Wat is verkoudheid precies?

Algemeen 10 januari 2017 1 Reactie
Wat is verkoudheid precies?

Verkoudheid is een veel voorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen, namelijk bij je neus en keel. Bijna iedere Nederlander heeft elk jaar last van verkoudheid.

Verkoudheid bij kinderen en volwassenen

Kinderen hebben echter vaker last van verkoudheid dan volwassenen. De meeste volwassenen zijn ongeveer twee tot vijf keer per jaar verkouden, bij kinderen ligt dit rond de zes tot tien keer per jaar. Verkoudheid veroorzaakt:

 • een loopneus,
 • opstopping van de neus,
 • niezen,
 • hoesten
 • hoesten gecombineerd met een zere keel (in sommige gevallen).

Verkoudheid kan in het gehele jaar voorkomen maar doet zich het vaakst voor in het najaar en de winter.

Hoe loop je een verkoudheid op?

Verkoudheid spreidt zich uit via direct contact met iemand die is besmet met een van de veel voorkomende verkoudheidsvirussen. Dit kan gebeuren door contact met besmette vingers, of door het inademen van besmette vloeibare druppels die worden verspreid als iemand niest, hoest, praat of zijn neus veegt. Mensen met een verkoudheid zijn het meest besmettelijk gedurende de eerste twee tot drie dagen van hun verkoudheid. Mensen zijn niet meer besmettelijk na een periode van zeven tot tien dagen na het oplopen van de verkoudheid.

Veel oppervlaktes en voorwerpen, zoals deurklinken, kinderspeelgoed, handdoeken, keukengerei en telefoons kunnen verkoudheidsvirussen bevatten. Een besmet persoon of voorwerp aanraken  en vervolgens je eigen neus, mond of ogen betekent dat de kans groot is dat je zelf verkouden wordt. Om besmet te raken moet het virus in aanraking komen met het slijmvlies, een dun vochtig weefsel dat de neus en mond bedekt.

Vijf etenswaren die verkoudheid bestrijden!

Ben je op zoek naar manieren om verkoudheid te bestrijden? Breng een bezoek aan de groenteboer! Of de supermarkt, in ieder geval ergens waar je groenten kan halen. Het eten van deze voeding kan namelijk je immuunsysteem versterken. Deze vijf producten zullen een ‘boost’ aan je immuunsysteem geven waardoor jij, of je familie, beter in staat zult zijn om die vervelende winterongemakken af te wenden:

 1. Citrus: Citrusvruchten bevatten vitamine C en zorgen voor een stijging van witte bloedlichamen, heel belangrijk bij het bestrijden van infecties. Je lichaam produceert geen vitamine C en slaat het ook niet op, vandaar dat een dagelijkse inname zo belangrijk is. Voorbeelden van citrusvruchten zijn sinaasappel, mandarijn, citroen en limoen.
 2. Rode paprika: Rode paprika bevat per ons ongeveer twee keer zoveel vitamine C als citrusvruchten en bevat ook nog een bètacaroteen. Prima voor het onderhouden van een gezonde huid, en dat is ook belangrijk bij het bestrijden van verkoudheid.
 3. Broccoli: Broccoli is rijk gevuld met vitamines en mineralen en is dus prima om de strijd aan te gaan met iedere infectie of microbe. Broccoli is rijk gevuld met vitamine A, C en E, en bevat daarbij verschillende antioxidanten!
 4. Knoflook: Is heel belangrijk bij het bestrijden van infecties. Het zou je immuunsysteem versterken en dat lijkt te komen door een hoge concentratie van zwalvel, zoals allicin.
 5. Spinazie: Spinazie heeft niet alleen een hoge concentratie aan vitamine C, maar bevat ook talloze antioxidanten en het bevat bètacaroteen. Het is aangetoond dat hierdoor een toename ontstaat van cellen die infecties bestrijden.

Wat kun je nog meer doen?

Gezond eten is een goed begin, maar je kunt nog veel meer doen om verkoudheid te bestrijden. Allereerst is het heel belangrijk om je neus en mond af te dekken tijdens het niezen en hoesten. Probeer ook zo weinig mogelijk je neus, mond en ogen aan te raken. Vaak handen wassen is ook belangrijk. Tot slot: als er iemand in de familie ziek is, probeer dan zoveel mogelijk lichamelijk contact te vermijden en zorg ervoor dat washandjes, handdoeken, speelgoed en keukengerei niet uitgewisseld worden.

Door de redactie van Dokterdokter.nl
Bronnen: Kno.nl, Gezondheidsplein.nl, Vitamine-info.nl, Energiekevrouwenacademie.nl

1 reactie

 • Willem den Heijer schreef:

  Een paar keer per dag je neus en keel spoelen met vers Noordzeewater of kraanwater met zeezout voorkomt en bestrijdt verkoudheid. Ik ben nooit ziek of verkouden. Ik gebruik zeewater om mijn mond en keel te spoelen. Voorts inhaleer ik (niet prettig overigens) zeewater door mijn neus en binnen een paa minuten is deze volledig verschoond. Tot slot zorgt koud afdouchen of een dagelijkse duik in zee voor een enorme boost van het immuunsysteem. We maken namelijk witte bloedlichaampjes aan en dat zijn de belangrijkste ingredienten van ons afweersysteem. De Noordzee is de grootste, beste en goedoopste apoheek. We kunnen miljoenen besparen, mits iedereen het wenselijk vindt om een goede gezondheid te hebben. Die komt namelijk niet zo maar aanwaaien, daar moet je wat voor doen. In mijn lijf geen medicijnen, aspirientjes, vitaminepillen of supplementen. Allemaal rotzooi!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *