Welke hoestdrank bij slijmhoest en prikkelhoest?

Algemeen 16 februari 2018
Hoestdrank bij slijmhoest en prikkelhoest

Keukenkastjes in Nederland staan er vol mee: hoestdrank. Vaak koop je blindelings dezelfde, want als het middel de vorige keer goed werkte dan zal dat nu wel weer het geval zijn. Toch zijn er veel verschillende hoestdranken met elk hun eigen functie op de markt. De ene hoestdrank richt zich alleen op slijmhoest, terwijl de ander de kriebel weghaalt bij prikkelhoest. Welke hoestdrank moet je wanneer aanschaffen?

Hiervoor kijk je naar de werkzame stoffen in hoestdrank. Veelvoorkomende stofjes in hoestdrank zijn:

 • Broomhexine
 • Acetylcysteïne
 • Carbocisteïne
 • Noscapine
 • Codeïne
 • Dextromethorfan
 • Kruid- en plantenextracten

Broomhexine, acetylcysteïne en carbocisteïne bij slijmhoest

Zit er constant slijm achterin je keel dat er maar niet uit komt? Je probeer het op te hoesten, maar het blijft steevast op dezelfde plek zitten? Dan kun je een hoestdrank met broomhexine, acetylcysteïne of carbocisteïne gebruiken. Deze werkzame stoffen maken slijm dat in de longen zit dunner. Hierdoor kun je het gemakkelijker ophoesten. Deze hoest noem je ook wel slijmhoest.

Noscapine, codeïne en dextromethorfan bij prikkelhoest

Je voelt af en toe een kriebel in je keel. In het begin lijkt het weg te ebben zodra je hoest, maar al snel blijkt de kriebel aan te houden. Je hebt constant het gevoel te moeten hoesten. Een hoestdrank met de stoffen noscapine, codeïne of dextromethorfan vermindert de neiging om te hoesten.

Codeïne is niet alleen effectief bij hoest, het werkt ook pijnstillend. Je kunt codeïne innemen wanneer je hoest en pijn tegelijkertijd hebt.

Niet gebruiken bij slijm

Deze middelen kun je beter niet gebruiken bij slijmhoest. Bij slijmhoest hoor je juist te hoesten om het slijm weg te krijgen. Daarom wordt slijmhoest ook wel productieve hoest genoemd.

Hoestsiroop van kruiden en planten

Er zijn veel hoestsiropen verkrijgbaar met kruid- en plantenextracten erin. Denk bijvoorbeeld aan tijmsiroop en althaeasiroop. De kruiden en planten – en de combinatie met suiker – zouden onder andere een verzachtend effect hebben voor de keel. Deze hoestsiropen kun je bij beide soorten hoest gebruiken tenzij anders aangegeven.

Het natuurproduct honing staat ook bekend om zijn werkzaamheid bij hoest. Het zou de hoeveelheid en intensiteit van hoest verminderen vanaf de leeftijd van twee jaar.

Hoestdrank voor kinderen

Voor zover bekend kunnen kinderen de volgende hoestdranken gebruiken (let op: de vanaf-leeftijd verschilt per werkzame stof):

 • Tijmsiroop, vanaf één maand
 • Hoestdrank met broomhexine en acetylcysteïne, vanaf twee jaar
 • Althaeasiroop, vanaf drie jaar
 • Hoestdrank met noscapine, vanaf drie jaar
 • Hoestdrank met codeïne, vanaf twaalf jaar

Waarom mogen kinderen pas vanaf een bepaalde leeftijd hoestdrank?

Dit heeft vooral te maken met het feit dat kleine kinderen het slijm nog niet goed ophoesten, waardoor de luchtwegen juist verstopt zullen raken. Wat betreft noscapine, dit zouden kinderen in principe vanaf de leeftijd vanaf één jaar al mogen gebruiken volgens onderzoek. Het wordt doorgaans dan ook al voor de leeftijd van drie jaar en na de leeftijd van één jaar voorgeschreven. Toch staat dit niet officieel in de bijsluiter vermeld (hierin staat gebruik vanaf drie jaar geregistreerd).

Verwacht niet altijd gelijk resultaat

Je neemt een slok van de hoestdrank, en hoppa, de hoest is weg. Helaas werkt dit niet zo met alle hoestdranken. Zo geven hoestdranken met broomhexine en noscapine na een aantal dagen resultaat.

Hoestsiropen op basis van kruiden en planten werken doorgaans direct. Hoestdrank met codeïne of dextromethorfan werkt ongeveer na een half uur. Dranken met carbocisteïne werken ongeveer na één uur. Hoestdrank met acetylcysteïne ongeveer na twee uur.

Hoelang je met een medicijn door moet of mag gaan, lees je in de bijsluiter. Raadpleeg voor andere vragen ook de bijsluiter, apotheker of huisarts.

Lees ook: Wat te doen tegen hoesten?

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Meerdere medicijnpagina’s van Apotheek.nl, Cohen H.A., Rozen J., Kristal H., en anderen. ‘Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: a double-blind, randomized, placebo-controlled study’, Mayo Clinic

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *