Acute rug- nek- en schouderpijn gaat meestal vanzelf over

Au! Opeens voel je het tijdens het opstaan schouderpijn en een scherpe pijn in je rug. Gisteren voelde alles nog prima, en nu zit je opeens met schouderpijn en een rug die niet meewerkt. Wat nu? Meteen naar de fysiotherapeut? Fysiotherapeut Huub Kimman, eigenaar van Fysiotherapie Ilpendam legt uit dat de meeste acute rug-, nek- en schouderpijn zoals spit en stijve nek vanzelf overgaan door het blijven bewegen binnen je pijngrens.

Oorzaak rug-, nek- en schouderpijn

Er zijn verschillende redenen waarom je opeens flinke pijn kan ervaren in je rug, nek of schouders. Kimman: "Het gaat meestal om acute klachten, zoals de beruchte spit. Je hebt te lang voorovergebogen gestaan in de tuin. Of tijdens een verhuizing te zware voorwerpen getild. De tussenwervelschijven hebben dan de neiging naar achteren te schuiven. Dit zorgt ervoor dat je van de een op de andere dag pijn in je onderrug hebt en je niet meer rechtop kan staan. Ook is de stijve nek bekend. Je wordt wakker en ineens wil je nek niet meer naar rechts draaien, bijvoorbeeld door een verkeerde slaaphouding. Dat is natuurlijk erg schrikken, maar gelukkig is er meestal niets ernstigs aan de hand."

Vanzelf over

Volgens Kimman gaat ongeveer 90% van dit soort acute klachten na 2 tot 6 weken vanzelf over. Kimman: "Het heeft niet zoveel zin met een stijve nek na een week al naar de fysiotherapeut te stappen. Die kan nog niet zoveel doen behalve geruststellen en advies geven. We zullen je meestal aanraden om te blijven bewegen binnen je pijngrens. Bij een stijve nek adviseren we om in liggende houding de nek te bewegen. Een hoofd weegt gemiddeld 5 kilo, wat een behoorlijke belasting kan zijn voor een stijve nek. Bij veel pijn raden we pijnstillers aan, die kunnen de pijn enigszins dempen. Teveel pijn kan namelijk het bewegen belemmeren, waardoor je onnodig lang met acute klachten rond blijft lopen. Stil liggen is namelijk het slechtste wat je kunt doen."

Pas op met masseren

Je spieren los laten masseren lijkt een prettige en nuttige oplossing. Ze doen immers zoveel pijn. Maar masseren werkt volgens Kimman meestal averechts: "De stijve spieren hebben bij verschoven tussenwervelschijven een functie. Ze houden de wervels stabiel en op hun plek. Daarom doen ze ook zoveel pijn. Ga je deze spieren los masseren en spierontspanners slikken, dan bestaat er een grote kans dat na de massage de spit er direct weer inschiet."

Schakel een fysiotherapeut in

Na maximaal 2 tot maximaal 6 weken moet acute pijn aan nek-, schouder of rug echt over zijn. Kimman: "Houden de klachten langer aan of worden ze erger, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Trek in zo'n geval bij je fysiotherapeut aan de bel en bespreek je klachten. Samen met de fysio bepaal je dan het vervolgtraject. Soms moeten we patiënten via de huisarts doorverwijzen naar een specialist, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de aandoening van de patiënt."

Auteur: Franka van Arendonk
Bron: Huub Kimman, praktijkeigenaar van Fysiotherapie Ilpendam en fysiotherapeut op de afdeling chirurgie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd