Bijna driekwart van vrouwen met reuma artritis lijdt dagelijks pijn

Bewegen 15 januari 2015 2 Reacties
Vrouw reuma

Wereldwijd kampt 72% van de vrouwen met reumatoïde artritis dagelijks met pijn, ondanks dat 75% van deze groep pijnverlichtende medicijnen gebruikt. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van het Instituut voor Moleculaire Geneeskunde. De emotionele, sociale en fysieke gevolgen van reuma hebben een negatieve impact op het leven van vrouwen.

Sociale en emotionele impact

Als we het hebben over de impact van reuma denken we vaak eerst aan de lichamelijke pijn ervaren door de ziekte. Pijn door reuma kan patiënten echter ook op sociaal en emotioneel vlak hinderen. Zo rapporteerden vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek van het Instituut voor Moleculaire Geneeskunde dat ze zich onthecht en geïsoleerd voelen als gevolg van de reuma.

De vrouwen gaven aan dat reuma een negatieve impact had op het aangaan van intieme relaties. Ongeveer 40% van de vrijgezelle vrouwen meldde dat het lastig is om een partner te vinden. Van gescheiden reumapatiënten gaf 22% aan dat de breuk aan hun ziekte te wijten was. Opvallend was dat maar liefst 68% van de vrouwelijke patiënten hun pijn probeert te verbergen voor hun naasten en 67% constant op zoek is naar nieuwe manieren om met de pijn om te gaan.

Cruciaal probleem

“Deze gegevens bevestigen dat de pijn een cruciaal probleem is voor vrouwen met reuma. Het onderzoek wijst op de complexiteit van de reuma, en de pijn geassocieerd met fundamentele symptoomcontrole,” zegt professor Paul Emery, voorzitter van EULAR en hoogleraar Reumatologie, Leeds Instituut voor Moleculaire Geneeskunde van de Universiteit van Leeds, Verenigd Koninkrijk.

Oorzaak nog onbekend

Ongeveer een op de tien Nederlanders hebben langdurige reumatische klachten, dit zijn ruim anderhalf miljoen Nederlanders. De meeste oorzaken van reuma zijn echter onbekend. Reuma is (nog) niet te genezen. Gelukkig zijn er wel verschillende behandelingen bijvoorbeeld door middel van therapieën of medicijnen. Ook beweging kan de klachten bij reuma verminderen.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: ScienceDaily, Reumapatiëntenbond

2 Reacties

 • Ton van Dun schreef:

  Heb artrose in nekwervels , rug onder, handen, schouders en knie.
  Ik heb ook een knieprothese en schouder prothese
  De knie 10 keer geopereerd,waarvan de laatste voor knie-prothese
  Gebruik Tramadol 2 X 200 mg TEVA met paracetamol 2 tabletten
  per dag.
  Voor het slapen 50 mg Tramadol Indien mogelijk met paracetamol,
  maximaal 3 keer per nacht. Zit regelmatig beneden vanwege de pijn
  Heb uitgebreid onderzoek gehad in ziekenhuizen St. Niklaas en Erasmus in Rotterdam. De neurochirurg zagen geen mogelijkheid om mij te opereren. Heeft u een advies voor mij. Leeftijd 67 jaar

 • N.J.Rade schreef:

  Artrose in de nek, daardoor heb ik waarschijnlijk op mijn hoofd pijnlijke steken, geen echte hoofdpijn, dat gaat aan kant van het hoofd, van achter naar voren. De nek kraakt en dat doet behoorlijk pijn. Wat kan ik doen?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *