Wat jonge ouders meestal niet weten

Baby 9 november 2017 16 Reacties
moeder geeft baby drinken

Bij je eerste kindje maak je je soms druk om elk wissewasje. Maar probeer ook te genieten van het ouderschap. Een eerste kind krijgen is altijd spannend. Je kunt immers niet van tevoren oefenen hoe je een kind moet opvoeden. Alles is nieuw. Daarom zijn veel ouders onzeker bij hun eerste kind en maken ze zich constant druk. Dit kan een averechts effect hebben op de gezondheid van je baby. Wil je dit voorkomen? Lees dan de meest voorkomende valkuilen voor ouders gedurende het eerste jaar van hun kind.

Valkuil 1. In paniek raken over alles en niets

Een baby kwijlt, geeft over en moet huilen. Dat zijn dingen die baby’s nu eenmaal doen. Veel ouders maken ze zich te veel zorgen over zaken die in het algemeen normaal zijn. Huilt de baby te veel, of juist te weinig. Beweegt hij te veel in zijn slaap, of ligt hij te stil? Kwijlt mijn baby te veel? Heb ik genoeg borstvoeding gegeven? De baby pikt al deze angsten op, waardoor die goed bedoelde zorgen mogelijk tegen je baby gaan werken. Ook kun je door je angsten minder spontaan genieten van het eerste jaar van je baby.

Valkuil 2. Je baby telkens oppakken als het huilt

Als ouder denk je dat het je taak is om te zorgen dat je baby niet huilt. Veel ouders associëren huilen met iets dat je als ouder fout doet. Dus wil je het oplossen. Maar dit kan niet altijd, baby’s horen zo nu en dan te huilen. Ze kunnen een schone luier hebben, net gevoed zijn en nog steeds brullen alsof je hen een onbeschrijfelijk onrecht hebt aangedaan. Als je kind bijna een uur ontroostbaar is, en het huilen heeft te maken met koorts, overgeven of huiduitslag, neem dan wél zo snel mogelijk contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

Valkuil 3. Je baby wakker maken voor borstvoeding

Tegenwoordig is men ervan overtuigd dat voeden naar behoefte het beste is. Dat wil zeggen dat je geen strakke tijdschema’s aanhoudt maar je kindje voedt, wanneer hij daarnaar vraagt. Het is dus niet nodig om ’s nachts geforceerd je baby wakker te maken voor borstvoeding. Het is zelfs beter voor de baby om zijn natuurlijke slaapritme aan te houden. Ook voor de moeder is het prettig om een paar uur achter elkaar te kunnen slapen. Het eerste jaar van je baby is al zwaar genoeg, dus goed slapen is essentieel. Een gevoede baby moet tijdens de nacht, vier tot vijf uur zonder borstvoeding kunnen. Als je dan nog niets hoort, is het wél verstandig om te kijken of er iets aan de hand is.

Valkuil 4. Teruggeven verwarren met overgeven

Bij jonge baby’s sluit de maagingang nog niet goed af, waardoor ze voeding eenvoudig terug kunnen geven. Als baby’s teruggeven of spugen, gebeurt dit meestal direct na het voeden. Als je baby overgeeft, komt de voeding met meer kracht (hoeft niet altijd) en in grotere hoeveelheden eruit. Ook ligt de frequentie van overgeven hoger en gebeurt het niet alleen na het voeden van je baby. Als je baby overgeeft, is het in bepaalde gevallen verstandig om naar de huisarts te gaan.

Valkuil 5. Koorts bij je baby niet serieus nemen

Er bestaat een misvatting dat het normaal is dat pasgeborenen af en toe warm aanvoelen. Alleen na een vaccinatie is koorts gebruikelijk bij een baby. Afgezien daarvan kan koorts duiden op een virus of een infectie. Ga naar een arts als je baby hoge koorts heeft, of al langer dan 48 uren koorts heeft. Een baby’s immuunsysteem is er niet op gebouwd om een infectie zelfstandig te kunnen bestrijden. Geef je kind bij koorts (hoger dan 38,2 °C) niet zomaar een paracetamol, maar geef alleen een koortswerend middel op doktersvoorschrift.

… en nog veel meer valkuilen

De lijst van zaken waar ouders bij een pasgeboren baby op kunnen letten, is eindeloos. Zo is het belangrijk dat je let op het juist instellen van een autozitje. Ook vergeten veel ouders op de mondhygiëne te letten als de tandjes doorkomen. Zo krijgen jonge baby’s al snel gaatjes. Maar de meest lastige taak bij een eerste kind is misschien wel om alert te blijven en tegelijkertijd te kunnen genieten van het ouderschap.

Meer tips? Volg de groei van je baby per week op 24Baby.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: WebMD, Kind&Gezin

16 Reacties

 • mammie schreef:

  fijne tips…. had ik eerder willen weten…

 • rahayu schreef:

  fijn,heel fijn toch wat bij geleerd.

 • B schreef:

  Eens met de reactie hieronder! Voor mij als moeder met mijn moedergevoel waar ik op vertrouw, voelt het wel als mijn taak om het huilen te stoppen! Bovendien is het al lang wetenschappelijk onderbouwd dat troosten bij huilen (door oppakken, of alleen al naast bedje zitten bv) wel goed is voor de baby! Een jonge baby is namelijk nog niet in staat zichzelf te troosten. Als het wel in slaap valt na het huilen dan komt dat door uitputting en niet omdat het zichzelf heeft getroost. Maar de stresshormonen zijn dan erg hoog opgelopen wat er weer voor kan zorgen dat een baby sneller gestresst reageert op andere situaties.

 • evenstar schreef:

  Een baby HOORT te huilen? En het is een ‘valkuil’ om je baby op te pakken? Een baby kan alleen maar huilen bij ongemak, pijn of honger. Als je het idee hebt ‘alles’ al geprobeerd hebt, huilen ze dus zonder reden, alleen omdat je als ouder niet meer weet wat er is? En daarom moet je ze maar aan hun lot overlaten? Jammer dat zoiets dan op een pseudo-officiele site verkondigd wordt waar de term ‘dokter’ in voorkomt. Veel mensen zullen onterecht het idee hebben dat ze een fout maken door een huilende baby te troosten.

 • Felicia schreef:

  Dankjewel Evenstar. Je baby laten huilen is zielig en ongezond. En voor wie twijfelt, vraag het eens na op het consultatiebureau.. Dat je je baby zou kunnen verwennen door het te snel op te pakken is een zwáár verouderd standpunt!

 • ME schreef:

  Eens met de reacties hiervoor. Ik laat mijn baby echt niet huilen. Hij is nu 8 maanden en huilt bijna nooit. En als hij huilt, weet ik dat er echt iets aan de hand is.

  Nog een belangrijk punt: jonge ouders weten niet per definitie minder dan oudere ouders! Zo wordt het hier wel geschreven. Ik neem aam dat er bedoeld wordt: ouders die nog niet zo lang ouder zijn?
  Daarnaast weten mensen die al lang ouder zijn het ook niet altijd beter: zie de vorige generatie van ‘laat maar huilen’ ouders.

 • lala schreef:

  Ik ben niet eens met wat iedereen zegt over huilen. Mijn eerste kind was makkelijk, huilde nooit. Mijn tweede kind huilt continue, ik doe alles, voeden, luier, troosten, wipstoel, schommel, speen, lopen binnen en buiten. Elke baby is anders. De ene baby huilt alleen wanneer er iets is en de ander huilt voor geen rede.
  Elk kind heeft zijn eigen behoeftes. Dus elke baby die je krijgt reageert anders.

 • sjaan schreef:

  je hebt ook huilen omdat ze gewoon in een zeur bui zijn, net als wij weleens in een zeur bui zijn. Ik troost in dat geval dan ook niet eindeloos hoor..een wat oudere baby kan echt wel sneller gaan zeuren omdat ze weet dat ze dan aandacht krijgt..als je dat prima vind is het goed..maar ik pak mijn zoontje niet op bij gemopper..ieder zijn eigen visie.

 • Lola schreef:

  valkuil 2: dat liggt dk ik iets ingewikkelder en verschilt, zoals al vaak aangegeven door vorgangsters, heel erg per kind. Als je als ouder het gevoel hebt het verdiret van je kind op te willen lossen, dan zal dat gevoel wel ergens vandaan komen.

  valkuil 3: Als je kind net is geboren en slecht aan de borst drinkt, dan kan hij te verzwakt zijn om s’nachts te komen. Dan het dus el verstandig om hem wakker te maken en tot drinken te motiveren. Ook kun je je kind slapend aan leggen kort voor dat je zelf gaat slapen, de mijne word daar niet eens wakker van.

 • Debb schreef:

  Tips zijn altijd handig, zeker als je net ouder bent geworden! Gelukkig zijn we allemaal vrij om onze kinderen op te voeden zoals je dat zelf wilt!! Dus mensen, til niet zo zwaar aan wat er staat. Haal eruit wat bij jou past en laat de rest voor wat het is.

 • Sjaak schreef:

  Volgens mij wordt met het ‘hoort te huilen’ bedoeld dat een baby nou eenmaal huilt om
  Dingen duidelijk te maken, ze kunnen immers niet praten. Ik interpreteer de tekst niet zo dat ik mijn baby moet laten huilen. Maar meer dat ik mij niet schuldig moet voelen als de baby huilt. Natuurlijk kijk je eerst naar luier, comfort, honger etc maar als je baby nog steeds huilt is hij misschien wel moe en wil lekker rustig slapen in plaats van steeds opgepakt te worden. Maar als je meerdere kinderen hebt merk je dat het voor ieder kindje anders is. Mijn tweede huilt amper, maar huilt soms als hij heel moe is en lekker in bed wil ipv op de arm.

  Niet meteen dingen zo negatief interpreteren lieve mensen. Uiteindelijk is het doel van de tekst jonge moeders te helpen. En niet om kindermishandeling de wereld in te krijgen. Gebruik je gezonde verstand dan doe je het vast wel goed met je kleintje.

 • Annie schreef:

  Misschien wordt het wel eens tijd dat dit artikel een update krijgt, het is immers al ruim vijf jaar oud.
  Hoe goed bedoeld dat het misschien ook is: motiveren om je niet voor elk wissewasje druk te maken en vervolgens benoemen dat er een ellenlange lijst valkuilen zijn, is wat lachwekkend, niet?
  Ik denk dat het belangrijker is om door te verwijzen naar experts dan krasse uitspraken te doen die, ook mét gezond verstand negatief kunnen uitpakken. Een pasgeboren baby langer laten doorslapen is bv niet goed voor het op gang brengen van de borstvoeding. Het is niet goed voor zijn bloedsuikerspiegel en structureel kan dit in vele gevallen je productie op lange termijn in gevaar brengen. Niet zo een onschuldig advies dus. Idem over babies laten huilen: het is belangrijk dat ouders volledig geïnformeerde keuzes kunnen maken en geen halve, vereenvoudigde waarheden voor hun kiezen krijgen.
  Maar, het is een fijn en laagdrempelig geschreven artikel. Even een update en een verwijzing naar expertsites zoals bv borstvoeding.com en la leche league en het is top.

 • Laura schreef:

  Het immuunsysteem van een baby is er niet op gemaakt om zelfstandig een infectie te bestrijden? Dat is de grootste onzin die ik ooit heb gelezen. De mensheid had anders nooit kunnen bestaan namelijk.

 • frida schreef:

  nou ik zou je baby maar goed in de gaten houden als ze koorst hebben ze kunnen ook koorstuipen krijgen nou dat is echt niet fijn hoor en als baby.s huilen is een teken dat ze iets willen zeggen dat is mijn mening

 • insight schreef:

  Spiegel neuronen spelen een belangrijke rol bij de hechting en de psychologische ontwikkeling ( o.a. empathie) van het kind. U en uw kind spiegelen elkaar.
  Wanneer uw baby voorzien is van alle andere behoeften, huilt het mogelijk uit emotie. Geef er erkenning aan door de emoties te benoemen en troost u baby.

 • Moon schreef:

  Als je een baby laat huilen komt er een grote hoeveelheid cortisol vrij, wat schadelijk kan zijn voor het brein. Ik begrijp niet dat deze achterhaalde theorie: laat maar huilen, want dan doen baby’s soms, hier vermeld staat! Het Nederlands Instituut voor Psychologen schrijft hierover: ‘Alleen huilen geeft een kind veel stress. Uit onderzoek blijkt dat deze stress schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling en een negatieve invloed kan hebben op de hechting.’ Daarbij komt, zo schrijven ze, dat ook als de baby gestopt is met huilen, ze nog lang stress blijven houden. Dat kun je meten door te kijken naar de hoeveelheid cortisol die ze afscheiden.’
  Oftewel laat je baby niet huilen!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *