Symptomen hartinfarct anders bij vrouwen

Algemeen 20 april 2016 66 Reacties
Symptomen hartinfarct anders bij vrouwen

Een hartinfarct bij vrouwen wordt vaker gemist dan een hartinfarct bij mannen. Volgens cardioloog Angela Maas komt dit doordat vrouwen vaak andere klachten hebben dan de typische, bekende hartklachten als druk op de borst, zweten en uitstralende pijn naar de armen en de kaak. Het spoedig herkennen en behandelen van de symptomen van een hartinfarct versnelt het herstel en de kans op een positieve uitkomst.

Hartklachten herkennen

De klachten die vrouwen ervaren tijdens hartproblemen zijn vaak anders en vager dan de klachten die mannen ervaren. Toch is het van belang om de klachten te kunnen herkennen. Veel artsen brengen klachten van vrouwen niet direct in verband met het hart. Ook vrouwen zelf herkennen de problemen niet altijd. Bij jonge vrouwen worden klachten al helemaal niet in verband gebracht met hartfalen. Doordat de klachten niet herkent worden, wordt de juiste diagnose vaak gemist. Volgens Maas zorgt dit ervoor dat vrouwen onnodig sterven aan onbehandelde hart- of vaatziektes. Een aantal cardiologen, waaronder Maas zelf, is gespecialiseerd in het herkennen van de symptomen van een hartinfarct in vrouwen.

Doodsoorzaak nr 1 bij vrouwen

Veel vrouwen denken dat kanker doodsoorzaak nummer één is bij vrouwen. Dat is een misverstand. In Nederland overlijden jaarlijks circa 26.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten, een iets groter aantal dan mannen. Uit onderzoek van vorig jaar bleek dat veel artsen die cijfers niet kenden, terwijl al jarenlang aandacht wordt gevraagd voor het probleem. Onderzoek onder Europese cardiologen wijst uit dat vrouwen minder vaak dan mannen worden onderzocht op hartklachten, minder medicijnen krijgen en minder vaak aan vaatziekten worden geopereerd.

Verwarring met de overgang

Artsen schrijven hartgerelateerde klachten bij vrouwen nogal eens toe aan de overgang. Opvliegers bijvoorbeeld zijn niet per definitie het gevolg van de overgang, maar kunnen ook het resultaat zijn van een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een van de grootste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Maas legt uit dat vrouwen op jongere leeftijd hormonen hebben die hen beschermen tegen aderverkalking. Wanneer vrouwen ouder worden, veranderen de functies van hormonen en kan aderverkalking toenemen, wat weer kan lijden tot een hogere bloeddruk. De beschermende werking van de hormonen valt zelfs vaak helemaal weg na de overgang. Mede hierdoor heeft bijna de helft van de vrouwen voor haar zestigste jaar een te hoge bloeddruk. Bij mannen doen problemen met hart en vaten zich over het algemeen eerder voor. Ook worden hartklachten soms verward met maagklachten, terwijl een tijdige diagnose van hartklachten erg belangrijk is.

Aderverkalking moeilijker op te sporen

Cardiologe Harriëtte Verwey van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is van mening dat aderverkalking bij vrouwen moeilijker is op te sporen dan bij mannen. Bij mannen hoopt de verkalking zich meestal op tot een verstopping die beter is te vinden met bijvoorbeeld een katheterisatie, bij vrouwen gaat het om geleidelijke ophopingen die moeilijker zichtbaar zijn te maken. Alleen de moderne multislice CT-scanners, die gedetailleerde dwarsdoorsnedes van slagaderen kunnen maken, zijn in staat sluipende verdichtingen bij vrouwen goed op te sporen. Maar de basis van een juiste diagnose ligt volgens Verwey bij de behandelende specialist, die in elk geval bedacht moet zijn op het klachtenpatroon van vrouwen en de risico’’s die vrouwen lopen.

Symptomen hartinfarct

Het is goed om zelf de symptomen van een hartinfarct te kennen. De onderstaande klachten vormen geen direct bewijs van een infarct, maar kunnen tezamen of afzonderlijk wijzen op een mogelijk (naderend) infarct.
Uit onderzoek van de Amerikaanse National Institutes of Health blijkt dat een infarct zich bij vrouwen weken van tevoren kan aankondigen in de vorm van klachten zoals ongebruikelijk grote vermoeidheid, slaapstoornissen of kortademigheid.

Symptomen die kunnen wijzen op een hartinfarct bij vrouwen:

 • Plotselinge duizeligheid, een gevoel van zwakte
 • Acute ernstige vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Slapeloosheid
 • Naar gevoel in de maagstreek, eventueel met misselijkheid
 • Branderig gevoel onder het borstbeen
 • Onaangenaam gevoel of pijn tussen de schouderbladen, pijn in de nek
 • Onaangenaam klemmend of drukkend gevoel in de borststreek
 • Hartkloppingen (hartbonzen)
 • Maagklachten

Symtomen die zowel bij mannen als vrouwen kunnen voorkomen:

 • Klemmende pijn in de borst of druk op de borst
 • Kortademigheid
 • Overmatig zweten
 • Pijn in de schouders of tussen de schouderbladen
 • Pijn in de nek, kaak of linker- of rechterarm
 • Brandend gevoel onder het borstbeen
 • Misselijkheid en/of overgeven
 • Plotselinge duizeligheid
 • Kort verlies van bewustzijn zonder dat te voelen aankomen

Kans verkleinen

Vrouwen kunnen de kans op hart- en vaatziekten flink verkleinen. Roken, overgewicht, weinig beweging, hoge cholesterolwaarden en hoge bloeddruk zijn de bekende risicofactoren, zeker in de aanloop naar de overgang. Volgens de Amerikaanse Hearttruth Campagne voor vrouwen kun je het risico op hartfalen met 82% verlagen door niet te roken, regelmatig te bewegen, overgewicht aan te pakken, gezond te eten en te letten op een goede bloeddruk.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Isala Klinieken, NIH, Hearttruth Campaign, Hartstichting

66 Reacties

 • scorpio3 schreef:

  al de genoemde symtomen zijn op mijn van toepassing.
  ik sport regelmatig loop 3 keer per week tussen de 6 a 10 km
  2keer per week 1uur spinning.
  en nog wat spieroefeningen.
  weeg 83 kilo 172 lang dus heb over gewicht
  en heb de ziekte van recklinghause met kwaadaardige gezwellen.
  sta niet onder direckte controllen als ik wat voel bel ik mijn arts.

  • Yvonne Drost schreef:

   Hai
   Ik ben net door de overgang en ik kreeg ook hoge bloeddruk en erge dikke buik overgwicht dus het leek wel of ik zwanger was.
   IK moet echt op een goed dieet weet iemand een goed en verantwoord dieet?Ik had de overgang vanaf 44 jaar tot en met 52 jaar.Nu met 53 jaar helemaal van overgang af ook geen tussentijdse bloedingen meer gelukkig.Groetjes Yvonne Drost.

 • Brix schreef:

  Hier schrok ik even van
  Met het syndroom van Tietse en de fymbromyalgie heb je deze symtomen ook.
  4 jaar geleden ben ik wel opgenomen geweest voor mijn hart, maar na grondig onderzoek bleken mijn vaten goed te zijn, het kwam meer van mijn maag.
  En nu zit ik midden in de overgang, heb wel wat gevonden voor de opvliegers maar heb het nu weer wat benauwder, maar dat kan ook de stress zijn.
  Wel heel goed dat jullie hier aandacht aan besteden.

 • snoepertje schreef:

  Was er al bang voor.
  Veel van deze symptomen heb ik ook, last van de armen en bovenrug, ben diverse malen naar de huisarts geweest werd gezegd dat er een peesonsteking in mijn arm zit.Pijn op borst wordt gezegd dat het irritatie van de slokdarm is, mijn bloeddruk is op dit moment ook hoog 180/93 nooit last van gehad. Dit beangstigt mij wel, mag pas weer over week of wat terugkomen voor controle. Heb het idee als ik eerder gaat dat ze me een vreselijke aansteller vinden.

 • Dolly schreef:

  Bij mij begonnen de klachten rond mijn 36e. Het werd niet herkend door de huisarts en afgedaan als slokdarmklachten en hyperventilatie. Ik had last van een stekende pijn op mijn borst tijdens inspanning en hartkloppingen. Ik ben slank, rook niet (al 17 jaar niet meer) en eet gezond. Uiteindelijk (na drie jaar met klachten te hebben rondgelopen) bleken mijn kransslagaderen flink vernauwd te zijn en ben ik in totaal drie keer gedotterd en heb een hele berg stents. Nu zijn we 4 jaar verder en heb ik al weer een hele poos last van pijn op de borst met uitstraling naar de linkerarm. Helaas heb ik ook last van mijn maag en slokdarm gekregen door het vele medicijngebruik. Deze klachten lijken op (het begin van) een angina pectoris aanval. Heel vervelend. Ik word wel steeds onderzocht, maar echt wijzer word ik er niet van. Het zal uiteindelijk wel weer op een catheterisatie uitdraaien vrees ik.

  • Anoniem schreef:

   Precies als mij……alleen schreef ik mijn klachten zelf weg als hyperventilatie. Toen mijn arts doorvroeg besloot hij om mij door te sturen naar de cardioloog. Daar schrok ik mij het apezuur want bleek dat ik een infarct had gehad. Als ik het aantal keren te rade ga bij mezelf moet dat zeker al 4x zijn geweest dat ik die klachten heb gehad. 4 januari word ik geholpen maar ben blij dat ik nu onder controle sta want je voelt jezelf een tijdbom.

 • chopin schreef:

  Voor de dames die met een kluitje in het riet worden gestuurd door hun huisarts zou ik zo zeggen sta erop om doorgestuurd te worden naar een cardioloog. Zeg dat je bang bent dat het met je hart te maken heeft en al is het maar om je gerust te stellen dat het niet zo is. Huisartsen kunnen zich ook vergissen.
  Mijn huisarts dacht eerst ook dat het met mijn slokdarm te maken had, maagzuurbranden, terwijl ik geen maagzuurbranden had alleen hevige zweetaanvallen en hevige druk van binnenuit achter het borstbeen.
  Een nieuwe klacht die erbij kwam was angstgevoel, het gevoel dat ik adrenaline in mijn lichaam had cq. me supernerveus ergens voor maakte, dit dus zonder aanleiding, na bezoek bij mijn huisarts, versnelde zeer onregelmatige polsslag, werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier is paroxysmaal Atrium Fibrillatie geconstateerd via het ECG.
  Ik word hiervoor nu behandeld, 2 soorten bloedverdunners en medicatie om mijn hartslag te verlagen. NB, dit is gisteren gebeurd. Ik voel me nu nog steeds niet goed, hopelijk werken de medicijnen binnenkort.

  • Jolanda schreef:

   Hoi
   Mijn klachten zijn ook deze sinds ik bevallen ben benieuwd ik beroerd mijn hart valt terug naar 30 40 slagen per min er ook nog bij maar zijn moment opnames ik denk ik een lopende bom ben maar niemand doet er niks aan verder fietstest gehad eeg maar niks gevonden ik denk er ader dicht slipt steeds dan de klachten komen op dat moment … ik neem dan gember dan loopt het weer door het bloed verdund. .. maar komt steeds terug … ambulance zei ook ik niet hyperventilatie heb spuiten onder de tong hielp meteen.. en zei eerste hartfilmpje even afwijking had tweede goed.. ze doen nu niks ik moet maar afwachten tot ik neervalt. .. ze sluiten niks uit .. nu weer twee dagen dood moe pijn arm kaak benauwd hart van slag maar doen niks moest nu maar weer naar dokter bellen cardioloog te druk heeft .. dokter sluit morge apparaatje aan voor hart te testen.. ik heb het niet constant en ben nu beroerd ben bang morge weer minder is of erger dit keer .. ik kon vandaag ook niet sporten pijn in me arm benauwd en zit ik maar te wachten de dokter x belt.. ben echt beroerd en voeld niet goed.. wat moet ik doen heb drie kinderen wil echt niet er een keer in blijven omdat hun geen tijd hebben verder te kijken

 • Anoniem schreef:

  Ik heb sinds 2008 een pacemaker. Op mijn 49ste jar kreeg ik Angina pectoris en ik kreeg daarvoor onder andere Tenormin 100 voor geschreven.
  Ik heb daar nooit problemen mee gehad , maar na een tijdje werd de Tenormin vervangen door: Metoprololsuccinaat Sandoz Retard.
  Volgens de apotheek zouTenormin niet meer verkrijgbaar zijn.
  Kort na de aanvang van het gebruiken van dat geneesmiddel kroop mijn bloedsuikerspiegel omhoog van 4.7 naar 8.4, heel langzaam maar toch….
  Op uw site kan ik hier niets over terug vinden, dus klopt het dat Tenormin niet meer verkrijgbaar is?

 • Bart Bakkers - apotheker - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem,
  Het klopt inderdaad dat Tenormin door de fabrikant uit de handel is genomen in Nederland. Tenormin bevat als werkzame stof atenolol. Deze stof is als generieke (merkloze) variant nog steeds te verkijgen onder de naam atenolol, ook in de sterkte van 100mg.
  Zowel atenolol als metoprolol behoren tot de klasse van ?-blokkers zijn dus min of meer familie van elkaar. In ziekenhuizen werken ze vaak met een voorkeursassortiment (1 middel uit een bepaalde groep op voorraad) en worden middelen vaak in elkaar omgezet. dat zou een verklaring kunnen zijn voor de omzetting die bij u is geconstateerd.
  Bij patiënten met diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) kunnen ?-blokkers hyperglykemie (verhoging van de bloedsuiker) veroorzaken. Wellicht is het goed om uw bloedsuiker te laten controleren bij uw huisarts en mogelijk een alternatioef voor de medicatie te laten bekijken.

  Bart Bakkers – apotheker – expert drdr

 • anoniem.nl schreef:

  Mijn moeder is overleden aan een hartinfarct.De symptomen werden door maagklachten gemaskeerd en daardoor niet tijdig herkend.En daarom is het van groot belang dat u onder de aandacht brengt dat de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen anders zijn  dan bij mannen en met name dat maagklachten bij vrouwen een symptoom kunnen zijn vaneen hartinfarct, zodat men daar alert op kan zijn

 • leeuwin7 schreef:

  Hallo,

  Vorige week kreeg ik vage drukkende pijn tussen mijn schouderbladen en borst, in de eerste instantie denk je dat je een fikse griep onder de leden hebt. Zondag werd ik heel misselijk en moest nog 2 uur rijden voor ik thuis kwam, kreeg het heel benauwd in de auto, Afgelopen maandag dus ook in de ziektewet gegaan “griep”.
  Toch bleef de druk zich opbouwen rond mijn hart streek dat ik soms inkrimp van de pijn rond mijn hart, ben gisteren naar de huisarts gegaan, mijn longen zijn schoon, heb een goede bloeddruk, maar kreeg het heel benauwd toen ik diep in en uit moest ademen.

  Mijn huisarts zij ‘kan je ook gelijk naar de eerste hulp rijden” maar eerst maar effe bloedprikken. Ik schrok daar hevig van. Het bloed was goed dus weer naar huis. Mijn jongste tante die had gezegd meid laat een echo van je hart maken, al mijn tantes die hebben hartklachten, mijn vader niet, nu heb ik de huisarts weer gebeld voor een echo die ik graag wil hebben. Al met al, hoe meer je leest hoe benauwder dat je het krijgt, heel veel sympthonen zijn gelijk aan die van mij, dus wees zuinig op je hart.

 • conny schreef:

  Gisterochtend naar de keuken gelopen om een glas water te pakken, van het 1 op andere moment ging mijn hart ineens verschrikkelijk te keer het zweet brak me uit en ik begon verschrikkelijk te trillen over me hele lichaam. Ik ben naar de huiskamer gestrompeld en ben gaan zitten, het zoefde verschrikkelijk in mijn hoofd en ik kreeg het idee dat ik flauw ging vallen. Toen ik naar mijn handen en armen keek waren die eerst rood en toen kregen ze een hele grauwe kleur en mijn linkerhand begon te tintelen. Na ongeveer 20 a 25 minuten was het over maar ik heb me de hele dag heel erg moe gevoeld. Ik schreef het eerst toe aan een hyperventilatie aanval, maar hoe langer ik er over na denk begin ik te twijfelen en denk ik dat het aan mijn hart ligt. Morgen toch maar even naar de dokter voor de zekerheid.

 • maakthetuit schreef:

  Dit wist ik allemaal niet! (i.h.a. veel te onbekend, denk ik).
  Hoeveel van deze symptomen moet je hebben vóór het zinvol is naar een dokter te gaan? Ik voelde een paar maanden geleden gewoon zittend achter de pc alsof er een stevig doorvoede peuter op mijn borst zat. Verder geen symptomen… Heeft het nu nog zin alsnog naar de huisarts te gaan? Hij is toch meer zo’n type van “kijk het nog eens twee weken aan” volgens mij. Meestal heb ik dat al gedaan vóór ik ga, maar vergeet ik dat te zeggen – dom he.

 • Anoniem schreef:

  erstigs te zijn.
  Maar ik heb de laatste 2 maanden toch wel wat meer klachten,zoals pijn aan mijn linker arm,tussen mijn schouder bladen ,last van adem tekort,hardbonzen,en hele vag maag klachten,en voel me heel down en moe..dit komt er overeen met de bovengenoemde tekst.
  Ik ben pas 21,dus vrij jong..
  KOmt dit vaker bij jongere vrouwen voor..?
  En is het voor mij noodzakelijk om naar de dokter gegaan,want ben al geweest een aantal weken terug,en ze hebben me een luchtpompje gegeven voor ademhaling en benauwdheid,maar wil niet echt heel veel helpen..
  groetjes janine

 • Anoniem schreef:

  hallo,
  Ik heb al een tijdje vage klachten zoals slapeloosheid,vermoeidheid en ademhalingsproblemen en ben al een aantal keren bij de huisarts geweest,maar bleek niet zo heel erstigs te zijn.
  Maar ik heb de laatste 2 maanden toch wel wat meer klachten,zoals pijn aan mijn linker arm,tussen mijn schouder bladen ,last van adem tekort,hardbonzen,en hele vag maag klachten,en voel me heel down en moe..dit komt er overeen met de bovengenoemde tekst.
  Ik ben pas 21,dus vrij jong..
  KOmt dit vaker bij jongere vrouwen voor..?
  En is het voor mij noodzakelijk om naar de dokter gegaan,want ben al geweest een aantal weken terug,en ze hebben me een luchtpompje gegeven voor ademhaling en benauwdheid,maar wil niet echt heel veel helpen..
  groetjes janine

 • Meryem schreef:

  Met veel intense heb ik U artikel gelezen en inderdaad de diagnose stellen lijkt mij niet simpel heel wat keren kwam ik op de eerste HH en telkens was er een andere diagnose daar wil ik wel bij vertellen dat het vaak moeilijk was dat de dokter naar de patiënt luisterde en stond het al vast dat je Hyperventilatie had of maagklachten terwijl daar geen sprake van was, dat komt ook omdat de symptomen niet altijd het zelfde zijn dan is een checklijstje voldoende maar zo simpel licht het niet.
  Leven met Insabiele Angina Pectoris.
  Wanneer ik ’s morgens wakker word kan ik meestal al vertellen wat voor weersomstandigheden we hebben zonder naar buiten gekeken te hebben bij regen en veel wind voel ik mij ellendig heb dan maar enkele uren nachtrust voel me erg vermoeid en moet dan regelmatig uit bed om te plassen, ook de kriebelhoest plaagt mij dan en moet ik zowat rechtovereind in mijn bed zitten liggen is dan niet mogelijk waardoor ik het benauwd krijg dan hevig begin te transpireren ook veroorzaakt het liggen druk op de borst vooral als ik op de linkerzijde lig dat is inmiddels onmogelijk geworden.
  De wintermaanden zijn moeilijk omdat het weer dan grillig is veel wind en regen dan kan ik niet naar buiten de energie is dan ook stukken minder de koude wind is een echt probleem.
  Denk nou niet o wat erg zeg want dat is het niet elke morgen zie ik als een uitdaging om er weer iets fijns van te maken soms voel ik mij zo alsof ik de hele wereld aan kan maar na een uur besef ik dat de koek op is en het moet doen met de rest van mijn kracht voor de dag.

  Doordat je minder in beweging komt (vroeger was ik over aktief) groeien ook je kilo’s de omgeving zegt dan gelijk moet je maar niet zoveel snoepen of eten maar dat laatste is zeker niet het geval sinds ik last van mijn hart heb heb ik eigenlijk nooit meer een honger gevoel sterker nog overslaan is geen probleem voor mij.

  Het gekke is wanneer ik rustig zit of ’s nachts meestal vroeg in de morgen tussen half vier en zeven uur ik de meeste problemen heb benauwd zweten hartritme stoornis gebeurd ook wel bij inspanning maar overwegend in rust.

  Ja al dat alles heeft aangevangen na een hartinfarct met een behoorlijke schade waarna ik heel wat hartstilstanden heb doorgemaakt en gereanimeerd ben, heel wat dotterbehandelingen heb ik achter de rug en mijn aderen zijn verrijkt met van die zogenaamde balpenveertjes (stants ) dat komt omdat mijn hele fam. met Hypercholesterolomie belast is en ik ben geen uitzondering.
  Al met al houd mijn levensader (hart) van verrassingen en verveeld het zich nooit ik dus ook niet zoals je begrijpt, vooral die hartritme stoornissen die over de voorwand van het hart schieten en botsen tegen het littekenweefsel geeft veel onrust. Heel wat ziekehuis bezoeken en Hartrevalidatie Holterkastjes halen en brengen heb ik achter de rug en nu heb ik een Revael na heel wat hartstilstanden die het hartritme moet registreren (stoornis) jammer genoeg hebben ze die verkeerd geplaatst en moet die vervangen worden
  Weet je nu kan ik mijn man plagen met van die heerlijke koude voeten en handen die dan van schrik roept als ik mijn voeten tegen hem aan leg GA WEG want het duurt heel lang voor die warm worden.

  Wat niet prettig is en wat nooit was dat je erg vergeetachtig word en je soms de neiging hebt te gaan denken dat je aan het dementeren bent ( gelukkig niet ).

  Als je dan zo’n groot infarct heb meegemaakt krijg je van de dokter ook wat cadeau je raad het al
  In allerlei soorten en maten een heerlijke onderhoudsdosis die je weer in de regelmaat van het de moeite waard leven terug brengt het is je dagelijkse voedsel voorziening die je ook heel wat kilo’s bezorgt vooral de Statine meester in het vet rond de buik.
  Dan de monocedocard en de selokeen zoc en niet te vergeten de acenocamerol en de cozaar.
  Het wondermiddel Nitrosprey daar heb ik inderdaad heel veel aan kan het niet missen.
  Vorig jaar had ik last van oedeem dat zat achter de longen 5 liter kon nog amper ademen
  Maar in het ziekenhuis zeiden ze dat het wel meeviel totdat ik een paar minuten daarna een hartstilstand kreeg alles in rep en roer toen ik er weer was het vocht afgevoerd via plaspillen nou dat gaf weer lucht. Het is altijd oppassen dat je geen vochtophoping krijgt goed in beweging blijven helpt daar bij.

  Denk nou niet dat ik een was poppetje ben helemaal niet volgens de mensen die mij kennen mankeer ik helemaal niets ik zie er gezond uit en ben alleen veel te dik.
  Zo leef ik elke dag een actief leven waar ik met volle teugen van geniet.
  En de vermoeidheid en kortademigheid probeer ik eenvoudig weg te denken ook al lukt dat niet altijd.
  Ja wat de voeding betreft sta ik op een streng vet beperkt dieet zoutloos
  En mag totaal 2 liter vocht per dag hebben eerst was het 11/2 liter.

  Dit is mijn belevenis met mijn verrassingshart waar ik nog steeds gelukkig mee ben.

  1 Vermoeidheid
  2 Kort ademigheid (vooral in rust ook bij inspanning )
  3 Koude handen en voeten (dooie tenen)
  4 Geen behoefte aan eten
  5 Kriebelhoest als je te plat ligt
  6 Gewicht
  7 Wanneer last van het hart ’s nachts meerdere keren plassen
  8 Slecht slapen enkele uren per nacht
  9 Vergeetachtigheid
  10 Geen kracht in de stem om te praten

  vriendelijke groeten,
  Meryem.d

  • Anoniem schreef:

   Jij maakt er een compleet feestje van zoals ik jou zie schrijven. En ik denk de manier waarop jij er mee om gaat is voor mij bijzonder. Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten en idd….Het leven heeft nog zoveel moois in petto. Ik genoot altijd al van de superkleine dingen in het leven dus dat zal niet veranderen…Wat ik wel ga veranderen is om de mensen om me heen waar ik om geef dat ook te laten merken dat ik dat doe. Mijn moeder is op haar 50e door een hartinfarct om het leven gekomen en toen ze die kreeg hebben mensen haar laten liggen omdat men dacht aan Epilepsie; jammer dat mensen om haar heen niet hebben gereanimeerd…maar dit til ik al mee vanaf mijn 18e en ben nu 46 en het lijkt met mij dezelfde kant op te gaan. Gelukkig nu onder behandeling dus weer een beetje rust creeëren. Was nog wel van plan om het krijgen van kleinkinderen nog mee te maken.

   Heel veel sterkte voor jou met jouw verassingshart….xxx

 • Dineke46 schreef:

  10 maanden lang werd ik niet serieus genomen door mijn huisarts.
  Op een zondag in julie werd ik plots niet goed,enorm begon ik te zweten, pijn drukkend gevoel op mijn borst,beide armen deden ontzettend zeer ook schouderbladen en kreeg het erg benauwd,overgeven.
  Huisartsenpost gebeld deden wat onderzoekjes zoals hartfilmpje etc. alles bleek goed te zijn alleen mijn temp.was maar 32 gr.vreemd.
  Ze gooiden het op mijn schouder waar ik allang last van had,dus mijn vriend kon daarvoor spierverslappers halen.
  De pijn was niet te verdragen,maandagmorgen was het nog steeds hetzelfde dus samen naar de huisarts,er werd in het z.huis weer een hartfilmpje gemaakt en foto,s van hart en longen en bloed afgenomen.Alles bleek goed te zijn behalve mijn leukociten waren te veel te hoog dat was 23,terwijl die op 3 moeten staan.Er was iets aan de hand maar wat????
  Kreeg een kuur mee.
  De klachten werden per dag minder.
  2weken later gingen we op vankantie naar Turkije,terwijl ik de oude nog niet eens was,maarja als ze zeggen dat het je schouder is,hoef je je nergens zorgen over te maken dus we gingen.
  Mijn klachten:hartkloppingen,stekende pijn op de borst vermoeidheid gingen niet over,ben daar een half jaar lang mee naar de huisarts geweest omdat het niet goed voelde.
  De laatste keer de vierde keer was dat dat ik weer ging stuurde zij me door voor een ecg/ hartfilmpje en fietsproef met de boodschap: ik denk niet dat er iets uitkomt.
  Er kwam juist wel iets uit,er werd een hartafwijking gevonden mogelijk had ik een hartinfarct gehad.
  Kreeg gelijk al de bloedverdunners en selokeen mee uit voorzorg.
  Kreeg een tal van onderzoeken,hartecho,foto,s een 2 daags nuclaironderzoek,bloed/urine alles werd onderzocht.
  Een week na alle onderzoeken kreeg ik de uitslag het was inderdaad een hartinfarct geweest.
  Ben blij,opgelucht maar ook enorm teleurgesteld in mijn huisarts die mij nooit serieus genomen heeft maar ook vooral in de huisartsenpost die mij met een temp. van 32 gr.liet liggen.
  Het was dus niet eens mijn schouder maar had een hartinfarct gehad,gelukkig heb ik het overleeft het had heel anders kunnen aflopen.
  Mijn cardioloog is met dit hele voorval niet blij,dat ze zo hebben kunnen handelen snapt hij niet helemaal en vind dit onbegrijpelijk.
  Sta nu onder goede behandeling en heb een aantal medicijnen waardoor ik me nu na een poosje beter moet gaan voelen,ik hoop het.
  En hoop wat ik voor mijn hartinfarct kon dat ooit weer te kunnen maar dat is afwachten.
  Heb er 10 maanden mee rond moeten sukkelen zonder dat ik hulp kreeg terwijl ik altijd kerngezond was en nooit medicijnen gebruikte,werd ik afgescheept.
  Al mijn klachten die ik had/heb heeft nu een naam.
  En gelukkig heb ik een goede cardiloloog.

 • Sophie schreef:

  Ik heb in december 2005 een hartinfarct geHad (op mijn 48ste), ik ben toe gedotterd met spoed en er is een stent geplaatst. In mei 2007 waren de klachten weer zodanig dat ik opnieuw ben gedotterd en er 3 stents zijn geplaatst. Helaas kreeg ik weer klachte, wat in april2009 heeft geresulteerd in een bypass operatie. Ik heb me tot een maand of 2 geleden bijzonder goed gevoeld. Maar langzaam maar zeker merk ik dat ik moe ben (maar ik heb ook best een druk leven, dus dat zou heel goed de reden kunnen zijn)en vorige week stond ik in een winkel te wachten en kreeg ik veel pijn onder / achter mijn schouderblad en zodanig kramp in de kaken, dat ik de wortels in mijn kiezen voel. Het zakte na ongeveer een kwartier weer weg. Dan kan ik het ook wel weer makkelijk van me af zetten, maar is het toch iets wat ik nader moet laten nakijken?

 • wouter schreef:

  Hallo Sophie, ja daar zou ik zeeer zeker wel mee heengaan..
  Beter 1xvoor niks naar de arts dan 1x telaat(niet) met alle gevolgen van dien !!
  De klachten die u beschreef zijn wel klachten die inderdaad horen bij
  hartfalen/hartaanval of bijna-aanval.
  Dit kan dus in feite een voorbode zijn waarop de werkelijke aanval nog gaat komen, daarom zulke klachten heel serieus nemen en er naar laten kijken..
  En vermijdt stress zoveel mogelijk(=gevaarlijk)en let op uw voeding.

 • Elsa52 schreef:

  Ik vind dit een heel goed verhaal.
  Ik ben al tijden moe en ook mijn huisarts dacht aan iets anders dan mijn hart. Toen ik hem dan ook vertelde dat ik dacht dat ik last van mijn hart had, zei hij dat dat niet kon en dacht aan geïriteerde luchtwegen. Mijn gevoel zei dat dat niet matschte met mijn gevoel. Toch hou je jezelf dan voor de gek, immers de huisarts zei……. Totdat ik op bezoek ging bij iemand die in een ziekenhuis lag en daar weer niet goed werd. Mijn hart was weer van slag, ik zweete me rot en voelde me benen alsof ze verzuurd waren en had het benauwd. Diegene bij wie ik op bezoek was bracht mij gelijk naar de eerste hulp en ik werd daarna gelijk naar de eerste harthulp gebracht. De cardiologe zei ook gelijk dat het mijn hart was. Ik heb hier ruim twee jaar mee rond gelopen.
  Daarom vind ik het een heel goed verhaal en er zou meer aandacht aan het verschil tussen de klachten van man en vrouw moeten worden besteed zodat artsen niet blijven hangen in overgangverschijnselen.

  • Treegie schreef:

   Beste anoniem, ik heb zelf ook al paar jaar allerlei vage klachten. Dacht ook het hart, voor schouderspijn fysio gekregen. Alles hielp maar niet. Nu bij internist heeft hij fibromyalgie vastgesteld. Tja……blijft tovh lastig om mu te bepalem wat er precies aan de hand is. Ik ben 49 jaar en type 1 diabeet. De pijnen voelen aan alsof je een hypo hebt. Bij de accupuncturist geweest en die heeft wat stress weg kunnen prikken. Zodat je hart zich ook wat rustiger voelt. Maar toch bkijf he wel denken dat er iets net je hart is.

 • Minne Streel schreef:

  Mijn vriendin heeft een hartinfarct gehad en besefte achteraf, dat zij voor die tijd een erg onaangename geur had onder haar oksels. Ook nog in het begin na haar eerste behandeling in het ziekenhuis, maar eenmaal op de CardioCare was die geur weer verdwenen.
  Mijn vraag is, of die onaangename geur wellicht een voorteken is geweest bij haar van het naderende infarct en of dat bij meer vrouwen voorkomt en, of daar dan wellicht (meer) onderzoek naar gedaan kan worden.
  Ik zie uit naar uw antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Minne Streel (72)

 • sabine schreef:

  ik heb een vraag?
  ik ben 33 jaar en loop al ruim 2 jaar met klachten op mijn borst, eerst was het alleen met inspanning laatste 7 maanden ook in ontspanning ,mijn hart begint al sneller te kloppen als ik aan het douchen ben alsof ik een grotere inspanning doe
  ik begin dan te zweten en te trillen en wordt duizelig en misselijk en ben de hele dag door heel erg moe
  vorige week ben ik met spoed naar het ziekenhuis gebracht ,in eerste instantie werd er gedacht aan een hartinfarct ,maar er is een diagnose gesteld van een ontstoken hartzakkje, nu heb ik ontsteking remmers gekregen en ben weer thuis
  mijn gevoel zegt dat er iets anders aan de hand is ,ik knap toch wel wat op
  maar de klachten blijven wel aanwezig
  toen ik opgenomen ben had ik een zeer grote druk op mijn borst en had een beklemd gevoel in mijn linkerarm en raar gevoel in mijn kaak heel misselijk en een zeer pijnlijk gevoel in mijn maag
  mijn vraag zijn dit symtomen die passen bij een ontstoken hartzakkje????
  met vriendelijke groet:sabine

 • Janneke schreef:

  Een jaar geleden heb ik een hartinfarct gehad. Alleen had ik geen der hier genoemde klachten. Ik had een raar angstig gevoel over me en een vreemd gevoel dat doortrok naar mijn kaak. Die ‘pijn’ aan mijn kaak was de enige pijn die ik voelde. Zoeken op internet
  leerde mij dat het een hartinfarct zou kunnen zijn en dat bleek te kloppen. Slik nu medicatie en hoop er het beste van voor de toekomst. Ik ben 66 jaar.

 • Mar schreef:

  Ik voelde mij ‘s-nachts misselijk moest ook overgeven en transpireerde ontzettend. Dacht aan een heersend griepje. Volgende dag gaan werken maar dat werd niets. Naar huis in bed gekropen en wel wat benauwd op de borst. Na bezoek en onderzoeken ziekenhuis,bleek ik dus een hartinfarct te hebben gehad, gelukkig na een kleine week ziekenhuis weer naar huis.

 • J.M. schreef:

  Allereerst sorry dat er meerdere reacties staan. Heb toch wat verkeert gedaan.
  Dit is het volledige en (voor zover)het corrigeerde verhaal.

  Ik ben een man maar wil toch hierop reageren, omdat ik het vaak levensbedreigend vind
  hoe over de symptomen gedacht wordt (ook door huis- en artsen).Er worden regelmatig verkeerde diagnosches gesteld (en soms fataal) doordat men teveel in “hokjes” denkt.Je moet dít hebben dan heb je dat, je moet dát hebben, dan heb je dit enz.
  Mijn persoonlijke voorbeeld is de volgende: februari van dit jaar een hartfilm laten maken en een fietstest gehad vanwege mijn antidepressivagebruik en alles was goed. In april, onder het autorijden, kreeg ik last aan de binnenzijde van beide bovenarmen en ik werd wat misselijk. De huisarts dacht niet aan het hart maar aan een neurologisch probleem. Ik moest terug komen als het zich nog eens voordeed.In juni kreeg ik hevige
  pijn aan de binnenzijden van mijn beide bovenarmen en ik werd misselijk.
  Direct naar de huisarts gegaan en onderzocht. Men dacht weer dat het om iets neurologisch ging en niet aan het hart, ik ging
  direct door naar het ziekenhuis, naar een neuroloog. Maar moest eerst toevallig bij de spoedeisende hulp wachten waar geconstateerd werd dat ik een hartinfarct had en geen neurologisch probleem. Ik moest met spoed naar een ander ziekenhuis om gedottert te worden.
  Gelukkig liep het relatief goed af. Mijn intensie is niet om mensen bang te maken
  maar alert te maken. Ook in de gezondheid geldt niet altijd 1+1=2. Ik paste blijkbaar ook niet precies in het “hartinfarct hokje” maar het had wel mijn leven kunnen kosten.Ik heb geluk gehad dat ik direct naar een ‘neuroloog’ kon en zodoende mijn hartinfarct ontdekt werd, want de huisarts had het voor de tweede keer mis. Mijn advies is: kom voor je zelf op, ieder mens is anders
  en dus ook de symptomen. Als je het niet vertrouwd sta er op om verder onderzoek te krijgen:
  het gaat immers om jou leven en je krijgt niet altijd een tweede kans.

  Veel gezondheid gewenst,

  J.M.Alvarez

 • Misty schreef:

  Ik ben een vrouw van 59 jaar en heb afgelopen zondag de schrik van mijn leven gehad.
  S morgens werd ik al wakker van hevige pijn in mijn linkerarm en een hart wat enorm op hol was geslagen.Ik gebruik al jaren bloedverdunner omdat ik in verleden 2 keer trombose in been heb gehad.Dus ik snel een extra bloedverdunner genomen en pijnstiller en weer in bed.
  Na 4 uur werd ik wat rustiger wakker maar was wel moe en duf.
  Evengoed aan de wandel gegaan en ergens koffie gedronken.
  Daarna op bezoek bij familie .
  Plotseling voelde ik me weer noet goed worden hevige pijn in linkerarm en mijn hart sloeg op hol .
  Vanaf mijn hals naar mijn linker borst een enome druk mijn borst deed erge pijn alsof er iemand op leunde.
  Ik raakte bijna het bewustzijn kwijt en ondertussen was de anbulance er en werd er een hartfilm gemaakt dat was goed .
  Maar de pijn en benauwdheid waren erg .de ziekenbroeder zei misschien hyperventilatie.
  Maar ik wist zeker dat dat het niet was .
  Naar het ziekenhuis toe en daar verder behandeld met veel bloedverdunners en trombose prikjes .
  Longfoto gemaakt en hartfilmpje daarop was niets te zien.
  Ik ben opgenomen op de hartbewaking en aan de monitor gelegd.
  De hartslag ging van 53 naar 60 tot 100 aantoe.
  Ik voelde me echt beroerd en benauwd.
  Na een fiets test en uitslagen van bloed onderzoek mocht ik de volgende dag naar huis.
  Ik ben erg moe en heb een grote angst dat het me weer overkomt.
  Ik heb nu nog geen duidelijkheid wat het is geweest ,als het weer gebeurd mag ik extra bloedverdunner gebruiken en direkt de dokter bellen.
  Dit alles ind me niks waarom geen echo of scan onderzoek.
  Ik heb 6 jaar geleden al longkanker gehad en mis een long dus ben ik erg bezorgd hoe het nu gaat.
  Wie weet hoe ik hiermee om moet gaan of andere stappen ondernemen.
  alvast bedankt Misty

 • Esje schreef:

  Hallo, ik herken de klachten: een beklemmend gevoel bij de borststreek; alsof er iets zit wat de boel blokkeert ofzo. Verder heb ik al jarenlang last van spierpijn, voornamelijk in de rug, bij mijn hart, schouders, armen en nek. Het lijkt met de jaren ook erger te worden.En moe, altijd maar moe en door de pijn niet kunnen slapen. En ik zweet ook ontzettend, of ik me nu ontspan of inspan, of het nu buiten onder het minpunt is of bloedjeheet is, het maakt allemaal niets uit. Spiersamentrekkingen in de borstkas en armen heb ik ook vaak last van. Ik ben voorheen doorverwezen naar een manueel therapeut en mensendiecktherapeut maar dit heeft niks geholpen. Ik dacht altijd aan een of andere spierafwijking maar ik begin te twijfelen nu ik jullie verhalen lees… Ik een hartkwaal met mijn 30 jaar…?! Wat denken jullie? Zijn mijn symptomen herkenbaar voor jullie of is het heel vreemd dat ik nu begin te denken dat er iets mis is met mijn hart?

  • Chantal schreef:

   de klachten wat jij schrijft heb ik percies het zelfde gewoonzelfde.Mijn huisarts heeft me ook naar een manuel terapaut gestuurd. twee keerharfilmpje gemaaktniks gezien

  • Treegie schreef:

   Deels herken ik je verhaal. Ik heb zelf nu dan fibromyalgie. Enirme pijn in de spieren, vooral de borstkas.schouder gebied.
   Hiervoor bij de huisarts en fysio geweest. Niemand die fibromyalgie vermoede. Toen naar de internist en constateerde meteen aan het klachtenpatroon aan fibromyalgie. Voelt ook bij je hartstreek dus ja. Het ksn zoveel zijn

 • Jetje schreef:

  Al mijn klachten lijken op wat ik hier lees. Vage zeurende plek tussen schouderbladen, druk op de borst, kortademig, slecht slapen, vocht in de benen, bloeddruk aan de hoge kant. Er is bloedonderzoek gedaan, maar daar is niets uitgekomen. Ik moet nu op mijn gewicht letten en minder zout in het eten. Toch voelt het niet goed, het is ook net of ik een brok in mijn keel heb. Volgens de dokter is er niets met mijn hart aan de hand. Kunnen die klachten dan toch ergens anders van komen?

 • jannette schreef:

  hier wou ik wel even op reageren ik ben een vrouw van 47 en heb sinds kort last van kort ademigheids klagtenals ik aan het fietsen ben of traplopen een tijdje geleden zat ik op de scooter en kreeg ik ineens eensoort rugpijn toen werd ik misselijk en toen ik op mijn werk was en in de kelder de moppen ophaalde om naar mijn afd te brengen( a2 nierdynalise sophia zwolle waar ik werk als h.h.d.)kreeg ik ineens pijn in mijn linker arm maar ik ben toen rustig aan het werk gegaan en toen ging het weg .
  nu ben ik gisteren wakker geworden met pijn in mijn arm en een gevoel dat iemand in mijn hart knijpt ook heb ik steeds een drooge mond en acute moe heids aanvallen zo maar ineens ben ik dan kei kapot en dan heb ik niks gedaan pas heb ik mijn bloeddruk laten controleren en die was altijd perfect maar nu was hij iets te laag en dat gevoel van pijn tussen de schouder bladen heb ik ook mischien dat een arts dit leest en me wat kan adviseren jannette

 • barbara020676 schreef:

  Een maand of 2 geleden voelde ik mij ineens niet lekker, ik was doodmoe, mijn hart klopte af en toe heel hard (dus niet snel) en ik had het benauwd. Misselijk en mijn handen en voeten tintelden. Ik ben naar de huisarts geweest, daar zat een vervanger en die trok de conclusie dat ik oververmoeid was en dat ik het maar een paar dagen rustig aan moest doen en schreef vitaminen voor.
  Dit gevoel duurde een week of 2. Daarna werd het lagzaam beter, alleen bonst mijn hart nog steeds regelmatig (10 tot 15 keer per dag) als een gek. Ik ben teruggegaan naar de huisarts. Dit dacht misschien schildklier…ik naar het lab, daar kwam niets uit, dus maar weer naar de huisarts. Toen doorgestuurd voor een ECG. Daaruit bleek dat ik waarschijnlijk een hartaanval heb gehad. Ik sta nu op de wachtlijst van de cardioloog voor over anderhalve week.
  Op het moment ben ik weer doodmoe en heb ik het weer erg benauwd, ik maak me zorgen en vraag me af of die eerdere symptomen mijn aanval zijn geweest? De huisarts is nogal vaag over ooit in het verleden een aanval gehad, maar wanneer dan? En kunnen de syptomen die ik nu weer heb betekenen dat ik nu weer een aanval heb? ik heb pijn in mijn borst, hartbonzen en benauwd en heel moe. Ik ben normaal kerngezond, 34 jaar en zeer actief. Geen overgewicht (49 kilo), geen diabeet, cholesterol is goed, en normale bloeddruk (100 over 80)…..
  Wie heeft antwoorden voor mijn?

 • pardoes schreef:

  ik heb al jaren pijn tussen de schouderbladen en soms een lam gevoel in mijn linkerarm. 1 1/2 jaar ben in met hartklachten opgenomen. Echo en CT-scan gemaakt en daaruit bleek dat ik een aneurysma in het stijgende deel van de aorta direct na de aortaklep, en 2 lekkende hartkleppen. Allerlei onderzoeken gehad en het aneurysma is 51 mm en met 55 mm is het operabel. Ik leef dus met een tijdbom in mijn lijf. Geen prettig idee en ik voel me ook moe en gedeprimeerd, maar ik zal er mee moeten leren leven en een open hart operatie is ook niet iets waar ik naar uitkijk. Ik vind dit een moedeloos bestaan

 • lady schreef:

  hallo
  Ik ben 43 jaar en al heel lang erg moe duizelig, zweten noem maar op
  Dit heb ik echt al heel lang.
  Op 18 mei J.L werd ik om 06.15 wakker met een klemmend gevoel tussen mijn borsten
  Om 03.00 was het er nog
  Een intuitie vertelde mij om toch ff dokter te bellen die nam mij serieus en wilde voor de zekerheid een hartfilmpje laten maken
  In het ziekhuis nog niet beseffend wat er was
  Bleek dat ik een hartinfarct had schrik
  maar aan de andere kant een waarschuwing
  en nu sta ik onder controle als hartpatient met vele medicatie
  Dacht ook ach ik heb weer wat
  Dank aan mijn huisarts die mij toch doorstuurde

 • michellec schreef:

  hallo,

  ik ben 19 en bekend met hartklachten. ik ben vorig jaar opgenomen geweest op de intensive care met symptomen van een hartinfarct. doch is er uit de filmpjes etc niks uitgekomen.nu ben ik laatst wederom ingestort. het begon met een branderig gevoel, daarna pijn in mijn schouder, op de borst, in mijn hals en giga hartkloppingen. hartslag schommelde van 80 naar 130 en weer terug. ik heb weer 5 uur in het ziekenhuis gelegen en wederom zeggen ze dat ze niks zien omdat ze vinden dat ik te jong ben voor een infarct. ben ik nou gek?!

 • amazon schreef:

  Hallo,
  Ik ben een vrouw van 52 jaar en het is vandaag precies één jaar geleden dat ik met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht in opdracht van de huisarts i.o.m. de cardioloog die mij sinds 3 weken behandelde. Had al een fietstest en fietstest met nucleair onderzoek gedaan en daar was niets uitgekomen, waardoor er besloten was mij z.s.m. te catheteriseren, omdat ik last bleef houden van de pijn op mijn borst, kaak en linkerarm, deze klachten had ik pas sinds 3 weken. Ik had geluk dat ik de cardioloog kende als de cardioloog van mijn man die 12 jaar geleden overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. De catheterisatie vond dus nu direct bij de opname plaats en de schrik was groot: beide kransvaten voor 99% dicht en daaraan zou ik geopereerd moeten worden volgens mijn cardioloog. Echter de volgende dag kwam hij vertellen dat de interventiecardiologen van het UMCG goede kansen voor mij zagen om te dotteren en dat zou de volgende dag gebeuren. Tegen de middag werd mij verteld dat het die dag zó druk was in het UMCG met spoedgevallen, dat mijn dotteringreep naar de volgende ochtend was verschoven.Nog geen uur later kreeg ik een infarct en werd alsnog naar UMCG gebracht en direct gedotterd aan het ene kransvat (1 stent) 2 dagen later de tweede dotter aan het linkerkransvat precies op de splitsing (3 stents). Ik heb véél last gehad van napijn, ben wel gaan revalideren. Maar ik heb net als voorheen nog steeds erg veel pijn aan de linkerkant van mijn bovenlichaam hetgeen ook uitstraalt naar de borst en je zodoende zeer onzeker maakt.

 • anoniempje schreef:

  Stress speelt hier overal een grote rol bij, spierpijn tussen schouderbladen, gespannen torso, zweten, hartkloppingen, steken rondom het hart, zelfs hartritmestoornissen…allemaal kunnen ze worden opgewekt door stress of angst.zeker wanneer je nog eens chronisch begint te hyperventileren en bijgevolg kortademig bent.

  Doch vind ik, als de pijn blijft aanhouden, je moet vragen aan je huisarts om je door te verwijzen naar de cardioloog om je hart te laten screenen. Dit kost 50euro en kan je leven redden. Luister niet altijd naar je huisarts en sta erop dit onderzoek uit te voeren. Hoe klein de kans ook kan zijn, want 1+1 is niet altijd 2!

 • Jennema schreef:

  Nogal erg suf om de belangrijkste oorzaken voor hartproblemen niet te melden: chronische stress en een niet goede ademhaling. vrijwel iedereen ademt te hoog, ipv via de buik . en daarbij spelen elektromagnetische velden ook een ( aangetoonde) en veel voorkomende rol.
  9 van de 10 keer komen uit al die standaard ziekenhuis onderzoekjes niets. zelf nadenken dus!!!

 • Jane schreef:

  Even een reactie op verhaal 22. Mijn vader heeft het begin december 2010 net zo gehad. Voelde zich al een tijd niet lekker, dove rechter arm. Naar de dokter geweest en het kwam door een ontsteking van de nekspier. Achteraf gezien heeft mijn vader een hartinfarct gehad waarvan helaas het littekenweefsel te dun was en een week later is gescheurd…hij is daaraan overleden. Nu anderhalf jaar later voel ik vooral bij warm weer dat ik moeite heb met ademhalen, vooral in bed en dat ik een stijve, tintelende linkerarm heb. Ben zo bang dat het erfelijk bepaald is…..

 • Vincent Rogiest schreef:

  Allo allo, Ik ben een tijd geleden bij mijn huisarts geweest omdat ik een sterke druk, stijfheid pijn en af en toe een steek voelde bij mijn linker borst, ongeveer bij mij hart,. ik voelde ook tintelingen en een soort stijheid die van mijn linker borst naar mij linker arm en nek gingen. Bij mijn huisarts hebben ze toen mijn puls gemeten en hartslag en zagen dat die te hoog waren en hebben dan ook nog een hartfilm gemaakt. Ik heb toen een enveloppe met daarin een notitie gekregen van huisarts de ruijter in eindhoven om meteen naar de spoedeisende hulp te gaan bij het Catharina ziekenhuis. Ik heb daar ongeveer 4 uur gelegen en toen kreeg ik te horen dat ik naar huis mocht gaan,. Ik ben dan ook terug naar de huisarts geweest omdat ik nog altijd last had van dezelfde symptomen daar zeiden ze tot 3 keer toe dat ze bij het catharina ziekenhuis niks konden zien het kwam door de stress en verdriet en dat ik dus helemaal niks had aan mijn hart heb. Ik ben ook toen terug geweest naar het ziekenhuis om daar een rapport van te vragen daar heb ik een formulier gekregen dat ik moest invullen en tekenen + ING details omdat als je het rapport krijgt daarvoor moet betalen en dat er automatisch geld van je rekening word afgeschreven. Het rapport heb ik nooit gehad en het bedrag is nooit van mijn rekening afgeschrven. Ik er weer last van dezelde verschijnselen maar al meer dan 1 maand. Ik heb gisteren naar mijn huisarts gebeld en kreeg een medewerker aan de tel die mij na een tijdje door gaf aan een assitente die mij vertelde dat ik dan de volgende dag een spier ontspanner kan gaan halen bij de apotheek, ik vroeg haar toen is dat normaal dat jullie mij dat geven zonder te weten wat er aan de hand is ? Maar ze bleef maar door hammeren. De volgende dag ga ik dus naar de apotheker en die vriendelijke madame geeft mij diclofenac natrium actavis tablet MSR 50mg. Toen vroeg ik aan deze vriendelijke madame of dat de normale manier van zaken is om iets voor te schrijven zonder dat ze weten wat er aan de hand is ? Zei vertelde mij toen dat ik dan beter even naar de dokter kan gaan om zeker te weten,…………… Is er een goedwillend iemand die mij advies kan geven over dit medicament ?

 • eva schreef:

  Ik ben 13 jaar oud, en sinds een paar dagen voel ik me niet lekker, ik ben daardoor ook niet naar school geweest. Ik ben moe, slap, val niet snel in slaap en word ’s nachts ook soms wakker, duizelig als ik opsta, ik ben misselijk en soms gaat mijn hart snel en hard slaan. Kan dit een hartinfact zijn?

  • Anoniem schreef:

   hoi eva ik hoop dat het goed met je gaat en dat je met deze klachten naar je ouders bent geweest, die met jou naar de huisarts kunnen laat wat weten hier.

 • Twinnie schreef:

  Nu voor de 2de dag plotselinge pijn in linkerarm bovenin en ook links in de hals .het is een krampachtige niet precies aan te wijzen pijn en duurt ongeveer 10-15 minuten.

 • moi schreef:

  Dat kan een schildklier ook doen; hart raar laten kloppen

 • Caroline schreef:

  Welke onderzoeken zouden er gestart moeten worden door 1. de huisarts en 2. de cardioloog bij door jullie genoemde symptomen? En kun je ook een infarct, angina of andere hartziekten hebben als je een lage bloeddruk hebt?

 • Vincent Rogiest schreef:

  Ik ben ook tot 2 keer toe in het maxima ziekenhuis in Eindhoven behandeld aan mijn middelvinger bij mijn pees aan mijn rechter hand de eerste keer werden er al fouten gemaakt. De 2 de keer hebben ze mij volledig onder narcose gebracht terwijl ik duidelijk had aangegeven dat ik locaal verdoofd wilde worden bij mijn hand en niet verder dan mijn arm. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds last van mijn pees.

 • Alies schreef:

  Hoi, ik heb zelf ook een aantal keren last gehad van een doof gevoel in mijn linke arm, mijn vriend zei, je hebt een grote steen opgetild, onzin natuurlijk ook had ik een soort overslag, ik heb een bloedverdunner gekregen, ik heb geen last meer, ik had wel daarvoor de spoedarts gebeld, deze is gekomen en dacht aan een beroerte, ook gebruikte ik zoetjes aspartaan, dat schijnt ook rotzooi te zijn,, wie weet hier meer van?

 • ank schreef:

  Vrijdag werd ik een beetje raar ,had een zere plek oderde borst rechts en verder een stijf gezicht,ben ermee naar de huisarts geweest en alle bellen aan! Numoet ik morgen de uitslag halen van het bloed onderzoek en mijn hartfilm was vrijdag prima! Nu heb ik meer last van pijn tussen de schouderbladen en ook vanmiddag weer zat gewoon kerst kaarten te maken,het voelt nog niet prettig maar is minder en ook wat btanderig bij de slokdarm ,moet ik nu de huisartsen post bellen? Ik ben 68 jaar en mijn vader was hart patient!slaap ook al jare slecht vw overlijden van mijn man ,gemiddeld 3tot 4 uur of mider!

  Gr Ank

 • Sharon schreef:

  Hallo.
  Ik ben een moeder van 3 jonge kinderen en heb een druk op de borst, kortademig pijn in de nek, schouderbladen en arm, soms ook de kaak, duizelig als of ik zo om kan vallen, veel misselijk enz… Ik ben er mee naar de huisarts geweest, maar die neemt me tot 2x toe gewoon niet serieus. Wat kan ik doen als m’n huisarts mij niet serieus neemt??
  Heb een fiets test gedaan, viel van de fiets zowat van lucht gebrek en pijn, ik moest maar een slokje water nemen ging vanzelf over. En daarna werd het afgeschoven op dat ik hyperventileerde. Maar blijf de klachten houden. Ik vertrouw het niet. En ze weten dat het in de familie zit, mijn oom is er aan overleden en m’n vader heeft een lekkende hartklep, dus het zit in de familie. Wat moet ik doen
  Groeten Sharon

 • beppie schreef:

  hoi ik ben een vrouw van 22jaar, ik heb nu een week lang last van me rechterarm en word met het uur erger ik kan hem amper bewegen. ook de symptonen hierboven die ik lees schrik ik van ik heb namelijk hartritme stornis en ben hele dagen vermoeit terwijl ik meer dan 11uur per dag slaap. ook ben ik telkens misselijk en vergeet ik wat ik bijv. een uur geleden heb gedaan, mijn huisarts doet er weinig op. wat kan ik verder doen?

 • Aart schreef:

  Dit stuk staat echt stijf van de spelfouten. Geeft niet veel vertrouwen in de betrouwbaarheid van de informatie!

  • Maria schreef:

   Daar ben ik het mee eens! Als men het verschil tussen lijden en leiden niet weet in een zogenaamd doktersartikel en geen bronnen worden vermeld is de betrouwbaarheid erg laag.

 • anoniem schreef:

  Mijn moeder heeft alle symptonen en is de afgelopen weken al 8 keer bij de huisarts geweest. Die zegt dat het de maag is. Ze zweet veel en kan ook al niet meer even eten halen met de AUTO. Iedere keer valt ze half flauw! Ze wil pas morgen weer de huisarts bellen is dit wel goed?? Of moeten we nu al actie ondernemen en naar de huisartsenpost.
  ik weet het niet want straks is het helemaal niks.

  Symptonen:
  Pijn bij de maag, tussen schouderbladen en soms naar de kaken.
  Heel vaak half flauwvallen. (Helemaal eng worden)
  Ze heeft een te hoge bloeddruk en hoge cholestorel. (bloedtest en ecg)
  en kloppende borst.
  Ze kon vorige week nog 4 km lopen.
  Nu kan ze niet eens de trap bijna op en moeten we haar helpen.

 • anoniem schreef:

  hahaha ik ga stuk

 • Vonnie schreef:

  Nu 5 jaar geleden kreeg ik bij inspanning, hardlopen, fietsen, wandelen en traplopen veel pijn tussen mijn schouderbladen, pijn in linkerarm misselijk en benauwd, ik heb hier een jaar mee gelopen en gooide het op een slechte conditie. ..na 1 jaar met klachten toch maar eens langs h.a, die vertrouwde het niet ivm familaire cholestrolomie, (hierdoor zijn we al enkele zeer jonge familieleden verloren) ik werd met spoed doorverwezen naar cardiologie, aldaar een fietstest gedaan, hartfilmpje en hartecho gehad..de volgende dag een hart-catheterisatie, alles was vernauwd rond mijn hart..dotteren of een stent was geen optie een bypass-operatie was wat mij te wachten stond…ik was toen 38 jaar!! Sportief, slank..ik rookte toen nog wel?…ik kan alleen maar zeggen, luister naar je lichaam en vraag om een bloedonderzoek, dat kan je leven redden!! O ja..stop met roken, ik ben toen acuut gestopt.., want elk trekje kan een infarct triggeren wanneer je in de gevaren-zone zit!! Groetjes Yvonne

 • Michelle schreef:

  Haal de spelfouten eens uit de site. Spelfouten maken een site on-professioneel en dus ongeloofwaardiger.

 • Anja schreef:

  Waarom lees je ze dan ?

 • Anne schreef:

  Wat ik mis in het artikel bij het kopje ‘kans op hartinfarct verkleinen’ is stress vermindering. Stress is een hele belangrijke factor. Ik denk vooral bij vrouwen die vaak vele balletjes omhoog moeten houden.
  Ik hoop dat stress reductie in het artikel wordt meegenomen.

 • Gul schreef:

  hoii.. ik ben 29 jaar en heb al een tijdje last van steken in mijn linkerarm.. ik weet niet waar het vandaan komt en ineens is het ook weer weg.. lijkt wel of mijn arm zomaar verdoofd word.. en ik ben ook misselijk, wat kan dit zijn?? ik heb ook thallesemie waardoor ik altijd moe ben en behoefte heb om te slpn soms wel de hele dag door..

 • Dana schreef:

  Ik ben 20 en ik heb bijna allebsympromen van hier boven. Mijn opa is hard patiënt en alle 2 mijn ouders zijn overleden aan een hartinfarct. Mijn moeder was 37 jaar en mijn vader 55 jaar. Ik zelf heb een 2de graads AV-blok dat is een geleidingstoornis. Ik maak me nu best wel zorgen als ik eerlijk ben als ik nu door mijn benen heen zal of flauwval bel ik de hap maar ik ben alleen zo jong nog maar 20.

 • Davey schreef:

  Wat moet ik doen ik Ben allergies voor mijn pillen

 • Dicky schreef:

  Ik heb n vraag ben 70 en heb copd 4 dus maar .mijn vraag is ok heb bijde cardioloog gelopen n par jaar terug door allerlei onderzoeken bleek datum hart ritme ik weet t niet meer en werd ff aangesloten op ic nog n paar x terug geweestbbij de cardioloog en hy zei nou als je er weer last van kryg zie ik je wel weer ja moeilijk de 1ste x was t ook toeval dat ze op n aparaat n geluid hoorde nu slik ik dus lanoxin 125 2x PD is dat om mn hart sterker te maken uvd gr dicky

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *