Waar komt mijn kaakpijn vandaan?

Algemeen 13 juni 2016
Waar komt mijn kaakpijn vandaan?

Onze kaak heeft dagelijks veel beweging te verduren, wat betekent dat de kans op kaakpijn soms groot is. Kaakpijn wil je natuurlijk het liefst voorkomen, zeker gezien we onze kaak simpelweg veel nodig hebben op een dag. Waar komt kaakpijn precies vandaan? Wij hebben de veelvoorkomende oorzaken op een rijtje gezet. Want wanneer je de oorzaak weet, is kaakpijn ook makkelijker te voorkomen.

Het kaakgewricht

Het kaakgewricht is heel belangrijk. Het verbindt ons kaakbeen met de schedel. Het is daarnaast ook een heel complex gewricht, omdat het vrijwel alle kanten op kan bewegen en het vaak enorme druk te verduren krijgt tijdens het kauwen. Kaakpijn kan worden veroorzaakt door problemen met dit gewricht zelf, maar ook door problemen met de omliggende spieren.

De oorzaken van kaakpijn

Hoe ontstaat kaakpijn? Dat kan eigenlijk op heel veel manieren. Veel oorzaken van kaakpijn zijn onschuldig, maar in een enkel geval ligt er een ernstige oorzaak aan ten grondslag.

Tandenknarsen

Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft last van tandenknarsen. Bij tandenknarsen worden de tanden en kiezen zo hard over elkaar heen geschoven dat er een knarsend geluid ontstaat. Vaak gebeurt dat onbewust, tijdens je slaap. Tandenknarsen kan als gevolg kaakpijn hebben, omdat het je kaakgewricht en de spieren er omheen erg belast.

Nagelbijten

Ook nagelbijten komt erg veel voor. Bijna een derde van de jonge kinderen en pubers bijt op zijn nagels. Vaak verdwijnt dat trekje vanzelf weer, maar bij sommige mensen blijft het hangen. Er is zelfs een officiële medische naam voor nagelbijten: onychofagie. Nagelbijten zet net als tandenknarsen veel druk op het kaakgewricht en de omliggende spieren, waardoor dit een oorzaak kan zijn van kaakpijn.

Spanning rondom de kaak

De spieren rondom de kaak kunnen soms teveel gespannen zijn. Dit kan onder andere komen door stress, maar ook door problemen met de stand van het gebit of door verwondingen. Wanneer de spieren rondom de kaak te hard hun werk doen, ontstaat kaakpijn.

Verkeerde houding

Ook een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat het kaakgewricht ongemakkelijk aanvoelt. De spieren en de botten in het gewricht worden dan op een onjuiste manier belast. Dat kan kaakpijn veroorzaken.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij de eigen lichaamscellen worden aangevallen en daardoor ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het kaakgewricht is vaak het laatste gewricht dat wordt aangetast door reuma, zo’n 17% van de reumapatiënten heeft last van kaakpijn of een ontsteking in het kaakgewricht.

Botontkalking

Botontkalking, ook wel osteoporose, houdt in dat je botten brozer worden. Het komt vooral voor bij ouderen. Het brozer worden van de botten kan gewrichten pijnlijk maken, waardoor kaakpijn kan ontstaan.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een redelijk opmerkelijke aandoening, waarvan de oorzaak nog niet is gevonden. Het veroorzaakt chronische pijn aan de spieren en bindweefsels. Toch kan er geen afwijking worden gevonden in de spieren of het bindweefsel. De pijn in de spieren kan ook betrekking hebben op de spieren in het kaakgebied, waardoor kaakpijn kan ontstaan.

Discusluxatie

In je kaakgewricht zit een discus die ervoor zorgt dat het kaakbeen en de schedel niet tegen elkaar schuren. Soms is de discus verplaatst, je spreekt dan van discusluxatie. Omdat het kaakgewricht dan niet meer op zijn goede plek valt, kan dat veel complicaties met zich meebrengen, waaronder kaakpijn.

Ankylose

Bij ankylose is er sprake van een verstijving van het gewricht, veroorzaakt door een botvergroeiing in het gewricht. Wanneer dat in het kaakgewricht voorkomt, kan dat kaakpijn opleveren.

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit houdt in dat het kaakgewricht veel meer kan bewegen dan het eigenlijk zou moeten kunnen. Hierdoor kan bijvoorbeeld dislocatie optreden. Hypermobiliteit kan ook voor kaakpijn zorgen.

Spoor de oorzaak op!

Zoals te lezen zijn er dus veel oorzaken van kaakpijn. Om kaakpijn te verminderen is het belangrijk eerst de oorzaak op te sporen. Stop dus met nagelbijten en tandenknarsen! Heb je last van reuma of andere gewrichtsproblemen? Bezoek dan een arts.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Spoedtandarts.org, AMC, Merck Manual Medisch Handboek, Gezondheidsplein.nl

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *