Wat zegt een witte tong over mijn gezondheid?

Algemeen 25 september 2017 1 Reactie
Hoe ontstaat een witte tong?

Tijdens een gesprek houd je nét iets meer afstand dan normaal. En lachen met je mond open? Geen denken aan. Een witte tong is in veel gevallen onschuldig, maar je kunt er best wat hinder aan ondervinden. Het ziet er nu eenmaal niet heel hygiënisch uit en soms gaat het gepaard met een slechte adem. Hoe komt het toch dat je ineens witte aanslag op je tong hebt?

Witte tong door verminderde weerstand

In het algemeen wijst een witte tong op een verminderde weerstand. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee. Bij een verminderde weerstand kan de balans tussen deze twee organismen verstoord raken. Soms kan dan een witte tong ontstaan.

Wanneer ontstaat een verminderde weerstand?

Een lage weerstand wordt vaak veroorzaakt door een ziekte of stressvolle periode. Een witte tong is in dat geval een symptoom of gevolg van een ziekte. Stel dat je verkouden bent (geweest), dan is het niet gek dat je tong tijdelijk wit kleurt. Je weerstand is rond deze periode laag. Dit geldt niet alleen voor een verkoudheid, maar voor veel ziektebeelden. Ook bij veel en langdurige spanning kan je weerstand laag zijn.

Bij ernstige ziektes kan de tong langer een witte kleur houden, gezien de weerstand lange tijd laag is. Bijvoorbeeld bij ziektebeelden als AIDS. Ook bij bepaalde medicijnen (zoals antibiotica) en ingrijpende behandelingen (zoals chemotherapie) is een witte verkleuring van de tong goed mogelijk.

Bij aandoeningen aan de tong komt een (gedeeltelijk) witte tong vaak voor. Zo is het onder andere een veelvoorkomend verschijnsel bij een landkaarttong, haartong en een tongontsteking. Ook aandoeningen zoals leukoplakie, lichen planus en bepaalde infecties zoals syfilis kunnen een witte tong geven.

Geïrriteerd mondslijmvlies

Naast een verminderde weerstand kan een witte tong optreden bij geïrriteerd mondslijmvlies. Factoren die de kans op geïrriteerd mondslijmvlies verhogen, zijn:

  • Roken
  • Veel koffie en thee drinken
  • Slechte gebitsverzorging

Witte tong bij baby’s

Heeft je baby een witte tong? Dit duidt meestal op spruw. Op Gezondheidsplein.nl lees je meer over spruw.

Hoe kom ik af van witte aanslag op de tong?

Een behandeling is vaak niet nodig. Bovendien verdwijnt de witte kleur in veel gevallen vanzelf. Bepaalde maatregelen kunnen dit proces versnellen en het risico op een witte tong in de toekomst verminderen. Vier tips:

  • Zorg voor een goede gebitshygiëne. Poets je tanden twee á drie keer dag. Daarnaast kun je regelmatig je tanden flossen, stoken of ragen. Vervang je tandenborstel elke drie maanden.
  • Verzorg je tong, bijvoorbeeld met een tongschraper. Achterop je tong zitten namelijk heel wat bacteriën die – naast witte aanslag – vaak voor een slechte adem zorgen. Gebruik eventueel ook een mondspoelmiddel.
  • Bezoek één tot twee keer per jaar de tandarts of mondhygiënist.
  • Wordt je witte tong veroorzaakt door roken of het drinken van veel thee en koffie? Stop dan liever met roken en drink dagelijks minder koffie en thee.

Wel is het, aangezien er vele oorzaken zijn, soms goed om een arts te raadplegen, met name als het langdurig aanhoudt of als je vermoed dat er een onderliggende ziekte speelt. Bij een onderliggende ziekte is soms een behandeling nodig. Hoe deze behandeling eruitziet is afhankelijk van de soort aandoening. Dit zul je met je huisarts bespreken.

Deze tekst is nagekeken en goedgekeurd door huisarts Pim Schipper

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: National Health Service UK, Maag Lever Darm Stichting, Gezondheidsplein.nl, Thuisarts.nl, Huidarts.nl, 24baby.nl

1 reactie

  • Lilith schreef:

    Ik wilde alleen even melden dat als je 3 keer per dag je tanden poetst én een mondspoelmiddel gebruikt, dan is er van je glazuur níets meer over.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *