Wat te doen tegen aambeien? 10 tips!

Wat te doen tegen aambeien? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk te weten wat de meest voorkomende oorzaak is van aambeien. Wist je namelijk dat aambeien meestal ontstaan door toenemende druk in de aders bij de anus? Als je vaak perst tijdens de grote boodschap neemt de druk toe en kunnen aderen zwellen, met als gevolg: aambeien. Daarnaast zijn er oorzaken waarop je geen tot weinig invloed hebt. Bijvoorbeeld erfelijkheid en zwangerschap.

Aambeien zijn overigens niet altijd zichtbaar. Er bestaan inwendige en uitwendige aambeien. Benieuwd of je aambeien hebt? Je kunt ze vooral herkennen aan (hevige) jeuk of pijn rondom de anus en bloed bij de ontlasting. Schroom niet je huisarts te raadplegen. Hij ziet wekelijks patiënten met aambeien.

Tips tegen aambeien

Het belangrijkste wat je kunt doen tegen aambeien is niet persen bij de ontlasting. Om dit in de toekomst te voorkomen vind je hieronder tips tegen aambeien. Met deze tips kunnen aambeien vanzelf verdwijnen.

Wc-manieren

  • Als je moet, dan moet je. Voel je dat je naar de wc moet en moet je zelfs de billen dichtknijpen? Ga dan gelijk naar de wc. Door ontlasting op te houden wordt ontlasting dikker, waardoor de kans op obstipatie mogelijk toeneemt. Het gevolg hiervan is persen.
  • Zit je eenmaal op de wc, maar komt het er niet gelijk uit? Heb geduld. Pers voorzichtig mee als je aandrang voelt. Voel je geen aandrang? Pers dan niet te hard. Soms voel je sneller aandrang als je voorovergebogen gaat zitten. Blijf overigens niet langdurig op de wc zitten. Als het niet lukt, probeer je het bij je volgende toiletbezoek nog eens.
  • Te hard vegen met toiletpapier kan weefsels en huid onnodig belasten. Was daarom bij klachten na de grote boodschap je anus met lauwwarm water en dep vervolgens de anus goed droog. Gebruik geen geparfumeerd wc-papier of zeep: dit verergert meestal jeuk en irritatie.
  • Vermijd krabben! Zo vererger je juist de jeuk en kan er beschadiging of een huidinfectie ontstaan.

Beweging

  • Stimuleer de darmbeweging door voldoende beweging. Hierdoor kun je obstipatie voorkomen. Wanneer je lange periodes achter elkaar zit komt er een verhoogde druk op de aders in je anus, waardoor aambeien kunnen ontstaan.

Eten en drinken

  • Vezelrijke voeding zorgt doorgaans voor een goede darmwerking. Ook nemen vezels vocht op in de ontlasting, waardoor ontlasting in het algemeen zacht en soepel blijft. Het effect verschilt echter per persoon. Sommige mensen met aambeien hebben baat bij vezelrijke voeding, terwijl anderen geen (positief) effect zien. Voor hen kan het verminderen van vezelinname een eventuele oplossing zijn. Overleg dit met je huisarts of andere behandelend arts. Vaak is het simpelweg een kwestie van uitproberen.
  • Naast vezelrijke voeding is gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen die je dagelijks nodig hebt.
  • Eet je veel vezels? Drink dan minstens twee liter water per dag. Vezels hebben vocht nodig om goed te kunnen werken. Overigens is veel water drinken per dag hoe dan ook aan te raden. Veel water verkleint de kans op verstopping, en daardoor ook op aambeien.
  • Begin de dag met een tot twee glazen lauw water per dag (op een nuchtere maag). Zo breng je de spijsvertering op gang.

Naar de huisarts?

  • Aambeien zijn onschuldig. Toch is het goed om de huisarts te bezoeken. Vooral als er bloed bij de ontlasting zit. Dit wijst namelijk soms op andere aandoeningen.

Aambeien gaan niet vanzelf weg. Wat te doen?

Gaan de aambeien niet vanzelf weg met bovenstaande tips? Er zijn andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan aambeienzalf of aambeien zetpillen.

Aambeienzalf

Aambeienzalf bevat de stoffen lidocaïne en zinkoxide en wordt toegepast bij zowel uitwendige als inwendige aambeien. Lidocaïne vermindert pijn, jeuk en branderigheid aan de anus. Zinkoxide vermindert huidirritatie en laat aambeien ineenschrompelen.

Aambeienzetpillen

Zetpillen worden alleen gebruikt bij inwendige aambeien. Ze bevatten de stoffen lidocaïne, zinkoxide en bismut. Lidocaïne vermindert pijn, jeuk en branderigheid aan de anus. Zinkoxide vermindert huidirritatie en laat aambeien indrogen. Bismut heeft ook een indrogende werking.

Neem bij twijfel contact op met je apotheker of huisarts.

Meer informatie over behandelingen bij aambeien vind je op Ziekenhuis.nl.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Aambeieninformatie.nl, Maag Lever Darm Stichting, Gezondheidsplein.nl

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd