Opvliegers? Afvallen kan helpen

Vrouwen met overgewicht die last hebben van heftige opvliegers, doen er goed aan gewicht te verliezen. Onderzoek suggereert namelijk dat afvallen de hevigheid en frequentie van de opvliegers kan reduceren.

Gewichtsverlies komt de gezondheid niet alleen op de lange termijn ten goede. Het kan ook binnen korte tijd een aanmerkelijke verbetering in levenskwaliteit teweeg brengen. Eerder onderzoek toonde al aan dat vrouwen met een hoog BMI meer kans hadden op heftige opvliegers. Ook een Amerikaanse studie uit 2010 toont aan dat afvallen direct effect heeft op de hevigheid van opvliegers.

Intensieve gedragsinterventie

Onderzoeksleider Alison Huang en haar collega's van het onderzoek uit 2010 voerden het onderzoek uit bij 226 vrouwen met overgewicht of obesitas en urine-incontinentie. Bij aanvang gaven participanten op een schaal van vijf zelf aan hoe storend ze de opvliegers vonden. De onderzoekers vervolgden enkel de vrouwen die enigszins last hadden van opvliegers. Twee derde van deze vrouwen werden onderworpen aan een gedragsinterventie, bestaande uit een intensief programma om levensstijl en gedrag te veranderen, met als doel 8% gewicht te verliezen. Het programma bestond uit minstens veertig minuten beweging per dag, een gereduceerd calorieëndieet (niet meer dan 1500 calorieën per dag) en wekelijkse bijeenkomsten waarbij de deelnemers voedingstips kregen.

Verbetering

Bijna de helft van de vrouwen in de interventiegroep rapporteerde na zes maanden minder opvliegers, een derde merkte geen verschil. De onderzoekers wijzen er in hun commentaar op dat het niet genoeg was om alleen meer te bewegen of alleen het aantal dagelijkse calorieën te reduceren. Alleen gewichtsverlies op zich zorgde voor minder opvliegers. Voor elke vijf kilo gewichtsverlies, had een vrouw een derde meer kans op een vermindering van opvliegers, ten opzichte van vrouwen die niet afvielen.

Oorzaak hevige opvliegers

Er is nog geen sluitende verklaring waarom te zware vrouwen meer last hebben van opvliegers. Wel bestaan er vermoedens. Vrouwen met een hoger vetpercentage hebben gemiddeld een hoger oestrogeenpeil, wat de opvliegers zou kunnen verergeren. Sommige experts suggereren dat lichaamsvet misschien voorkomt dat het lichaam afkoelt gedurende een opvlieger.

Niet snel genoeg

Menopauze expert Dr. Lila Nachtigall uit New York zet haar kanttekeningen bij de afvalmethode tegen opvliegers. In de praktijk ziet ze vrouwen die de wanhoop nabij zijn. Opvliegers hebben zodanige invloed op de kwaliteit van hun leven dat ze binnen een paar weken verlichting willen. Een half jaar werken aan gewichtsverlies duurt dan te lang.

Hormoontherapie

Een lage dosis medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva kan volgens Nachtigall directe verlichting bieden aan vrouwen met overgewicht die kampen met heftige opvliegers. Ook hormoontherapie in de laagste dosis brengt snelle verlichting. Nachtigall raadt aan hormonen in de laagste dosis en voor de kortst mogelijk periode te gebruiken. Op de lange termijn geeft hormoontherapie bijwerkingen. Het zou de kans op borstkanker, een beroerte en andere gezondheidsproblemen vergroten. Vanwege deze bijwerkingen is er steeds meer interesse voor andere behandelingen tegen opvliegers.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch Contact, News.health.com, 'An Intensive Behavioral Weight Loss Intervention and Hot Flushes in Women', Huang A.J. (2010)

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd