6 manieren om klachten astma te beperken

Een veel voorkomende aandoening van de luchtwegen is astma. Heb je vaak last van hoesten, piepen, kortademigheid en veel slijmproductie? Dan heb je waarschijnlijk astma. De klachten van deze longkwaal kun je gelukkig verminderen met medicijnen,  maar óók door het veranderen van een aantal  leefgewoontes en dingen in je huis.

Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen en kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. Een astma-aanval is herkenbaar door aanvallen van hoesten, benauwdheid en een piepende ademhaling. Tussen de aanvallen door zijn er vaak geen klachten. Als je een astma-aanval krijgt, wordt dit vaak uitgelokt door prikkels waar je lichaam op reageert, bijvoorbeeld stoffen waar je allergisch voor bent zoals huisstofmijt, kattenharen of stuifmeel en graspollen. Ook kunnen rook, vochtigheid of inspanning een astma-aanval veroorzaken. Door deze prikkels gaat het longslijmvlies ontsteken, opzwellen en meer slijm produceren. Doordat de spiertjes rondom het slijmvlies spastisch samen kunnen trekken, vernauwen de luchtwegen zich waardoor je kortademig wordt.

Erfelijke aanleg en andere oorzaken van astma

De aanleg voor astma is vaak erfelijk bepaald. Als je vader, moeder, zoon of dochter astma heeft (gehad), heb je een grotere kans om het ook te krijgen.

Andere oorzaken van astma zijn:

  • Vroeggeboorte. Wanneer je kind te vroeg geboren is, heeft het meer kans om astma of een allergie te ontwikkelen. Dit komt doordat de longen niet helemaal volgroeid zijn
  • Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap heeft je kindje meer kans op astma
  • Er lijkt een verband te zijn met een laag geboortegewicht en longinfecties. Tot nu toe is er echter nog geen bewijs dat dit oorzaken zijn van astma
  • Bij beroepsastma ontstaat astma doordat iemand te vaak een bepaalde stof heeft ingeademd, bijvoorbeeld een schilder die constant met verfstoffen werkt

Beperk de prikkels

Als je weet dat je astma hebt en door welke prikkels je aanvallen krijgt, kun je van alles doen om je klachten te beperken. Zes voorbeelden:

1. Houd je huis schoon

Je huis goed schoon houden vermindert de astmaprikkels. Verwijder daarom regelmatig stof en stofnesten uit je huis en verschoon wekelijks de bedden. Ook is het vaak slim om tapijt in huis te vervangen door zeil, laminaat of parket. Helaas kan het ook inhouden dat er een nieuw thuis voor de kat gezocht moet worden.

2. Let op met inspanning

Flinke inspanning zoals sporten kan een astma-aanval veroorzaken. Probeer daarom inspanning zoveel mogelijk te doseren en zorg voor een goede warming-up.

3. Rook niet (mee)

Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zoveel mogelijk.

4. Kies goede vakantiebestemmingen

Als je astma hebt kan het een verademing zijn om op vakantie te gaan naar een gebied waar weinig prikkels en stoffen zijn die een astma aanval kunnen veroorzaken. Bergen en zee zijn ideale vakantiebestemmingen.

5. Haal de griepprik

Griep kan leiden tot verergering van astma. De beste manier om dit te voorkomen is de griepprik. Ga daarom in op de jaarlijkse oproep van je huisarts voor deze vaccinatie.

6. Zorg voor ontspanning

Stress door moeilijke situaties zoals een conflict, echtscheiding, sterfgeval, verhuizing of examen, verergert astma. Gebruik in dit soort omstandigheden in elk geval goede en eventueel tijdelijk meer medicijnen, uiteraard in overleg met je huisarts. Maar zorg er ook voor  dat je een beter gevoel krijgt door regelmatig te ontspannen op een manier die bij jou past.

Wat is COPD?

Een ziekte die vaak in één adem met astma genoemd wordt, is COPD. Toch is deze chronische aandoening van de longen en luchtwegen iets anders dan astma.  Bij COPD zijn de longen constant ontstoken (ook wel chronische bronchitis) of zijn er longblaasjes verloren gegaan (ook wel longemfyseem). Lees meer over COPD op Gezondheidsplein.nl.

Auteur: Corina Blommendaal
Bron: Gezondheidsplein.nl, Longfonds.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd