Welke soorten borstkanker zijn er?

Algemeen 14 maart 2016 3 Reacties
Soorten borstkanker

Wist je dat je verschillende soorten borstkanker tegelijk kunt hebben? Je kunt bijvoorbeeld ductaal carcinoom én lobulair carcinoom hebben. Invasieve borstkanker en uitgezaaide borstkanker zijn ook twee verschillende soorten borstkanker, deze heb je echter niet tegelijkertijd. Weet jij welke soorten borstkanker er allemaal zijn en waarom ze van elkaar verschillen?

Soorten borstkanker: ontstaan en verspreiding

Borstkanker ontstaat en verspreidt zich op verschillende manieren. Door dit van elkaar te onderscheiden krijg je verschillende soorten borstkanker. Borstkanker kan op twee manieren ontstaan:

 • Ductaal: de borstkanker ontstaat in de melkgang
 • Lobulair: de borstkanker ontstaat in één of meer melkklieren

En borstkanker kan zich op meerdere manieren verspreiden:

 • Carcinoom in situ: de borstkanker blijft op de plek waar het is ontstaan. Dit is een voorstadium van borstkanker
 • Invasieve borstkanker: de borstkanker verspreidt zich verder dan de plek van ontstaan. Deze verspreiding vindt plaats in de borst
 • Uitgezaaide borstkanker: de borstkanker verspreidt zich buiten de borst naar andere organen. Dit is een vergevorderd stadium van borstkanker

Carcinoom is een kwaadaardige vorm van kanker die kan uitzaaien. Door bovenstaande vormen samen te voegen krijg je allerlei soorten borstkanker. Bijvoorbeeld ductaal carcinoom in situ (een voorstadium van in de melkgang ontstane borstkanker) of lobulair carcinoom in situ (een voorstadium van in de melkklier ontstane borstkanker). Invasieve en uitgezaaide borstkanker kunnen ook zowel in de melkgang als in de melkklieren ontstaan. Bij invasieve borstkanker noem je dit invasief ductaal carcinoom (meest voorkomende vorm van borstkanker) en invasief lobulair carcinoom. Invasief ductaal carcinoom voelt vaak aan als een harde knobbel. Invasief lobulair carcinoom is vaak een algehele zwelling van de borst en is minder goed te zien. In één borst kan zowel ductaal carcinoom als lobulair carcinoom zich voordoen.

85% van vrouwelijke borstkankerpatiënten heeft invasief ductaal carcinoom

Invasief ductaal carcinoom is de meest voorkomende vorm van borstkanker. Het komt 85% voor onder Nederlandse vrouwen met borstkanker. Invasief lobulair carcinoom komt bij 10% van de vrouwen met borstkanker voor. Ductaal carcinoma in situ en lobulair carcinoma in situ komen beide 2,5% voor.

Borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen bevindt zich meestal in de buurt van de tepel, omdat daar het meeste borstweefsel zit. Borstkanker bij mannen ontstaat meestal in de melkgangen (ductaal carcinoom).  Het risico op uitbreiding van de tumor in de omliggende weefsels blijkt groter te zijn bij mannen dan bij vrouwen.

Zo’n 28,1 procent van alle vormen van kanker bij vrouwen is borstkanker. Bij mannen ligt dit percentage rond de 0,2 procent (2016).

Oorzaken van borstkanker

De soorten borstkanker zijn ook van elkaar te onderscheiden door de oorzaak. Bekende oorzaken van borstkanker zijn:

 • Erfelijke borstkanker: niet alle erfelijke oorzaken van borstkanker zijn bekend, maar van verschillende genen weten we dat ze bij een mutatie (foutje in het gen) het risico op erfelijke borstkanker verhogen. De belangrijkste erfelijke oorzaak van borstkanker is een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen. Ook een afwijkend CDH1-gen verhoogt het risico op borstkanker (en vooral op maagkanker), maar een afwijking in dit gen is zeer zeldzaam. Een afwijking in het CHEK2-gen geeft meestal een licht verhoogd risico op borstkanker.
 • Hormoongevoelige borstkanker: constante en langdurige blootstelling aan hormonen (zoals oestrogeen) stimuleren de tumor om te groeien en te delen
 • Hormoonongevoelige borstkanker: de kanker is ongevoelig voor hormonen. De hormonen stimuleren de tumor dus niet om te groeien en te delen
 • HER2/neu: dit is een eiwit dat op je cellen zit. Teveel van dit eiwit stimuleert celgroei, waardoor een gezwel kan ontstaan. HER2 staat voor Humane Epidermale groeifactor Receptor 2
 • Andere oorzaken van borstkanker zijn onder andere weinig beweging, overmatig alcoholgebruik en roken

Zeldzame vormen van borstkanker zijn onder andere de ziekte van Paget en medullair carcinoom. Lees hierover meer op Borstkankervereniging Nederland.

Misvattingen rondom uitgezaaide borstkanker bij vrouwen

Pfizer Oncology en de European School of Oncology deden onderzoek naar gevorderde en uitgezaaide borstkanker. Hiermee willen ze meer bewustwording creëren voor deze vorm van borstkanker. De afgelopen jaren is namelijk vooral aandacht besteed aan vroegtijdig ontdekte borstkanker.

Het onderzoek wijst uit dat 22-42% van de Europeanen vinden dat vrouwen met een vergevorderd stadium van borstkanker hun ziekte geheim zouden moeten houden. Ze zouden de vergevorderde, uitgezaaide borstkanker alleen met de behandelend arts moeten bespreken. Dit komt door enkele misvattingen en misverstanden rondom uitgezaaide borstkanker:

 • 24-59% gelooft dat vrouwen met vergevorderde borstkanker geen preventieve maatregelen hebben genomen en op de een of andere manier zelf verantwoordelijk zijn voor deze vorm van borstkanker
 • 48-76% denkt dat vergevorderde borstkanker te genezen is
 • Ongeveer 50% gelooft dat een vroege opsporing of behandeling de groei van vergevorderde en uitgezaaide borstkanker kan voorkomen

In de meeste gevallen is het genezen van uitgezaaide borstkanker helaas niet meer mogelijk. De behandeling bij vrouwen met vergevorderde en uitgezaaide borstkanker richt zich voornamelijk op het bevorderen van de kwaliteit van het leven. Lees meer over uitgezaaide borstkanker op Gezondheidsplein.nl.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Borstkankervereniging Nederland, Gezondheidsplein.nl, Pink Ribbon, Global Status of Metastatic Breast Cancer (mBC): Decenniumverslag 2005 – 2015 van Pfizer Oncology en de European School of Oncology (ESO), Cijfersoverkanker.nl

3 Reacties

 • Simon Luites schreef:

  Met verbazing heb ik kennis genomen van deze tekst dat alleen de vrouw vernoemd word.
  Ik wil u er op wijzen dat borstkanker geen specifieke vrouwenziekte is maar dat het ook bij mannen voorkomt.
  Borstkanker gaat ons allen aan vrouwen en mannen.
  Mijn vraag is kunt U me uitleggen waarom er voorbij wordt gegaan aan mannen?
  In afwachting van uw reactie.
  Met vriendelijke groeten
  Ervaringsdeskundige (man) Simon Luites lid expertgroep mannen BVN.

 • H.Fokkes schreef:

  Hallo.ik wil even reageren op uw tekst dat er 2 (2) genen bekend zijn die borstkanker kunnen veroorzaken .nl BRCA1 en BRCA2.
  Nou ik kan u vertellen dat er nog een gen bekend is en dat is het CDH1 gen .Waarom vermelden jullie dit niet terwijl dit al bekend is sinds 1998!!! Het zou fijn zijn als u hier ook aandacht aan zou besteden .

  Met vriendelijke groet,

  H.Fokkes

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *