Stress? Of hypersensitief voor elektromagnetische velden

Algemeen 31 augustus 2016 3 Reacties
Stress? Of hypersensitief voor elektromagnetische velden (ehs)

Naar schatting zijn zo’n 500.000 mensen in Nederland hypersensitief voor elektromagnetische velden, terwijl een heleboel mensen dit niet zelf doorhebben. Deze overgevoeligheid voor straling wordt ook wel elektrohypersensitiviteit (ehs) genoemd en wordt veroorzaakt door verschillende apparaten, zoals mobiele telefoons en computers.

Het is niet exact duidelijk sinds wanneer de aandoening ehs bestaat, maar het is wel aannemelijk dat dit verband houdt met de invoering van draadloze apparaten en dus een relatief nieuwe aandoening is. We zijn tegenwoordig gewend om de hele dag achter een laptop of computer te zitten en nemen de tablet en smartphone zelfs mee naar bed. Al deze apparaten zitten vol met straling en de symptomen die ze veroorzaken lijken vaak op stressgerelateerde klachten.

Wat zijn symptomen van ehs?

Mensen die last hebben van ehs ervaren vaak de volgende klachten;

Deze klachten zijn niet uitsluitend toe te wijzen aan hypersensitiviteit voor elektromagnetische velden maar worden door patiënten wel als grootste kenmerken van symptomen bij ehs ervaren. Daarnaast zijn er ook gevallen bekend van patiënten met extremere klachten, zoals hartkloppingen, verminderd libido en een verzwakt immuunsysteem.

Hoe weet je of je last hebt van ehs?

Wil je erachter komen waar jouw klachten vandaan komen en of ehs hier een rol in speelt? Zet een paar dagen (’s nachts en overdag) alle apparaten uit die straling uitzenden. Denk bijvoorbeeld aan mobieltjes, televisie, computers, rookmelders, regelbare CV thermostaten, TL-buizen, dimmers voor gloeilampen of halogeenverlichting, dvd-spelers en keukenapparatuur, maar ook aan wifi en draadloze telefonie. Als de klachten of symptomen afnemen, is het aannemelijk dat je hypersensitief bent voor elektromagnetische velden. Houd eventueel een ehs-dagboek bij, waarin je aangeeft wanneer je wel en niet last hebt van ehs-gerelateerde symptomen.

Wat doe je aan ehs symptomen?

Het is haast onmogelijk altijd overal alle straling te vermijden. Er bestaan wel maatregelen die de hoeveelheid straling van apparaten sterk verminderen of tijdelijk uitschakelen. Dit zijn vaak apparaten die in elk huishouden te vinden zijn. Een aantal voorbeelden:

 • Schakel het draadloos (wifi) netwerk uit. Zet deze, met een knop op de router, alleen aan als je gebruik wil maken van internet
 • Zet apparaten na gebruik, bijvoorbeeld de televisie, echt uit. Ook de stand-by modus geeft namelijk nog straling
 • Gebruik een wekker die werkt op een batterij
 • Bel op luidsprekerstand, en probeer je mobiele telefoon zo weinig mogelijk ‘’op het lichaam’’ te dragen (in de broekzak bijvoorbeeld)

Het vermijden van straling dien je structureel door te voeren, dus niet alleen thuis maar ook op kantoor. Ook is het goed gebieden waarin veel straling op een klein oppervlakte voorkomt te vermijden, denk bijvoorbeeld aan een winkelcentrum.

Door: Anne Westerik van Prescan

3 Reacties

 • Alfred Apperloo schreef:

  “Stress? Of hypersensitief voor radioactieve straling.”
  Iedereen is sensitief voor radioactieve straling. Uw artikel is verwarrend en zet mogelijk veel mensen op het verkeerde been, omdat u de electromagnetische straling die uitgezonden wordt door tal van apparaten om ons heen foutief benoemt als radioactieve straling. Beiden vormen van straling maken deel uit van het electromagnetisch spectrum, maar radioactieve straling (alpha, beta en gamma ) is zeer hoogenergetisch, ioniserend en DNA beschadigend. Deze eigenschappen gelden zeker niet voor de laag-energetische straling van de radiogolven om ons heen waar u op doelt. In het algemeen ontstaat radioactieve straling door natuurlijk atoomkernverval of kunstmatig, bijvoorbeeld in een röntgenbuis. De energie van zichtbaar licht is al een stuk hoger dan van GSM etc en daar lopen we constant in rond. Het is niet erg waarschijnlijk dat radiogolven vat op ons hebben, maar e.e.a is moeilijk meetbaar omdat we constant zijn blootgesteld aan ongeveer het hele electromagnetische spectrum en we in ons lichaam ook radioactieve isotopen hebben (vooral 40K)
  .

 • Mathilde schreef:

  Ik kan me herinneren dat de aanschaf van de eerste elektrische onderlegger in mijn bed die met een verlengstopcontact onder het bed lag, leidde tot abrupt slechter slapen en vermoeidheid ’s ochtends. Maar ik kon me er niet toe brengen om hem weer op te bergen. Ik heb een tijdlang de mogelijkheid van elektromagnetisch veld opengehouden. Maar nu denk ik dat de mogelijkheid ook bestaat dat je lichaam anders gaat reageren als hij zichzelf niet meer warm hoeft te houden. Er is dan minder spierspanning, minder bibberen ’s nachts en wieweet was dat de oorzaak van de malaise. Als je spannende dromen hebt dan krijg je het warm maar met zo’n deken zou elke droom tot enorm zweten hebben geleid. Waardoor je dan niet goed meer slaapt.

 • Judith schreef:

  Wat fijn dat jullie een helder no nonsense artikel over dit onderwerp hebben gepubliceerd. Ik blijf mij verbazen dat dit onderwerp zo onder de radar blijft.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *