Online trombosedienst biedt patiënten vrijheid en persoonlijke zorg

Als er een trombose bij jou is geconstateerd zal jouw arts je waarschijnlijk medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen zijn vaak anti-stollingsmedicijnen die gebruikt worden voor een trombose voorkomen of voor de behandeling van een trombose of embolie.Om de efficiëntie van deze medicijnen te testen moet je als trombosepatiënt regelmatig je stollingswaarde laten controleren. Terwijl je voorheen iedere twee weken naar de trombosedienst moest gaan om een prikzuster de waarden te laten controleren, kan dat tegenwoordig ook gewoon vanuit je eigen huis. Stichting Begeleide Zelfzorg (sBZ) introduceert de online trombosedienst. Met deze online trombosedienst heb je digitaal contact met specialisten die het doseerschema bepalen en begeleiding bieden. David Kat, secretaris van sBZ legt uit waarom de online trombosedienst zo goed werkt.

Hoe werkt het online dossier?

"Aangesloten trombosepatiënten hebben een persoonlijk beveiligd dossier. Wanneer ze hun stollingswaarde moeten meten en doorgeven, ontvangen ze een email. Op basis van de ingevoerde waarden, stelt de stollingsarts het doseerschema vast. Bij vragen en opmerkingen zijn de specialisten zeer eenvoudig bereikbaar. Bij spoed is er natuurlijk een achterwacht, de afdeling Vasculaire Geneeskunde van het AMC, maar patiënten krijgen sowieso binnen een paar uur antwoord. Patiënten kunnen ook andere zorgverleners, zoals huisartsen, apothekers, specialisten en wijkverplegers inzage in hun dossier geven."

Wat zijn de voordelen van het online dossier?

Samenwerking met apothekers

"Nog te veel trombosepatiënten belanden in het ziekenhuis door complicaties met antistollingsmedicijnen. Een deel hiervan kan voorkomen worden door een nauwe samenwerking tussen de trombosedienst en de apotheker. Door middel van het dossier kan de apotheek automatisch ingelicht worden als het medicijngebruik verandert. De doseerarts van sBZ krijgt inzage in het actuele medicatie overzicht. Zorgverleners kunnen snel een intercollegiaal consult hebben met een internist vasculair geneeskundige voor vragen omtrent antistolling. Dit alles dient ter voorkoming van complicaties."

Gebruiksvriendelijk

"Het online dossier is zeer gebruiksvriendelijk, waardoor een trombose voorkomen makkelijker wordt. Om te beginnen geeft het een trombosepatiënt meer vrijheid dan het verplicht tweewekelijks prikken bij de trombosedienst. Als trombosepatiënt ben je nu niet meer afhankelijk van de openingstijden van de trombosedienst en kan je zelfs tijdens zijn vakantie je stollingswaarde doorgeven. Ten tweede zijn patiënten beter op de hoogte en meer betrokken bij hun eigen behandeling. Zij kunnen de kleinste complicaties doorgeven in hun dossier, zoals blauwe plekken. Daarmee kunnen de specialisten op alle complicaties letten. Bovendien vindt de zelfmeting plaats door een vingerprikje, en dat is een stuk minder pijnlijk dan bloedafname via een naald. Door het directe contact, de vrijheid en de betrokkenheid, voelen patiënten zich serieus genomen en veilig."

Is het veilig om patiënten zelf hun stollingswaarden te laten meten?

"Ja. Patiënten moeten aantoonbaar zelf de verantwoording van zelfmeting kunnen dragen. Daarnaast moeten ze minstens een half jaar een indicatie hebben. Als patiënten zelf niet kunnen meten, bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, kan de wijkverpleging van Buurtzorg hun stollingswaarden meten en hun dosering uitzetten. Patiënten die zelf gaan meten, moeten eerst een cursus over antistollingsmedicijnen, trombose en het gebruik van zelfmeet-apparatuur afronden. Vervolgens krijgen ze bij één van de steunpunten in het land, bijvoorbeeld de apotheek in de buurt instructies van een specialist. Ze oefenen met de zelfmeet-apparatuur en bespreken belangrijke zaken/vragen. Er vindt ook nog periodieke controle plaats."

Wat zijn de nadelen van het online dossier?

"Ondanks dat inmiddels twee derde van de Nederlandse bevolking tussen de 65 en 75 jaar internet heeft, weet nog niet iedereen precies hoe ze het internet ook daadwerkelijk moeten gebruiken. Eventuele problemen met het programma of internet worden echter opgevangen in de cursus. Een ander nadeel van het online dossier is dat sommige patiënten het loopje en het gezellige praatje bij de trombosedienst missen."

Lees ook: De symptomen van een trombosebeen en longembolie.

Auteur: Franka van Arendonk in gesprek met David Kat, secretaris bij Stichting Begeleide Zelfzorg

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd