Metabool syndroom is negatieve spiraal

Bewegen 9 februari 2017 6 Reacties
Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining en zijn er risico’s?

Het is een term die je tegenwoordig vaak hoort: het metabool syndroom. Dit syndroom is de combinatie van een te zwaar lijf en ongezonde leefgewoonten. Vooral mannen hebben er last van.

Het metabool syndroom betreft een verzameling van klachten rond de stofwisseling. Overgewicht, een hoge bloedsuikerspiegel, dyslipidemie, insulineresistentie, een hoog cholesterol en hoge bloeddruk zijn belangrijke kenmerken.

Er spelen echter meer zaken een rol. Bovendien houden ze elkaar op verschillende manieren in stand. Het is belangrijk om ze te kennen, zodat je beter in staat bent de negatieve spiraal van het metabool syndroom te doorbreken.

Het metabool syndroom is niet alleen voor mannen met een dikke buik

Denk niet dat alleen zware mannen met een bierbuik ten prooi vallen aan het metabool syndroom. Mannen met overgewicht vormen weliswaar de grootste groep, maar ook vrouwen en mensen die weinig bewegen stellen zichzelf bloot aan de gevaren van het metabool syndroom. Alle zeven factoren die meespelen bij het metabool syndroom op een rijtje:

Factor 1: metabool syndroom en energierijk eten

De moderne, scheve verhouding tussen energierijk eten en weinig bewegen is een probleem dat onder de loep wordt genomen door onder anderen Ko Willems van Dijk, onderzoeker bij het Metabolic Syndrome project van het LUMC in Leiden. Het menselijk lichaam slaat overtollige energie op in de vorm van vet. Energierijk eten (vooral suikers en vetten) gaat volgens Willems van Dijk een hele tijd goed, tot het moment dat een zekere grens wordt bereikt en vooral de lever de uitputting nabij is. De lever kan vetten en suikers dan niet goed meer verteren en gaat zelf vetten opslaan, waardoor de leverfuncties nog verder teruglopen.

Factor 2: metabool syndroom en orgaanvet

Vet dat ligt opgeslagen rond de organen (diepliggend buikvet) gaat op den duur zelf als een orgaan werken. De vetcellen produceren stoffen die de gevoeligheid voor insuline ondermijnen en maken stoffen aan die ontstekingen bevorderen. Bij mannen zet buikvet het voor hen gunstige hormoon testosteron om in oestrogeen, dat de vetopslag nog eens bevordert.

Factor 3: metabool syndroom en minder testosteron

Afnemend testosteron kan zowel een gevolg als een oorzaak zijn van het metabool syndroom. Bij mannen boven de veertig neemt de productie van testosteron van nature langzaam af. De teruggang wordt echter versneld door buikvet en weinig beweging. Het gevolg hiervan is een afnemende spiermassa, terwijl spieren juist energie nodig hebben. Dat is weer van invloed op de bloedsuikerspiegel en de insulineresistentie.

Factor 4: metabool syndroom en slechte bloedwaarden

Als met name de lever en de alvleesklier zijn uitgeput, wordt de bloedcholesterolratio slechter. Er circuleert dan meer van het slechte LDL-cholesterol en minder van het goede HDL-cholesterol in het bloed. Dat vergroot de kans op aderverkalking (atherosclerose). Andere bloedvetten (triglyceriden) nemen ook in ongunstige mate toe, en er is een hogere kans op de vorming van bloedstolsels. De bloedglucosespiegel is vaak langdurig hoog. Daardoor reageren de lichaamscellen minder goed op insuline: er ontstaat een lichte vorm van diabetes type 2 (prediabetes). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer negentig procent van de mensen met het metabool syndroom in meer of mindere mate insulineresistent is.

Factor 5: metabool syndroom en diabetes type 2

Mensen met het metabool syndroom hebben een vijf keer hogere kans op het krijgen van diabetes type 2. Vaak is er al sprake van een voorstadium van diabetes. De aandoening tast vooral vaatwanden aan, waardoor de kans op hart- en vaatziekten, zoals infarcten en beroertes, toeneemt. Opvallend is dat er in het voorstadium van diabetes vaak ook sprake is van hoge bloeddruk.

Factor 6: metabool syndroom en hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is soms genetisch bepaald, maar is meestal een gevolg van overgewicht, weinig bewegen, roken, stress en ongezond eten. Hoge bloeddruk is op zijn beurt weer een van de veroorzakers van hart- en vaatziekten.

Factor 7: metabool syndroom en erectiestoornissen

Erectiestoornissen zijn slechts zelden een gevolg van te weinig testosteron. Een veel vaker voorkomende oorzaak is aderverkalking. De zwellichamen in de penis zijn namelijk extra gevoelig voor aderverkalking. Erectiestoornissen kunnen dus een voorbode zijn van hartproblemen. De vuistregel is dan ook simpel, stelt het boek De testosteronfactor: wat slecht is voor het hart, is slecht voor de penis.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: Genomics, Voedingscentrum, De testosteronfactor, Kenniscentrumsuiker.nl

6 Reacties

 • Man met dikke buik schreef:

  Helaas, herken veel van dit artikel. En maak me dan ook zorgen. Heeft iemand tips welke voeding ik het best kan nuttigen?

 • Man met minder dikke buik;) schreef:

  Op deze site zelf staan al veel tips. Bijvoorbeeld in dit artikel: Top 10 voeding voor echte mannen

  Ik ben zelf 55 en nog in topconditie. Fiets naar mijn werk en tennis drie keer per week met allemaal mannen van mijn leeftijd. En natuurlijk drinken we dan af en toe een biertje daarna. Dat kan heus wel.
  Eet gewoon gezond en haal geen vette snacks in huis. En niet de hele dag op de bank hangen, maak een ommetje. Je hoeft echt geen sportfanatiekeling te zijn om op gewicht te blijven.

 • leon64 schreef:

  Uit onderzoek van het VU medische Centrum in Amsterdam is ook naar voren gekomen dat het metabool syndroom een relatie kan hebben met depressiviteit. Dat komt waarschijnlijk doordat het syndroom ook de hormoonbalans verstoort.

  Daarmee wordt het nog moeilijker om met je dikke pens van de bank af te komen. Keihard zijn en jezelf gewoon een schop onder je kont geven. Dik zijn en alle bijkomende aandoeningen is in 95 procent van de gevallen je eigen schuld

 • atkins south beach schreef:

  na lezen south beach dieet boek en de 2 delen van atkins (dieet revolutie, en deel 2 het witgele boek) herken ik veel in wat hier wordt gezegd, mooie samenvatting. Voor mais wordt ook veel gewaarschuwd. Graan in brood, tarwe meestal, schijnt zo gekruist te zijn en veredeld te zijn sinds enkele tientallen jaren, dat mensen er sneller dik van worden in deze tijd. (Kort graan, dikke korrels, meer oogst, maar wel ongezonder dus).

 • Gerard schreef:

  Ik ben 75, 1.80 lang en weeg 69 kg. Hoe? Door veel te fietsen en wandelen én door geen vlees te eten ( wel vis!) . Behalve dat vlees dik maakt heeft het nog mee nadelige gevolgen voor de gezondheid. Onze jongste zoon (26 j.) heeft nog nooit vlees gegeten, is oergezond en beresterk. Geloof de vleeslobby niet dat vlees noodzakelijk is, maar zorg wel voor een goed afgesteld dieet. D.w.z.: Eet vooral veel peulvruchten en noten. Daarnaast is groente en fruit ook van belang. Vegetarisch eten is bepaald niet saai als je goed gebruik maakt van div. kruiden. (liefst geen zout).

 • Anoniem schreef:

  Hoe is het mogelijk dat wanneer er sprake is van een Metabool syndroom je wel een volledige (harde) erectie kunt krijgen bij masturberen en niet bij geslachtsgemeenschap? Ook niet met 10 mg Cialis.
  Ik heb wel lichamelijke problemen maar die heb ik al twintig jaar maar is nooit eerder het probleem geweest. Ben wel tien kilo aangekomen vanwege medicijnen maar afvallen door bewegen is door mijn lichamelijke situatie niet mogelijk.. Mijn huwelijk is fantastisch en zorgen heb ik niet. Dus op psychisch gebied is er niets loos.
  Heeft iemand hier een zinnig antwoord op, want zelfs de specialist weet het niet.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *