Vastzittend slijm? Zo los je het op

Je hebt last van vastzittend slijm. Kenmerken zijn een brok in je keel en de neiging om slijm op te hoesten zonder dat dit los komt. Soms gaat het gepaard met benauwdheid, veel hoesten en keelpijn. Heel vervelend! Maar wat is vastzittend slijm, hoe kom je er aan, en belangrijker nog: hoe los je het vastzittende slijm op?

Vastzittend slijm in keel of longen

Slijm kan vastzitten in je longen, in je keel of bijvoorbeeld tussen je keel en neus. Het lastige van vastzittend slijm is dat het niet lukt om het slijm kwijt te raken.

Vastzittend slijm begint vaak in de longen. Om je longen te beschermen zijn je neus, keel en mond bedekt met een slijmvlies. Schadelijke stoffen die je binnenkrijgt bij het ademen, blijven voor een groot deel aan dit vlies kleven. De trilhaartjes in het longslijmvlies vervoeren vuil dat toch in de longen is gekomen vervolgens naar je keel. Daar hoest je het slijm op of slik je het in (slijm inslikken kan overigens geen kwaad, want dat poep je uiteindelijk gewoon uit).

Het slijmvlies kan te veel slijm produceren, bijvoorbeeld door een ontsteking van de bronchiën. Het slijm dat dan geproduceerd wordt kan dik, plakkerig of taai slijm zijn. Dit maakt je benauwd en zorgt ervoor dat je gaat hoesten. Soms zo erg, dat je vastzittende hoest of hoestbuien krijgt. Deze hoestbuien veroorzaken soms ook een zere keel, pijnlijke luchtwegen en een pijnlijke borstkas.

Vastzittend slijm in je keel of longen gaat vaak gepaard met:

 • Een brok in je keel
 • Benauwdheid
 • Piepende of raspende ademhaling
 • Keelpijn
 • Hoesten, hoestbuien
 • Vastzittende hoest
 • Neiging om slijm op te hoesten, zonder dat dit los komt
 • Ophoesten van geel, groen of bruin slijm
 • Pijnlijke luchtwegen en pijnlijke borstkas

Oorzaken vastzittend slijm of vastzittende hoest

Meestal ontstaat vastzittend slijm en/of een vastzittende hoest door een infectie van de luchtwegen. Dit kan bijvoorbeeld komen door:

Andere oorzaken van vastzittende hoest zijn (mee)roken, het vaak schrapen van je keel, droge of koude lucht (bijvoorbeeld door airco), luchtvervuiling en niet goed geventileerde of stoffige ruimtes.

Vastzittend slijm oplossen

Gelukkig gaat vastzittend slijm meestal vanzelf over. Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om het vastzittende slijm op te lossen.

 • (Tijdelijk) niet roken. Roken kan vastzittend slijm namelijk veroorzaken en verergeren.
 • Ventileer goed om extra prikkels te voorkomen.
 • Tabletten, druppels of drank met de werkzame stof broomhexine verdunnen slijm in je longen waardoor je het makkelijker kunt ophoesten. Het is in verschillende vormen verkrijgbaar en je hebt hier geen recept voor nodig.
 • Sommige mensen ervaren meer of heftigere verkoudheidsklachten door de inname van melk. Is dit bij jou het geval, dan kun je (tijdelijk) stoppen met het drinken van melk.
 • Vaak stomen mensen om slijm te verdunnen of los te laten komen, maar het is niet wetenschappelijk aangetoond dat dit werkt. Je kunt thuis stomen, bijvoorbeeld boven een pan met heet water, maar ook in de sauna of in een stoombad.
 • Een preparaat of extract van (gedroogde) eucalyptus kan gebruikt worden om hoest door verkoudheid te verlichten. Hoewel hier niet voldoende bewijs op basis van klinisch onderzoek voor is, oordeelde de European Medicines Agency (EMA) dat de effectiviteit van eucalyptus aannemelijk is op basis van traditioneel gebruik. 

Daarnaast is het belangrijk om zo normaal en goed mogelijk door te ademen als je geen pijn hebt. Zo houd je longen schoon en hiermee neemt de kans op luchtweginfecties af.

Heb je last van vastzittend slijm door bijvoorbeeld een keel-, long- of bijholteontsteking? Ga dan naar je huisarts, deze schrijft dan vaak een antibioticakuur voor zodat de ontsteking verdwijnt. Als je erg veel last hebt van het slijm, kun je ook om slijmverdunners vragen. Krijg je koorts, heb je pijn bij het hoesten, hoest je bloed op of word je erg benauwd? Dan is het ook verstandig om je huisarts te raadplegen.

Tips bij vastzittend slijm

Hoe dan ook, vastzittend slijm is gewoon erg vervelend. Het voelt naar en het hoesten is vermoeiend. Zolang je last hebt van vastzittend slijm kun je op een extra kussen slapen zodat je wat hoger ligt. Op die manier kun je ’s nachts makkelijker ademhalen en slaap je (hopelijk) beter. Heb je zere luchtwegen of een zere borstkas van het hoesten? Pijnstillers geven tijdelijk wat verlichting. Bij een zere keel kunnen drop, honing en koude dranken de keelpijn verzachten.

Auteur: Floor Gielen
Bronnen: Longfonds, NCBI, Dailymail, Apotheek.nl, EMA

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd