
  De eerste keer sporten daarna merkte ik spierpijn op die plek.
  Nu, na een aantal weken, merk ik dat ik minder kracht in die arm heb. Het kan toch niet zo zijn dat mijn spieren gewoon kapotgeknepen zijn?

 • Jac schreef:

  Eind januari van dit jaar was ik op vakantie in Mexico. Heb zo’n ruïne beklommen en op de terugweg stapte ik van de laatste trede op de grond waar volop wortels uit de grond staken. En ja hoor. Ik was heel voorzichtig doch “zwikte” door met mijn linker been/bil toen ik op zo’n wortel trapte. Ben pas 2!! maanden daarna naar de fysio gegaan. Oefeningen etc.etc. doch niets helpt. Soms is de pijn weg en komt weer direkt terug. Iedere dag 2x de voorgeschreven oefeningen doen en regelmatig insmeren met tijgerbalsem. Wat nu? Terug gaan naar de huisarts en foto’s laten maken of rustig afwachten. Misschien belast ik het eebn te veel. Loop iedere dag zo’n 45 minuten. Ben 70 jaar.

 • Mindy schreef:

  Spierscheur kuit sedert mei. In september echo wegens nog steeds klachten. Toen nog steeds scheur van 8 cm op 3cm. Ondertussen november en klachten blijven. Krijg wekelijks kine en draag TED kousen. Nog tips of therapie want duurt nu toch wel enorm lang.

 • Kevin schreef:

  Ik heb zo’n vier weken geleden een ijsbeentje gekregen en nu nog steeds last van er zit een soort van ei in m’n bovenbeen en het verhindert me bij dagelijkse activiteiten. Ik zou het fijn vinden als iemand van jullie weet wat ik moet doen.

 • Nick schreef:

  Leuk artikel om te lezen. Alhoewel je een gescheurde spier goed kan behandelen met fysiotherapie. Je hebt het liever niet.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *