Wat is hooikoorts?

Een lopende neus, jeukende ogen en niesbuien: allemaal symptomen van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts nu eigenlijk? Bij hooikoorts is er sprake van een allergie voor stuifmeelkorrels, ook wel pollen genoemd, van bepaalde grassen, planten of bomen. De naam hooikoorts is in 1819 bedacht door de Engelse arts John Bostock. Ieder jaar, rond de hooiperiode, kreeg hij last van een koortsig gevoel. Later werd pas duidelijk dat het hooien niet de oorzaak was van de klachten. Ook was er geen koorts aanwezig.

Neusontsteking

Hooikoorts is een vorm van allergische rhinitis (neusontsteking) en wordt ook wel pollinose genoemd. Het ontstaan van de klachten (jeuk, niezen, loopneus) komt vooral voor tijdens de seizoenen die een hoog gehalte aan pollen hebben, zoals de lente en zomer.

Oorzaak hooikoorts

De oorzaak van de neusontsteking is een overmatige reactie van het afweersysteem. Bij mensen die hooikoorts hebben, activeren de pollen die in de lucht zitten, en worden ingeademd via de neus, het afweersysteem wanneer ze in contact komen met het neusslijmvlies. De reactie van het afweersysteem beschadigt bepaalde type cellen in het slijmvlies, de zogenaamde mestcellen. Dit is de oorzaak van slijmproductie en een lopende neus. De stoffen die vrijkomen bij de reactie van je afweersysteem (histamine) zorgen voor prikkeling van de zenuwuiteinden in de neus, met als gevolg de niesbuien.

Hooikoorts treedt vooral op tussen het 5de en 45ste jaar. 10 tot 20% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. In de afgelopen jaren is het aantal mensen met hooikoorts sterk toegenomen. Bij het ouder worden verminderen of verdwijnen de klachten vaak.

Waarom wordt iemand allergisch?

Het is niet precies bekend waarom sommige mensen allergisch worden. Het is mogelijk dat hooikoorts een genetische oorzaak heeft. In sommige families komt hooikoorts vaker voor dan in andere families. Er zijn aanwijzingen dat het krijgen van borstvoeding een preventief effect heeft op het krijgen van klachten. Mensen met hooikoorts hebben daarnaast vaker last van astma, eczeem en/of galbulten.

Auteur: Franka van Arendonk

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd