Zomergriep is eigenlijk buikgriep

Zomergriep is niet meer dan een buikgriep die je in de zomerperiode oploopt, aangezien ziekmakende buikvirussen ook actief zijn als het mooi weer is. Buikgriep is dus niet iets dat je alleen in de winter kan oplopen. Ook in de zomerperiode waart het buikvirus rond. Zomergriep kan de vakantiepret flink drukken, want je kunt er zomaar een week lang last van hebben.

Wat is zomergriep?

Zomergriep is een verzamelnaam voor diverse aandoeningen in de zomer die buikgriep veroorzaken, ook wel ingewandenstoornis genoemd. De ziekten worden gekenmerkt door een ontsteking aan de slijmvliezen van de maag of de darmen. De klachten die hiermee gepaard gaan, zijn buikpijn van wisselende sterkte, gecombineerd met krampen, diarree, moeheid, slechte eetlust en soms met braken en koorts. Eigenlijk klopt de term zomergriep of buikgriep niet helemaal. Griep wordt namelijk veroorzaakt door het influenzavirus. En bij zomergriep gaat het om andere virussoorten, die besmettelijke maag- en darmziekten veroorzaken.

Oorzaak zomergriep

Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door besmettelijke enterovirussen of norovirussen. Maar ook andere virussen of parasieten kunnen zomergriep veroorzaken. Norovirussen alleen al maken jaarlijks een half miljoen mensen ziek. Dit gebeurt meestal in de winter, maar in de zomer zijn deze virussen zeker niet verdwenen. Ze maken alleen minder mensen ziek, omdat mensen in de zomer vaker buiten zijn. In de winter leven mensen meer binnen en dichter op elkaar, waardoor deze besmettelijke virussen eenvoudiger kunnen toeslaan.

Voedselinfectie

Zomergriep wordt vaak verward met een voedselinfectie. Deze heeft namelijk dezelfde symptomen als zomergriep. Bij een voedselinfectie is echter geen sprake van een virus, maar van bacteriën, zoals salmonella. Voedselinfecties komen in de zomer vaak voor, bijvoorbeeld na fouten tijdens het barbecueën of het niet veilig bewaren van voedsel in de koelkast. Door de hitte bederft eten nu eenmaal sneller. Ook laat in veel vakantielanden de hygiëne te wensen over.

Besmetting

Virussen die zomergriep veroorzaken, verspreiden zich via de ontlasting en braaksel. Virusdeeltjes komen vervolgens in de mond terecht, meestal via de handen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je iemand een hand geeft die zijn handen niet heeft gewassen na een bezoek aan de wc. Het kan ook gebeuren dat een besmet persoon voedsel klaarmaakt, waarna het virus in het eten terechtkomt. Al een paar dagen voordat je daadwerkelijk ziek wordt, kan zo'n virus al in de ontlasting zitten. Sommige ziekteverwekkers verspreiden zich ook nog eens via de lucht. In een ruimte waar iemand heeft gebraakt, kunnen op die manier allerlei voorwerpen besmet raken. Denk aan de kraan in het toilet of aan speelgoed. Als iemand anders ermee in contact komt, kan die persoon ook besmet raken.

Uitdroging

Zomergriep is niet te behandelen, het gaat vanzelf over. Uitrusten en uitzieken is de boodschap. Buikgriep duurt meestal één tot vijf dagen. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten aanzienlijk langer aanhouden en ernstiger zijn. Vooral uitdroging ligt op de loer. Het is daarom zaak om extra vocht in te nemen. Ook zouten en suikers moeten extra aangevuld worden. Om de last van diarree te minderen, kun je stoppers gebruiken. Dit wordt echter afgeraden, omdat het virus het lichaam dan ook niet kan verlaten. Dit blijft in het lichaam, waardoor je uiteindelijk langer ziek blijft. Nog een nadeel is dat je niet precies weet hoe lang de symptomen van buikgriep zich voordoen. Zo kun je minder goed inschatten of er iets ernstigers aan de hand is.

Onderzoek van de stoelgang

Je hoeft eigenlijk niet te weten wat de oorzaak is van je zomergriep, omdat het geen verschil maakt voor hoe je met de klachten moet omgaan. Als de symptomen niet verminderen, moet je wel naar de huisarts gaan. Een coprocultuur (onderzoek van de stoelgang) kan uitsluitsel geven over de eventuele bacteriën die voedselinfecties veroorzaken. Als de oorzaak bekend is, kan de dokter je indien nodig antibiotica voorschrijven.

Hoe kun je zomergriep voorkomen?

  • Goed je handen wassen na toiletgebruik, voor voedselbereiding en voor het eten.
  • Maak dagelijks de wc schoon. Vergeet niet de deurklink, de kraan en de spoelknop van het toilet.
  • Laat zieke huisgenoten zo mogelijk een aparte wc gebruiken.
  • Laat de zieke tot drie dagen na het einde van de klachten geen voedsel bereiden.
  • Verwissel dagelijks hand-, thee- en vaatdoeken, laat zieke huisgenoten een eigen handdoek gebruiken of papieren wegwerpdoekjes.
  • Was vuile kleding of beddengoed (bijvoorbeeld met braaksel of ontlasting) op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: RIVM, Isala klinieken

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd