Overgewicht? Hanteer de 5% regel

Ongeveer de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Door 5% van je gewicht te verliezen, doe je je lichaam al een groot plezier. Maar let op: snel afvallen in een week of paar weken tijd is niet aan te raden!

Minder eten, meer bewegen

Het is eigenlijk heel simpel: overgewicht ontstaat als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Om hier iets aan te veranderen, kun je dus twee dingen doen: minder eten of meer bewegen. Het beste afvalregime is door allebei te doen, en zo een kettingreactie te laten ontstaan. Door eerst meer te gaan bewegen, raak je vanzelf gemotiveerd om minder en gezonder te gaan eten.

Snel afvallen in een week: niet gezond

Dat overgewicht slecht is voor je gezondheid, is bij de meeste mensen nu wel bekend. Maar veel mensen met overgewicht zoeken hun toevlucht in radicaal afvallen. Dat is begrijpelijk, want je ziet snel resultaat en je krijgt veel complimenten van je omgeving. Toch is dat niet de beste manier. Zo zitten negen van de tien mensen die op die manier lijnen, na één jaar gewoon weer op hun oude gewicht. Hoe kan dat?

Hoe het jojo-effect ontstaat

Het grootste gevaar van crashdiëten is dat het op termijn fnuikend is voor je stofwisseling. Want door streng te diëten, wordt je stofwisseling zuiniger en schakelt het over op de "spaarstand". Je lichaam verbrandt minder snel calorieën en de kilo's komen er op die manier razendsnel weer bij zodra je weer normaal gaat eten. Bovendien wordt je lichaam kleiner nadat het is afgevallen, waardoor het minder calorieën nodig heeft. Deze mechanismen zorgen samen voor het welbekende jojo-effect. Voor mannen is radicaal afvallen ook nog eens slecht voor hun testosteronpeil, met alle nadelige gevolgen van dien.

De 5% regel

Heb je moeite met afvallen? Bedenk dan dat succes al snel binnen handbereik ligt. Door 5% van je gewicht te verliezen, verklein je namelijk de kans op allerlei ziekten aanzienlijk. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Mannen kunnen bovendien door de dikke buik terug te dringen de kans op het metabool syndroom aanzienlijk verkleinen. Dus als je honderd kilo weegt, bewijs je jezelf al een grote dienst door eerst eens vijf kilo af te vallen. Een overzichtelijk doel, dat bijna iedereen kan bereiken.

Auteur: Ton Bakker
Bronnen: Medisch A-Z, de Testosteronfactor

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd