Ziekte van Lyme: symptomen en behandeling

Algemeen 31 maart 2016 9 Reacties
Ziekte van Lyme: symptomen en behandeling

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borellia. Ongeveer één op de vijf teken draagt deze bacterie met zich mee, maar geeft het gelukkig niet altijd door bij een beet. Wanneer je een teek tijdig verwijdert, is de kans dat je de ziekte van Lyme hebt opgelopen nihil (1-3%). Daarom is een tekenbeet herkennen en vervolgens een teek verwijderen essentieel! Aangezien de symptomen van de ziekte van Lyme nogal eens lastig te herkennen zijn, is het belangrijk te weten wat het inhoudt en naar welke symptomen je zoekt.

Tekenbeet herkennen

Een tekenbeet herkennen is lastig. Vaak zie je slechts het kleine zwarte puntje van de teek. Hoe meer bloed de teek draagt, hoe groter hij zal zijn. Een teek kan op zijn grootst ongeveer een centimeter breed zijn. Wel ontstaat er vaak een rood plekje rond de beet. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te detecteren, om besmetting te voorkomen.

Ziekte van Lyme: symptomen

Hoewel de ziekte van Lyme een aantal herkenbare symptomen heeft, zijn de klachten die bij de ziekte horen doorgaans vaag en lastig te herkennen. De symptomen van de ziekte van Lyme ontstaan langzaam en kunnen per persoon verschillen. Wanneer je de ziekte van Lyme hebt, worden de klachten met verloop van tijd erger.

Dagen tot weken na een tekenbeet

Dagen tot weken na een tekenbeet kun je je grieperig gaan voelen. Je kunt last krijgen van:

 • Een grieperig gevoel
 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid

Dagen tot maanden na een tekenbeet

Dagen tot maanden na een tekenbeet kun je een rode of blauwrode plek krijgen. Deze plek ontstaat op de plaats van de beet. Het midden van deze vlek kan bleek zijn. Deze vlek verdwijnt vanzelf na een paar weken tot een jaar. Het verdwijnen van de vlek wil echter niet zeggen dat de bacterie is verdwenen. Besmetting kan ook plaatsvinden zonder dat er een rode ring te zien is. Vaak gaat deze rode plek samen met de grieperige klachten die hierboven zijn omschreven.

Weken tot maanden na een tekenbeet

Op de lange termijn kun je last krijgen van de volgende klachten:

 • Krachtverlies
 • Tintelingen of een doof gevoel in je arm, been of romp
 • Spierpijn
 • Pijn in je gezicht
 • Dubbel zien
 • Een oog niet goed kunnen sluiten
 • Oogontsteking
 • Hartkloppingen

Maanden tot jaren na een tekenbeet

Maanden tot jaren na een tekenbeet kan je gewrichtsklachten krijgen. Een of meerdere gewrichten kunnen zwellen of pijnlijk worden. Daarnaast krijg je soms last van huidaandoeningen en hartritmestoornissen.

Ziekte van Lyme: gevolgen

Zonder behandeling met antibiotica kan de ziekte van Lyme in een later stadium chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. Er kan sprake zijn van verlamming van gezichtsspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, neiging tot flauwvallen en hartritmestoornissen. De diagnose is meestal niet eenvoudig: lymepatiënten hebben vaak vage, atypische klachten die niet snel te herleiden zijn tot de ziekte van Lyme. Wanneer je vermoedt de ziekte van Lyme te hebben, of wanneer je een teek niet binnen 24 uur hebt verwijderd, neem dan altijd contact op met een arts.

Ziekte van Lyme: behandeling

De ziekte van Lyme wordt vaak behandeld met een antibiotica, ook in latere stadia. Wel geldt dat hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan.

Wanneer de antibiotica goed zijn werk heeft gedaan en de bacterie uit je lichaam is, kun je toch klachten overhouden. Dit wordt het post-lymeziekte syndroom genoemd. In sommige gevallen werken de gebruikelijke antibiotica niet goed en zullen aanvullende antibiotica moeten worden gebruikt. In dat geval spreek je van persisterende lymeziekte.

Belangrijk is om contact op te nemen met een arts zodra je denkt dat je de ziekte van Lyme hebt, of wanneer je een teek niet binnen 24 uur hebt verwijderd.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: RIVM, NHG, Lymevereniging, Thuisarts

9 Reacties

 • Ria schreef:

  Een goed en duidelijk stuk. Er kan niet genoeg aandacht voor deze ziekte zijn. Er zijn nog steeds mensen, maar ook artsen die dit erg onderschatten en hier geen aandacht aan schenken. Bij mijn zoon is na 4 jaar klachten eindelijk een diagnose gesteld en blijkt hij de ziekte van Lymme te hebben. Hij wordt momenteel behandeld in de Oosteide Walborg kliniek in Amsterdam.

 • Diane schreef:

  Helaas heb ik chroniche lyme, waarschijnlijk al in mijn jeugd opgelopen.
  Na 26 jaar gedokter en niets te vinden werd vorig jaar de diagnose lyme vast gesteld.
  helaas vind je over het algemeen weinig gehoor in het reguliere cirquit.
  Je word nog ner niet uitgelachen dus je zult zelf de ziektocht moeten starten naar behandelingen die je ook nog eens flink wat geld kosten, iets wat niet iedere chronisch zieke kan betalen.
  Nederland loopt ver achter op dit gebied.
  In de Oostblok landen zou je beter zorg krijgen als het om borreliose gaat.
  Ik ben nu gestart met NAET, acupunctuur en daarna bioresonatie in de hoop deze nare bacterie die zich in je cellen wurmt er grotendeels uit te krijgen.
  Het is vaak een eenzame strijd die je voert!

 • Erna schreef:

  Dit is weer een typisch voorbeeld van hoe goed de site DokterDokter wel is, dit verhaal is ruim 2 jaar oud wat in de medische wereld zo goed als waardeloos is. Inmiddels is er meer informatie en is dit artikel zéér zeker verouderd omdat er meer en betere info beschikbaar is.
  Ik wou dat ze ophielden met dit soort verouderde artikelen te plaatsten.
  Diane, ik hoop dat het voor je gaat werken en je gaat genezen of in ieder geval minder symptomen zult hebben. Bij ons in de regio is er in ieder geval wél veel begrip voor je.

 • Flower schreef:

  Via bioresonance kun je t goed verhelpen ik Ben ook gebeten en erg Ziek geworden

 • Ernst schreef:

  Ik begrijp dat je je erg wanhopig voelt, maar het heeft geen enkele zin om ‘bioresonantie’ te proberen. Dat is regelrechte oplichterij, bedoelt om je ook nog je geld afhandig te maken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bioresonantie ). Het wordt ook gebruikt door de Sciencetology-sekte.

  Als je de nieuwste ontwikkelingen wilt volgen op medisch gebied, kun je beter hier kijken: http://scholar.google.nl/scholar?q=lyme+disease&hl=nl&as_sdt=0%2C5&as_ylo=2010&as_yhi=

 • wendy zaal schreef:

  Ik heb 2 dagen geleden een rode jeukende plek op mijn zij ontdekt. Het jeukt soms en de huid is warm. Zou het een tekenbeet kunnen zijn?

 • Amber schreef:

  Misschien moet je het eens vragen aan de huisarts Wendy.

 • Tim schreef:

  Mijn zoontje (3 jaar) is en maand geleden gebeten. Hij had ineens een opgezet kliertje. Voor de rest totaal geen symptomen. We zijn gisteren gelijk begonnen met antibiotica… nou vraag ik me af… zijn we dan “gered” of moet ik hem voor de rest van zijn leven in de gaten houden?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *