Fast forward je conditie

In korte tijd een betere conditie? Dat hoeft niet veel energie te kosten. Met een kleine aanpassing van je gewoonten kom je al een heel eind. Vooral als je voorheen een sportheld op school was, kan het behoorlijk frustrerend zijn als je lijf nu niet meer is dan een vage herinnering hieraan: inmiddels is je buik uitgezakt en gedraag je je als een lamme aardappelzak. Hoe breng je daar verandering in? En een beetje snel én makkelijk graag.

Pak de trap

Grijp elke mogelijkheid aan om je spieren te laten stomen. Dus ga niet lui op de roltrap, loopband of in de lift staan, maar pak de trap. Ja, zelfs als je op de zesde verdieping moet zijn. Met traplopen belast je het lichaam op een natuurlijke manier, en het is een goede manier om je conditie te meten. Als je een stationstrap hebt beklommen, merk je aan je ademhaling, het zweten en verzuring van je spieren hoe erg het met je conditie is gesteld. Het geeft dan ook enorm veel voldoening als je merkt dat je na verloop van tijd kwieker de treden bestijgt en niet meer buiten adem bent als je bovenaan staat.

Wees creatief

Als je erop let, merk je hoeveel "luie" manieren er zijn om de dag door te komen. Denk eens na over de alternatieven. Laat bijvoorbeeld de auto staan als je werk op minder dan vijftien kilometer afstand is en blink uit in het koffie halen op het werk. Loop naar een collega toe in plaats van te mailen of te bellen, zo doe je meteen wat aan je sociale vaardigheden én voorkom je dat je spieren verstijven achter de computer.

Let love rule

Tijdens een goede vrijpartij van een half uur verbrand je zestig calorieën. Daarnaast gebruik je veel spieren. Seks is dus een goede workout. Al helemaal als je het Kamasutra-alfabet afwerkt. Mocht je partner te moe of niet in de stemming zijn voor seks, dan volstaat zoenen en knuffelen ook: bij een gepassioneerde tongzoen verbrand je zo'n zes kilocalorieën per minuut.

Perk je alcoholgebruik in

Ben je een flinke bierhijser? Laat het gouden vocht dan wat vaker staan. In een glas bier vind je al snel tachtig kilocalorieën. Schrikbarend veel voor iets wat je in no time hebt weggeklokt, maar waar je conditie wél sterk van achteruit gaat.

Hoeveel calorieën zitten er in een biertje?

  • Alcoholvrij vrij, 1 glas 200 ml. -> 45Kcal
  • Light bier, 1 glas 200 ml. -> 50 Kcal
  • Pils, 1 glas 200 ml. -> 80 Kcal
  • Zwaar bier (> 7%) 1 glas 200 ml. -> 120 Kcal

Neem een personal trainer

Heb je zelf niet de fut of zelfdiscipline om je aan het sporten te zetten? En heb je er wel wat flappen voor over om strakker te worden? Huur dan een personal trainer in, die jou desnoods elke dag een half uur kan afbeulen. Op weg naar dat felbegeerde wasbordje. Of om op zijn minst die bierpens weg te werken. In plaats van een trainer inhuren kun je ook een pact sluiten met een vriend, waarin staat dat jullie elkaar wekelijks naar de sportschool slepen.

Sport een half uur per dag

We moeten minstens één uur per dag matige tot intensieve inspanning leveren om in conditie te blijven. Dit kun je ook spreiden: volgens deskundigen is driemaal per week twintig minuten trainen een uitstekende manier om in conditie te blijven. Zo krijg je telkens net voldoende beweging om je uithoudingsvermogen te vergroten, de hartfunctie te verbeteren en de bloedcirculatie te bevorderen.

Auteur: Rhijja Jansen
Bronnen: Complete Gids voor een Gezond Leven, Kinsey Intitute New Report on Sex www.lichamelijkeopvoeding.nl, www.gezond-vitaal.nlwijvallenaf.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd