Vijf weetjes over het afweersysteem

Algemeen 19 april 2017
Vijf weetjes over het afweersysteem

Ons afweersysteem is essentieel; zonder zouden we elk griepje en virusje meepakken dat in onze buurt komt. Het afweersysteem wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Het zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen virussen, waardoor je immuun wordt voor een volgende besmetting. Afgezien van dat dit systeem best handig is, heeft het ook nogal wat rare kenmerken. Dokterdokter geeft je vijf weetjes over het afweersysteem.

1: Vrouwen hebben een sterker afweersysteem dan mannen

Volgens verschillende onderzoekers zou het heel goed kunnen zijn dat vrouwen een sterker afweersysteem hebben dan mannen. Mannen mogen dan in het algemeen sneller en sterker zijn, maar vrouwen hebben een extra X-chromosoom. Dit extra chromosoom zorgt er volgens wetenschappers voor dat vrouwen beter bestand zijn tegen ziektes en dus langer leven.

Het verschil is waarschijnlijk te verklaren als gevolg van het feit dat vrouwen een belangrijkere rol spelen in het overleven van de mens. Vrouwen moeten infecties afweren tijdens een zwangerschap, zodat hun kindje gezond blijft, en wanneer ze hun kinderen voeden.

Er is echter ook een nadeel aan dat geweldige immuunsysteem van vrouwen. Wanneer vrouwen eenmaal een infectie oplopen, kan het zijn dat ze daar extremer op reageren dan een man zou doen. De griep treft vrouwen bijvoorbeeld harder dan mannen.

2: Bij sommige mensen werkt het afweersysteem niet goed

Sommige mensen hebben een slecht functionerend afweersysteem, je spreekt dan ook wel van een afweerstoornis of immuundeficiëntie. Dit kan aangeboren zijn, maar kan zich ook in de loop van je leven ontwikkelen. Wanneer je een afweerstoornis hebt, ben je vaak ziek en heb je last van infecties die vaak terugkomen.

Het kan zijn dat je lichaam afweerstoffen aanmaakt, maar dat deze niet goed werken. Ook kan het lichaam geen of te weinig afweerstoffen aanmaken. Ook aangeboren ziektes als AIDS beschadigen het afweersysteem.

3: Een massage kan je afweersysteem versterken

Volgens een aantal wetenschappers kan een stevige massage je afweersysteem versterken. Tijdens zo’n massage lijkt namelijk de samenstelling van je bloed iets te veranderen; er worden meer witte bloedcellen aangemaakt. Witte bloedcellen helpen je lichaam tegen infecties en virussen vechten en ziekteverwekkers in je lichaam te bestrijden. Op die manier lijkt het dat een massage positief kan zijn voor je immuunsysteem.

4: Je afweersysteem wordt sterker door voldoende slaap

Door voldoende te slapen verbeteren we ons geheugen. Wat blijkt is dat dat ook geldt voor het geheugen van je afweersysteem. Elke keer als je het systeem antistoffen voor een bepaald virus aanmaakt, slaat hij dat op in zogenoemde ‘T-cellen’. Die T-cellen kun je zien als het geheugen van je afweersysteem; wanneer je weer in aanraking komt met hetzelfde virus, weet het precies de goede antistoffen te vinden. Door diep te slapen wordt de functie van deze T-cellen verbeterd. Voldoende nachtrust zorgt er dus voor dat jouw afweersysteem beter zijn werk kan doen.

5: Lachen en knuffelen geven je afweersysteem een boost

Het klinkt misschien raar, maar lachen kan je een enorme gezondheidsboost geven. Tijdens het lachen produceert je lichaam het stofje endorfine. Dat stofje zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en minder stresshormonen aanmaakt.

Sommige onderzoekers beweren ook dat knuffelen je afweersysteem kan versterken. Tijdens knuffelen komt namelijk het knuffelhormoon oxytocine vrij, wat eigenlijk dezelfde effecten op je lichaam heeft als endorfine. Toch is er nog geen zekerheid dat knuffelen nu echt je afweersysteem versterkt.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Gezondheidsplein, MedicalXpress, Nu.nl, HLN.nl, Sanquin, Psychologie Magazine, Sonnevelt, Scientias

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *