Verstopte neus? Vijf tips om een neusverstopping te verhelpen!

Algemeen 29 september 2017
Verstopte neus? Vijf tips om neusverkoudheid te verhelpen

Je loopt dagenlang rond met een verstopte neus. Inmiddels heb je genoeg van het volle gevoel in je hoofd en de slapeloze nachten. Maar hoe kun je een verstopte neus verhelpen? Dokterdokter geeft je vijf tips!

Tip 1: Maak het slijm in je neus dunner

Genoeg drinken is een must

Cliché, maar waar: voldoende drinken is belangrijk bij een neusverstopping. Vocht verdunt namelijk het slijm in je neus, waardoor het sneller zal verdwijnen. Probeer dus zeker de aanbevolen hoeveelheid vocht binnen te krijgen (anderhalf á twee liter per dag).

Paar keer per dag stomen

Ook met stomen verdun je het slijm in je neus. Hierdoor kan slijm gemakkelijker de neus verlaten. Stomen doe je door met je gezicht boven een kom met heet water te hangen. Adem de lucht in met je neus. Herhaal dit eventueel één of twee keer op een dag.

Ui op je nachtkastje

Leg een ui op je nachtkastje tijdens het slapen. Het klinkt gek, maar is voor velen dé oplossing bij een verstopte neus. Door de scherpe geur van de ui gaat je neus open. Hierdoor lost het slijm zich langzaam op.

Tip 2: Verhelp een verstopte neus met je ademhaling

Weleens gehoord van Buteyko? Dit is een bepaalde ademhalingsoefening om je neus open te krijgen. Binnen vijf stappen zou je een verschil moeten merken:

  1. Ga rechtop zitten en adem zo goed mogelijk door je neus. Je mond blijft dicht.
  2. Adem uit en knijp vervolgens je neus dicht.
  3. Probeer je mond en neus zolang mogelijk dicht te houden. Schud tegelijkertijd je hoofd, alsof je ‘ja’ knikt. Dit mag je best stevig doen, tenzij dat pijn doet aan je nek. Houd je het écht niet meer vol? Dan mag je weer ademen.
  4. Adem door je neus in, niet door je mond. Houd je ademhaling onder controle, oftewel: houd je ademhaling klein en blijf rustig ademhalen.

Merk je een (klein) verschil? Voor nog meer effect kun je de oefening meerdere malen per dag herhalen.

Tip 3: Pak overtollig slijm aan met zout

Spoelen, sprayen of druppelen met zout kan neusklachten verminderen. Zout heeft namelijk een paar belangrijke functies in je neus:

  • Het voert overbodige stofjes af (en dat is zeker nodig, want in een verstopte neus zitten allerlei bacteriën en vuile deeltjes)
  • Het herstelt de vochtigheidsgraad
  • Het vermindert ontstekingen van het slijmvlies

Tip 4: Verander je slaaphouding

Een verstopte neus is funest voor je nachtrust. Zodra je in bed ligt, voel je de druk van het slijm in je hoofd toenemen. Als klap op de vuurpijl is het nu nóg lastiger om adem te halen.

Je kunt met je bovenlichaam iets hoger liggen ten opzichte van je onderlichaam. Hierdoor valt de druk gedeeltelijk weg en is het makkelijker om te ademen. Let op dat niet alleen je hoofd hoger ligt: dit kan nekklachten geven. Laat je bovenlichaam (rug, schouders, nek en hoofd) in één lijn liggen. Gebruik hiervoor een groot kussen of meerdere (kleine) kussens.

Tip 5: Pak de oorzaak aan

Soms probeer je van alles, maar wordt de verstopte neus niet minder. Dan is het belangrijk de oorzaak te achterhalen.

Veroorzaakt bijvoorbeeld een neuspoliep de neusverstopping? Dan dient deze verwijderd te worden. Ben je ergens allergisch of overgevoelig voor? Vermijd dan de stof waar je allergisch voor bent. Zit je vaak in een slecht geventileerde ruimte, bijvoorbeeld thuis of op het werk? Neem dan maatregelen. Of maak je juist (te) veel gebruik van medicijnen voor je neus of medicijnen die als bijwerking neusklachten hebben? Wees dan kritisch op je medicijngebruik en schakel eventueel de hulp van je apotheker in. Je kunt aan hem of haar al je vragen stellen rond je medicijngebruik.

In veel gevallen is het lastig zelf de oorzaak te achterhalen, schakel dan de hulp van je huisarts of een andere specialist in.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Thuisarts, Butekyo Instituut, Aandoeningengids Dokterdokter, Libelle, A. Vogel, VSM

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *