Waterbreuk of liesbreuk, hoe herken je het?

Baby 17 december 2015 3 Reacties
huilende baby

Een zwelling in de liesstreek kan wijzen op een liesbreuk. Bij vochtophoping bij de balzak kan sprake zijn van waterbreuk. Een liesbreuk en een waterbreuk komen bij kinderen regelmatig voor. Veel ouders weten niet hoe je deze aandoeningen kunt herkennen, wat de verschillen zijn en wat je moet doen als je het ontdekt. Alle feiten op een rijtje:

Wat is het?

Liesbreuk. Ook wel hernia inguinalis genoemd. Een zwelling in de lies of de balzak, veroorzaakt door een zwakke plek in de buikwand (breukpoort). Door deze plek kan een plooi van het buikvlies of een stuk van de darm naar buiten komen.
Waterbreuk. Ook wel hydrokèle genoemd. Het betreft een ruimte in de balzak (naast en rondom de zaadbal) die met vocht is gevuld. Vaak ontstaat dit door een open verbinding met de buikholte, de zogeheten hydrokele communicans.

Wie kan het krijgen?

Liesbreuk. Kinderen, veel vaker jongetjes dan meisjes, soms al direct na de geboorte. Soms ook volwassenen, meestal mannen. De breuk zit trouwens vaker rechts dan links. Aan beide zijden is ook mogelijk.
Waterbreuk. Baby’’s en kleine kinderen, maar soms ook volwassenen mannen.

Hoe herken je het?

Liesbreuk. Een zachte, elastische zwelling in de liesstreek, als een met water gevulde ballon. Als je kind gaat liggen, kan de zwelling soms verdwijnen. Bij een kind dat huilt, kan de liesbreuk duidelijker zichtbaar worden. Soms kan de plek zeer pijnlijk zijn.
Waterbreuk. De balzak is aan de kant van de vochtophoping gezwollen. Aanraken doet geen pijn, de huid ziet er normaal uit. De zwelling heeft een glad oppervlak en is fluctuerend. Dat wil zeggen: het kan net als water schommelen en heen en weer bewegen.

Is het ernstig?

Liesbreuk. Meestal niet, maar het gaat niet vanzelf over. Alleen een operatie biedt soelaas. De operatie is overigens niet ingrijpend, je kind kan meestal dezelfde dag weer naar huis. Het is altijd verstandig om een liesbreuk te laten opereren, want bij niets doen bestaat het gevaar dat het buikvlies of een deel van de darm afsterft, en dat kan levensbedreigend zijn.
Waterbreuk. Niet ernstig, het is de meest voorkomende afwijking van het scrotum. Bij kinderen verdwijnt het meestal als ze anderhalf jaar zijn. Als de waterbreuk nog niet weg is als het kind vijf jaar is, dan is een operatie nodig. Bij volwassenen, en soms ook bij zuigelingen en peuters, kan er een reactieve of symptomatische hydrokèle optreden. Dan hoopt zich vocht op in het scrotum, terwijl de verbinding tussen buikholte en scrotum al gesloten is. Dit kan veroorzaakt zijn door een ontsteking van de zaadbal of bijbal. Het gaat gepaard met pijn, koorts of een rood scrotum. Behandeling hiervan gebeurt door een kinderarts of uroloog.

Wanneer is medische hulp nodig?

Liesbreuk. Als je het ontdekt, altijd snel de huisarts raadplegen. Ook als je kindje lang huilt zonder aanwijsbare reden, slecht drinkt, misselijk is, buikpijn heeft, een plankharde buik heeft en koorts. Want dan is mogelijk sprake van een beklemmende breuk, die snel geopereerd moet worden.
Waterbreuk. Als het nog niet verdwenen is als het kind vijf jaar is.

Auteur: Ton Bakker
Bronnen: Medisch A-Z: informatiefolders Liesbreuk en Waterbreuk

3 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *