Het koud hebben heeft voordelen

Koude handen en voeten, koude rillingen of een lage lichaamstemperatuur heb je wel eens vanwege het weer in Nederland. Maar wist je dat het koud hebben helemaal niet zo schadelijk hoeft te zijn? Wat dacht je van een koude douche of een keertje in een ijskoud meertje stappen. Het koud hebben en koud water schijnen veel voordelen te hebben. Dokterdokter bespreekt deze voordelen.

Lage lichaamstemperatuur ondersteunt gewichtsverlies

Je lichaam verbrandt calorieën door beweging en lichamelijke processen. Om niet ziek te worden, wil je lichaam altijd op een stabiele en optimale lichaamstemperatuur blijven. Door onder een koude douche te staan of in koud water (vier graden Celsius) te zwemmen, moet je lichaam extra zijn best doen om op een juiste lichaamstemperatuur te komen. Dit proces kost extra energie waardoor je in theorie afvalt. Kortom, je valt af door het koud te hebben.

Koud water reguleert lichaamstemperatuur

Je kunt flink zweten als je intensief sport. Koud water reguleert de lichaamstempratuur tijdens het sporten. Het water verlaagt je lichaamstemperatuur en je lichaam gebruikt de calorieën om dit weer te stabiliseren.

Koud water als antidepressivum

Volgens onderzoek van Commonwealth University School of Medicine (Verenigde Staten) helpt koud water depressiviteit tegen te gaan. Het blijkt dat als je regelmatig twee tot drie minuten met twintig graden Celsius doucht, een depressief gevoel afneemt. Je huid en zenuwen in je hersenen krijgen opbeurende prikkels. Deze methode heeft geen negatieve bijwerkingen, maar geeft ook geen garantie dat het voor jou werkt. Kleine veranderingen in je levensstijl onderdrukken soms depressiviteit, zoals het gebruik van koud water. Het is echter belangrijk altijd professionele hulp in te schakelen.

Koud water geeft je een boost

Je hebt van die dagen waarop het moeilijk is om uit bed te komen omdat je zo lekker ligt. Op zulke ochtenden is het handig om met koud water te douchen of je gezicht met koud water te wassen. Dit geeft een oppeppend gevoel omdat je ademhaling verandert. Je maakt je lichaam letterlijk ‘wakker’ en het geeft mentale energie.

Koud water beschermt de huid

Koud water onttrekt, in tegenstelling tot warm water, minder snel vet uit de huid. Dit is positief voor je huid, aangezien het vettige laagje als barrièrefunctie fungeert om zo je lichaam te weren tegen schadelijke stoffen. Verder houden deze vetten de huid soepel.

Hoe moet je koud douchen?

  1. Begin met een warme douche.
  2. Wanneer je er klaar voor bent, draai je de douchekraan naar de stand tussen warm en koud in. Laat je lichaam hier even aan wennen.
  3. Nu wordt het iets kouder. Draai de douche tot de helft van de koudste stand en sta er tussen dertig en zestig seconden onder.
  4. Draai de kraan naar de koudste stand. Loop niet uit de douche, maar probeer er minstens een paar minuten in te staan. Je zult merken dat je lichaam aan de koude temperatuur begint te wennen.
  5. Herhaal dit een paar keer per week.

Auteur: Naomi Adedeji Bronnnen: Salusi.nl, Echtgezondafvallen.nl, Examiner.com, Gezondheidsplein.nl

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd