Nèh èh owh… begrijp jij babytaal?

Baby 4 december 2015 6 Reacties
baby

Aan het huiltje van je baby kun je afleiden wat hij of zij nodig heeft. De zogenaamde Dunstan-methode die je hiervoor gebruikt, is wereldwijd succesvol gebleken. Toen de Australische Priscilla Dunston voor het eerst moeder werd, merkte ze dat haar zoontje op verschillende manieren huilde als hij iets nodig had. Dit varieerde van een schone luier tot het laten van een boertje. Ze zette haar bevindingen op papier, en de Dunstan-methode was geboren.

Snikjes

Volgens de Dunstan-methode zijn er vijf verschillende huiltjes waaraan je kunt merken wat je baby nodig heeft. Het gaat hierbij om de aanloop naar een flinke huilbui, dus de snikjes van tevoren. Als je kind eenmaal luid en duidelijk aan het huilen is, kun je de Dunstan-methode niet meer toepassen.

Huilbaby

Deze methode is gebaseerd op de reflexen van de baby. Het is de bedoeling dat ouders op deze manier sneller erachter komen wat hun kleine nodig heeft. Een uitkomst dus voor wanhopige ouders met een huilbaby.

Werkt het?

Op de website van Dunstan Baby Language wordt beweerd dat negen op de tien ouders baat hebben bij deze nieuwe manier van communicatie. De methode wordt ook goed beoordeeld door midwivesonline en healthvisitors.com. Zelfs talkshowkoningin Oprah Winfrey heeft er een complete uitzending aan gewijd.

De 5 klanken

 • Nèh – Als je baby honger heeft, maakt het de welbekende zuigreflex die bij het voeden hoort. Dit veroorzaakt de klank ‘nèh’.
 • Èh – Dit hoor je wanneer er een boertje dwars zit. Dit is simpel op te lossen door je baby tegen je borstkas te houden terwijl jij rechtop zit. Klop zachtjes op de rug of billen, zodat het boertje eruit kan.
 • Owh – Deze klank wordt veroorzaakt door de gaapreflex, en geeft aan dat je kindje moe is.
 • Eairth – Dit geeft aan dat je baby een windje moet laten. Leg je baby op je borst en wrijf met de klok mee over zijn buikje.
 • Heh – Dit geeft aan dat je kleine het oncomfortabel heeft. Controleer of het niet te warm of te koud is, en check de luier.

Auteur: Rhijja Jansen
Bron: Dunstan Baby, oprahwinfrey.com, babybytes.com

6 Reacties

 • ik schreef:

  ik mis een soort huiltje dat als je baby huilt voor aandacht.

 • Anoniem schreef:

  Beste ik / 01.
  De Dunstan methode geldt alleen voor baby’s van 0 tot 3 maanden. Daarna is verandert hun reflexen, zoals het zuigreflex waardoor ze niet meer met het nèh huiltje reageren als ze honger hebben. Zie ook bij minuut 8:49. Tenminste dat is wat ze zelf zegt. Het huilen voor aandacht komt pas na deze tijd. Die ontwikkelt een baby pas later, in de eerste 3 maanden heeft hij/zij dit besef nog niet.

 • Gé-An schreef:

  Baby’s zijn sociale wezens en hebben ‘aandacht’ of liefde en warmte nodig om te overleven. Dit is net zo belangrijk als voeding, slaap en een schone luier. Als een baby huilt met de heh klank kan dit ook betekenen; ‘Ik voel me zo alleen!’. Zou een mooie aanvulling kunnen zijn voor deze prachtige methode.

 • monique schreef:

  IK kan het filmpje op youtube niet bekijken. Krijg de melding dat het prive is.

 • m.janssen schreef:

  Beste lezer.

  Wij hebben echt heel goed baat gehad bij deze methode.
  Onze eerste kindje was een beetje een huil baby en als we dit toen hadden geweten was ze misschien ook net zo tevreden geweest als onze tweede waar we van deze methode afwisten.(dankzij een verpleger op de kraamafdeling).
  Ik zou zeggen luister goed naar je baby en hij/zij hoefd nooit echt overstuur te huilen.
  En zelf ben je dan ook een stuk relaxer als ouder .

 • Karin schreef:

  En.wat zijn de A-klanken? Waaa, naaaa, aaaaa

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *