Bewegen moet plezierig zijn

Ondanks dat we de boodschap inmiddels wel kennen dat bewegen goed is voor je gezondheid, voldoet toch lang niet iedereen aan de huidige beweegnorm. Hier zou verandering in kunnen komen als mensen een activiteit kiezen die bij hen past.

Het is niet zo goed gesteld met de hoeveelheid lichaamsbeweging van de gemiddelde inwoner van de Verenigde Staten, en dat geldt ook voor ons eigen land. De Amerikaanse overheid doet flink haar best om zo veel mogelijk burgers uit hun luie stoel te krijgen. Volgens de richtlijn zouden kinderen en adolescenten minstens een uur per dag moeten bewegen en volwassenen minstens tweeënhalf uur per week. Onder bewegen wordt onder meer fietsen, stevig wandelen, aerobics en tuinieren verstaan. Dit alles om gewicht te verliezen, chronische ziekten te weren en langer in leven te blijven.

Kies een sport die je leuk vindt

In tegenstelling tot eerdere beweegadviezen wordt in de nieuwe Amerikaanse richtlijn meer nadruk gelegd op de keuze van het type lichamelijke activiteit. Je moet het namelijk wel leuk vinden om te doen. Dit lukt alleen als je een sport kiest die ook daadwerkelijk bij je past. Heb je bijvoorbeeld een jaarabonnement op de sportschool en je gaat maar eens in de drie maanden? Zeg het dan op en ga iets leukers doen, als je maar in beweging blijft.

Actiever leven

Met deze aansporingen hoopt men dat de Amerikaan een actiever leven gaat leiden. Op dit moment beweegt meer dan een derde van de Amerikaanse volwassenen te weinig, en een kwart sport helemaal niet op regelmatige basis. Dit brengt hen in een gezondheidstoestand waarin zij meer kans op chronische ziekten en een vroegtijdige dood hebben. Dat hebben ze dan vooral te danken aan hun te grote lichaamsomvang.

Positievere benadering

Hoewel de richtlijnen menig Amerikaan bekend in de oren zal klinken, denken deskundigen toch dat ze met deze positievere benadering meer effect zullen hebben. Bewegen hoeft geen verplicht nummer te zijn als je weet dat je zelf mag weten hoe. Want wie sport met plezier, zal het veel langer volhouden.

De adviezen voor Nederland zijn precies het zelfde. Zorg dat je lol beleeft aan het bewegen. Maar er geen corvee van.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU
Bron: Department of Health and Human Services: "2008 Physical Activity Guidelines for Americans"

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd