Bedtijden voor opgroeiende kinderen

Baby 22 juli 2014 41 Reacties

Hoeveel slaap heeft je opgroeiende kind precies nodig? Een handig overzicht met slaapuren en bedtijden, van baby tot volwassene.

Baby’s

De eerste maand: 15-17 uur slaap per dag (uitgaande van 24 uur)

Bij pasgeboren baby’s reageert de interne biologische klok nog op niet op het donkerder worden voor de nacht. Logisch, in moeders buik was het 24 uur per dag donker. In de eerste vier weken slapen ze gemiddeld 15 tot 16 uur per dag, maar dan in korte perioden van 2 tot 4 uur. Baby’s die te vroeg zijn geboren, slapen gemiddeld iets langer.

Van 1 tot 4 maanden: 14-15 uur slaap per dag

Na een week of zes ontwikkelt een baby een soort dag- en nachtritme. Je zult merken dat je baby het langst slaapt in de avond. Dit langste slaapje kan 4-6 uur duren.

Van 4 tot 12 maanden: 14-15 uur slaap per dag

In de periode van vier maanden tot 1 jaar is het belangrijk dat je baby een gezond slaapritme ontwikkelt. Tot zes maanden doen baby’s drie dutjes per dag.

Dutjestijden

 • 9:00 uur, duurt ongeveer een uur
 • tussen 12:00 en 14:00, duurt één à twee uur
 • tussen 15:00 en 17:00, duur naar behoefte

Vanaf zes maanden is het de bedoeling dat de drie dutjes geleidelijk worden teruggebracht naar twee dutjes per dag: de ochtend- en de vroege middagdut. Je baby is steeds beter in staat om ’s nachts door te slapen.

Dreumesen en Peuters

Van 1 tot 3 jaar 12 – 14 uur slaap per dag

Wanneer je dreumes ongeveer anderhalf jaar oud is, kan hij of zij het ochtenddutje overslaan, om ‘s middags één lange dut te doen die ongeveer één tot drie uur duurt. Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur wakker.

Kleuters

Van 3 tot 6 jaar: 10-12 uur slaap per dag

Kleuters horen, net als peuters, tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed te gaan en staan ook tussen 6:00 en 8:00 uur op. Totdat hij of zij 5 jaar is, kan hij beter nog een middagslaapje doen. Het is wel de bedoeling dat dit middagslaapje steeds korter wordt.

Schoolkinderen

Van 6 tot 12 jaar: 10-11 uur slaap per dag

Een goede nachtrust is voor kinderen essentieel. Om tot rust te komen, maar ook voor het groeiproces. Kinderen die slecht of weinig slapen, kunnen zich minder goed concentreren, leren minder goed, zijn vaker ziek en hebben vaker overgewicht. Basisschoolkinderen horen gemiddeld 10 uur per nacht te slapen. Jonge kinderen hebben meer slaap nodig dan oudere kinderen.

Bedtijden:

 • 5 tot 6 jaar: tussen 19.00 en 19:30 uur
 • 7 tot 8 jaar: tussen 19.30 en 20.00 uur
 • 9 tot 10 jaar: tussen 20.00 en 20.30 uur
 • 11 tot 12 jaar: tussen 20.30 uur en 21.00 uur

Pubers

Van 12 tot 18 jaar: 8 – 10 uur slaap per dag

Bij pubers zijn bedtijden vaak een onderwerp van strijd. ’s Ochtends kunnen ze nauwelijks uit bed komen, terwijl ze er ’s avonds niet in te krijgen zijn. Dit komt doordat in de pubertijd de biologische klok te laat begint met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, namelijk pas als het donker wordt. Met als gevolg dat pubers vaak niet kunnen slapen voor enen, terwijl ze toch om 7:00 op moeten staan. Toch hebben pubers meer slaap nodig dan volwassenen. Het lichaam maakt veel veranderingen door in de pubertijd, waarbij voldoende rust noodzakelijk is. Te weinig slaap heeft een nadelig effect op schoolprestaties en vergroot de kans op depressies en gedragsproblemen.

Bedtijden:

 • 12 tot 15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur
 • 15 tot 17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur
 • 17 tot 18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur

Volwassenen

Vanaf 18 jaar: 7 – 8 uur slaap per dag

Volwassenen hebben gemiddeld 7-8 uur slaap per etmaal nodig. Dit is een gemiddelde. De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon. Wel hebben jongvolwassenen meer slaap nodig dan ouderen.

Auteur: Ine Mulder
Bron: slaapinfo.nl

41 Reacties

 • laura schreef:

  Het is nu 01:35 en ben 13 dus nee die schema klopt voor geen meter

 • meee schreef:

  ik ben 13 en ik ga half 10 naar bed, klopt wel beetje dus. maar ik slaap pas half 1

 • Anouk schreef:

  Ik ben 12 jaar, en moet om 9 uur naar bed -,-.

  Ps- Slaap pas om 2 uur…

  • Anoniem schreef:

   Mijn dochter van acht jaar gaat kwart voor acht naar boven. Tandenpoetsen etc. Lezen en kwart over acht gaat het licht uit. Ze is overdag niet moe en lekker vrolijk.
   Ik vind slaap heel belangrijk omdat kinderen veel te verwerken hebben en al veel moeten presteren op school.

   Waarom moeten kinderen al als een volwassene leven, laat ze aub kind zijn met regels wat weer veiligheid geeft.

 • Diny schreef:

  Mobiel op de kast beneden zodat je niet de hele avond met vrienden hoeft te kletsen en de slaap pakt die je nodig heb. Ben je vast redelijker dan nu.

 • idkwho schreef:

  ik ben 12 en ik slaap 6 uurtjes en voel me dan top fit dus heb ik nu een slaapstornis of whateva?

 • Henk schreef:

  De tijden komen bij mijn dochter erg overeen ze is 11 en gaat om 21.00 naar bed

 • ItsMe schreef:

  Ik ben 13 en ga vaak ook veel later dan half 10 slapen.

 • Henk schreef:

  Mijn kind mag gewoon opblijven boeit me niks

 • Poesiemauwkomisgouw schreef:

  Ik heb een heel lief dochtertje van 6 en ze gaat pas om 8:30 naar bed
  Toch is ze de volgende dag helemaal niet moe???
  Raaaaaar

 • Rob schreef:

  Onze jongste zoon (bijna 12 jaar oud) moet om 20:30 uur naar bed maar wil graag wat later. We zullen hem binnenkort een half uur uitstel geven. Dat lijkt niet verkeerd.
  Overigens is hij vaak nog erg lang wakker als hij in bed ligt. Dus dat schiet niet op.

 • jantje schreef:

  Mijn kind is 11jaar en mag van ons zelf beslissen hoe laat hij gaat slapen echter de wekker gaat elke doordeweekse dag om 7:00 en om 7:30 diend hij uitgeslapen gedouched etc beneden zijn dit is 1 keer fout gegaan wat hem zowel thuis als op school flinke straf heeft gekost nu slaapt hij uiterlijk 21:00 omdat hij heeft ondervonden dat hij anders niet optijd kan opstaan en dit problemen opleverd net als bij papa en mama

 • anoniem schreef:

  Ik ga pas twaalf uur naar bed.

 • kookpot64 schreef:

  Mijn dochter ging vroeger altijd op redelijke tijd naar bed,maar luisterde dan nog lang daarna naar de radio(tegenwoordig de mobiel).In deze tijd hebben kinderen veel te verwerken mede door alle media, school en verwerking van problemen.Laat ouders/verzorgers alle media (niet op te jonge leeftijd T.V.op hun kamer) innemen bij bedtijd en laat ze desnoods wel naar muziek luisteren.Dat werkt veel ontspannender dan alle andere electrische velden.En anders komen ze er zelf wel achter als het niet goed gaat.

 • mike schreef:

  wij moesten tot we 15 jaar waren om 7 uur in ons bed.

 • Gerard schreef:

  Dag, mijn dochter moet 20:45 in bed liggen. Dit komt overeen met de tijden die aangegeven zijn.

 • Ik schreef:

  Mijn dochter is bijna 2,5 maar slaapt al 6maanden niet meer overdag (althans thuis op kdv wel een uurtje)

  We brengen dr rond 19:30 nr bed maar ze slaapt pas iets na 20:00. Ze 10 uur slaap haalt ze dan wel maar 12 uur alleen als ik geen werkdag heb. Zou dr eerder op bed willen / slapend willen hebben iemand tips hoe we dat kunnen aanpakken. Na een kdv dag Zijn we 18:30 klaar met eten en wil ze nog even met papa en mama op de bank sesamstraat oid kijken.

  • LifeLoveRelax schreef:

   Ik zou proberen toch uw kind in de middag 2 uurtjes te laten slapen. Lukt dat niet? Leg haar in haar bedje en zet rustige muziekjes op. Het klinkt misschien appart maar zoek op youtube op:’ cats relax music’ en kies degene van een half uurtje. Het is muziek waar katten rustig van worden maar ook kleine kinderen. Mijn moeder vertelde dat dat vroeger enorm hielp bij mij.

  • Kitty schreef:

   Ik stopte met 2 maanden al met dutjes tussendoor. Ligt wel aan het kind denk ik

 • anoniem schreef:

  Mijn zoon is 4,5 jaar gaat in de avond tussen half zeven a kwart voor zeven naar bed en is vaak 6 uur smorgens wakker.
  Als ik hem vroeger naar bed doe dan is hij snachts al wakker. Hij heeft zelfde patroon als wat ik als kind had dus denk dat het wel okee is. Hij slaapt wel meestal binnen 5 minuten als hij naar bed gaat en is snachts nooit wakker. Overdag valt hij soms in slaap na school maar dat vind ik okee.

 • Madisonnn schreef:

  Ik ben 13, sta om 7 uur op en blijf tot 7:30 liggen en ga om 11 uur naar bed al best lang ofzo toen ik 12 was rond half 11. Maar het is gewoon dat ik eerder niet moe ben, me moeder kan me wel naar bed sturen, maar dan ga ik tog op mijn telefoon ofzo.ik ben ook nooit moe het lijkt wel alsof ik geen slaap nodig heb.ik drink overdag alleen water mischien heeft dat ermee te maken

  • Linda schreef:

   Hoe kun je om 7 uur op staan en tegelijkertijd tot half 8 blijven liggen? 😂😂 of bedoel je dat je wekker om 7 uur gaat en dat je nog een half uurtje blijft liggen en dan om half 8 opstaat (uit bed komt)??

 • De Sjaak schreef:

  Hoog tijd dat middelbare scholen hun rooster aanpassen aan het bioritme van pubers: van 13:00 tot 21:00!

 • karel schreef:

  Ik ben 34 jaar en moet van mijn samen wonende vriendin door de weeks om 23 uur naar bed en soms stuurt zei mij met een pakslaag op mijn blote billen voorstraf eerder naar bed als ik mij niet correct gedraag. Mijn vriendin gaat zelf meestal 1 uur nachts naar bed

 • Jan schreef:

  Hoi,

  Ik ben een volwassene en zorg er altijd voor dat ik 7,5 uur slaap per dag heb. Ondanks dit heb ik nog steeds nachtmerries van mijn ex. Dit staat echter niet hierboven vermeld. Wat moet ik doen?

  Gegroet, Jan

 • Felice schreef:

  Hallo,
  ik heb twee dochters, Maja (11) en Doris (7) en een zoon, Abel (5). Abel en Maja hebben ADHD, daarom gaan ze eerder naar bed. Iedere ochtend staan ze ook eerder op. Abel gaat om 18.00 slapen en Maja om 19.30. Maja slaapt dan meestal (na de ritalin) meteen, maar Abel ligt nog veel wakker en speelt dan in bed met zijn knuffels. ´S ochtens is hij toch meteen klaarwakker en hij wil nu dan ook graag later naar bed, maar ik ben best bang om dat te doen, want bij Maja werkt zo´n ritme prima en ik ben dan bang om het bij Abel te veranderen. Moet ik hem toch later naar bed sturen? Groetjes, Felice

 • Anja schreef:

  Hallo,
  ja ik zou dat wel doen. Zit hij op speciaal onderwijs ?

  • Felice schreef:

   Hoi Anja,
   dankjewel voor je snelle reactie.
   Ja, hij zit op speciaal basisonderwijs en dat begind om half 9. Hij staat om 7 uur op en gaat dan TV kijken met Doris. Hij slaapt dus 13 uur, nou minder, want hij valt niet in ene in slaap. Dus vandaar, ik weet niet echt hoe ik dit nou goed aanpak.

 • Kitty schreef:

  Ik ben altijd al een vreemde slaper geweest. Toen ik 2 maanden was sliep ik hooguit 8 uren per dag. Middagslaapjes deed ik niet aan. Toch altijd uitgerust en vrolijk. Nu ben ik 14 en slaap gemiddeld 7 uur per dag, ben het liefste op tijd aan het slapen en kan niet uitslapen. Nog steeds makkelijk uit bed te krijgen en heb dan ook meteen energie

 • Seppe schreef:

  Ik ben 14 en ga om 01:00 slapen

 • Nienke schreef:

  Wat een onzin…. behoort? Dat lijkt me kindafhankelijk toch? Hoezo moet een kind van 6 maanden van de ochtenddut af? Ik volg mijn kind gewoon, als ie moe is, gaat ie slapen. De ene keer 2x, de andere 3 en als ie hazeslaapjes maakt 4-5 x. Mijn peuter ging totdat hij begon op de psz pas met ons naar bed, dan had ie overdag ook 2 dutjes gedaan. En das echt niet tussen 19-20 u. Is dit geschreven door iemamd zonder kinderen of zo?

 • Nick schreef:

  Ik ben 12 en moet al om 21:30 naar bed iemand tips om later te mogen van je ouders

  • Alie schreef:

   Schaam je zelf, jij hoort om 20.30 op bed te liggen, weekend is vaak ook al laat.
   Het resultaat van een goede nachtrust zie je op je rapport.

 • anoniem schreef:

  ik ben 13 en moet al om 9 uur slapen

 • anoniem schreef:

  ik ben 13 en moet al om 9 uur slapen maar dan ben ik nog lang ni moe

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *