Wat je buikomvang over je gezondheid zegt

Algemeen 13 september 2017 7 Reacties
Buikomvang

Je buikomvang of middelomtrek kan je heel wat vertellen over je gezondheid. Naast een verantwoord gewicht, is het voor je gezondheid namelijk ook belangrijk wáár je lichaamsvet zit. Vet rondom je buik is ongezonder dan vet rondom bijvoorbeeld je heupen. In combinatie met je BMI is je buikomtrek dan ook een belangrijke waarschuwingsfactor voor mogelijke gezondheidsklachten en -risico’s. Dokterdokter vertelt je er alles over: van je buikomvang meten, tot de gezondheidsrisico’s én het verminderen van een te grote buikomtrek.

Wat zegt je buikomvang?

Waarom is je buikomvang zo’n goede indicatie voor het risico op gezondheidsproblemen? Dat komt omdat het vet rondom je buik zich anders gedraagt dan bijvoorbeeld het vet rondom je heupen. De vetcellen rond je buikorganen zijn veel actiever dan vetcellen op andere plaatsen. De vetcellen rond je buik produceren namelijk meer hormonen en andere stoffen die je lichaam opneemt. Heb je een te grote buikomvang in combinatie met een te hoog BMI, dan kan dat wijzen op overgewicht. Dit vergroot het risico op verschillende aandoeningen:

Je buikomvang meten

Je buikomvang meten is heel simpel, je kunt dit gemakkelijk doen met een meetlint. Meet de omvang van je buik over je blote huid. Het is nog nauwkeuriger wanneer iemand anders dit bij je doet. Wikkel het meetlint om je middel, tussen de onderkant van het onderste rib en de bovenkant van het bekken. Voor een nauwkeurige meting is het belangrijk dat je niet aan het lint trekt. Adem uit, ontspan je buikspieren en lees je middelomtrek af. Je buikomtrek is het aantal centimeters dat je op het meetlint ziet staan. Een gezonde buikomvang voor vrouwen ligt tussen de 68 en 80 centimeter. Een gezonde buikomvang voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter. Voor een volledig beeld van de gezondheid van je gewicht, is het goed om ook na te gaan of je een gezond BMI hebt.

Wat zegt je BMI?

Je BMI (Body Mass Index) geeft de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte. Aan de hand hiervan kun je meten of je een gezond gewicht hebt, of bijvoorbeeld te zwaar of te licht bent. Bereken je BMI door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Bijvoorbeeld 65 / 1,652=23,86. Je kunt je BMI ook berekenen door je lengte en gewicht in te voeren in de BMI-calculator van het Voedingscentrum. Een BMI tussen de 18,5 en 25 geeft bij volwassen mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 aan dat ze een gezond gewicht hebben.

Maar, het is dus ook belangrijk wáár je lichaamsvet zit. Houd daarom ook rekening met je buikomvang. Je buikomvang en BMI kunnen je samen vertellen of je overgewicht hebt en hoe groot het risico op gezondheidsproblemen is. Zijn zowel je BMI als je middelomvang gezond? Dan loop je geen verhoogd risico op gezondheidsproblemen vanwege je gewicht.

Ben je kleiner dan 1,58 of langer dan 1,90 meter? Dan is je BMI geen betrouwbare indicatie. Dat geldt ook voor mensen met een grote spiermassa en een andere lichaamsbouw (bijvoorbeeld Aziatisch). Bij een gezonde middelomtrek is er dan (meestal) geen sprake van overgewicht.

Je BMI en buikomvang verminderen

Is je buikomvang te groot en je BMI te hoog? Dat betekent dat je te zwaar bent en te veel buikvet hebt. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen, is het dan belangrijk om af te vallen. Simpel gezegd doe je dit door minder te eten en meer te bewegen. Wil je afvallen, maar heb je geen zin in een streng dieet? Lees dan eens ons artikel over simpele manieren om af te vallen zonder dieet.

Voor een goed overzicht van het verband tussen je buikomtrek en je BMI, staan er handige tabellen op de website van het Voedingscentrum. Deze vertellen je precies wanneer jij moet afvallen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met je huisarts of een diëtist.

Auteur: Floor Gielen
Bronnen: Hartstichting, WKOF, Voedingscentrum

7 Reacties

 • Moeder van 4 schreef:

  dat de buik omtrek bij zowel mannen als vrouwen niet groot mag zijn is al eeuwen geleden door de profeet Mohammed al verteld ieder die ook maar iets over de Islam weet zal dit ook geweten hebben …dusss het is niet iets nieuws….
  Wel jullie onderzoek goed doen aub voordat jullie iets op de website zetten.!!!

 • prof schreef:

  Vertelde meneer Mohammed toen ook dat een grote buikomvang bij ouderen in verband stond met hart- en vaatziekten? Of was het meer een algemene waarschuwing? Zo van: luitjes wordt niet te dik, dan worden jullie traag en heb ik niet zoveel aan jullie.

 • Rene schreef:

  Het onderzoek vermeld “de gemiddelde buikomtrek van mannen is 94 cm.” Bedoelen ze hiermee de mannen die hebben meegedaan aan het onderzoek en tussen de 65 en 75 jaar oud waren of in het algemeen mannen tussen 18 en 100+?
  Dreigend wordt geproken over “met meer dan 102 cm zit je in de GEVARENZONE.” Nou, ik ben 53 en kan niemand in mijn vrienden- en kennissenkring aanwijzen die onder deze waarde zal komen, zeker geen 94 cm wat een gezonde buikomvang zou zijn. Kortom, pak hem beet meer dan 90% zit in de gevarenzone en zal een twee keer zo grote kans hebben op hart- en vaatziekte. Mensen, laat je niet bangmaken door deze prietpraat, straks ga je nog dood door de zorgen over een paar cm meer of minder!

 • ikkeweer schreef:

  Leer eens lezen.
  Dat het al langer bekend was weet iedereen, misschien niet van die mohamed, maar dat doet niet terzake.
  Zoals gezegd is het al langer bekend, MAAR is er nu ONDERZOEK naar gedaan en daar gaat het bericht dus over.
  Kortom weten “zij” beter wat ze op de site zetten als wat sommige denken hier te moeten gaan afkatten.

 • slanke den schreef:

  Als je kinderen hebt gekregen heb je zo wieso al bredere heupen gekregen, die zijn uitgedijt.
  Dan hoef je nog niet eens meer vet te hebben gekregen. Nou Ik heb een goede BMI gewicht, maar volgens dit bericht zou ik ook veel te dik zijn. Dat klopt dus ook van geen meter.
  Maken de mensen alleen maar bang. Hoeveel mensen kampen niet met anorexia nervosa? Hoeveel gaan daar niet aan dood?
  Moet je die modepoppen zien. Lijden allemaal aan anorexia nervosa.

 • gemiddelde vrouw schreef:

  Dus iemand die 1.85 m. is moet de zelfde (gemiddelde) buikomvang hebben, als iemand die 1.60 m. is? Dat is ook niet echt reeel. Bovendien heeft mijn moeder van 70 jaar oud een buikomvang van rond de 90 cm. Zij is 1.57 m. en heeft te horen gekregen van haar cardioloog in het ziekenhuis: “mevrouw, ik zie oudere dames liever zoals u bent, dan die slanke dennen, die, als ze ziek worden, niets bij te zetten hebben.” Nu de “wetenschap” weer.

 • bep63 schreef:

  Wat heeft Mohammed et mee te maken??wel bij het onderwerp blijven aub, ja dikker zijn ,dik zijn is niet gezond logisch! Kun je al aan je lijf voelen!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *